OxSS tog hem Lions Kanna

Fullt på TBKs hamnplan. Foto: Jim Qvarnström

Det blev en härlig regatta när Trosa Båtklubbs årliga Lions Kanna avgjordes på lördagen. Aldrig hade jag trott att deltagarantalet skulle bli så stort när vi inte fick vara en del av Mälardalscupen. 32 seglare blev det till slut på startlinjerna, och hela 20 båtar i Optimist Grön. Både Södertälje BS och Södertälje BK fanns representerade i startlistan. Kanske blev det lite för många båtar att hålla koll på. Många nybörjare var riktiga nybörjare med noll erfarenhet av tävling. Trots en riktig genomgång innan seglingen blev det ordentligt rörigt på den gröna banan och funktionärerna hade fullt sjå att hålla koll på vilka som gick i mål. Men alla hade kul och slutresultatet blev det rätta till slut.

För Trosas del blev det vinst genom Linus Bingman i den gröna klassen. Väldigt kul tycker vi i Trosa efter som det sedan nått år tillbaks är lite av en nystart av ungdomssektionen. Och att Linus skulle vinna var det väl ingen som trott.
Tvåa på gröna banan blev Nils Nyström, Södertälje BS och son till Express-SM-tvåan Calle Nyström.

Det rådde knepiga och ganska tuffa vindar för många av seglarna. Vinden vred mycket och var ordentligt byig, och fram på dagen blåste det kanske upp mot tio meter per sekund i byarna.

Unn Petersen badar med sin Zoom8 Foto: Jim Qvarnström

Även på den blå banan var det en och annan som hade det tufft. De ofrivilliga baden avlöste varandra och en och annan seglare valde att ge upp och segla in. Men alla kämpade väl.
På startbåten kunde jag och pappa konstatera att seglarna på den blå banan var riktigt bra på att starta. Jag har varit med i 27 år och har nog aldrig sett så samlade och bra starter.

Oscar Fällman till vänster. Foto: Jim Qvarnström

Kampen i optimistklassen kom att stå mellan Oscar Fällman, OxSS och Gustav Bark, NySS. Båda seglade riktigt bra och hade bra koll på vindpustarna på Tureholmsviken. Gustav vann de två första racen medan Oscar vann det tredje. Inför det fjärde och sista racet visste båda vad som gällde. Gustav var tvungen att ha Oscar bakom sig för att vinna och Oscar var tvungen att vinna seglingen för att ta hem segern i klassen.
Det blev en riktigt tajt segling där Oscar tog hand om övertaget tidigt och här visade han prov på bra bevakningssegling. Oscar låg hela tiden mellan Gustav och nästa märke och tog spiken i fjärde.

I Zoom8-klassen såg det lite annorlunda ut. Fem deltagare och väldigt jämna seglingar där det blev fyra olika segrare i de fyra racen. Till slut blev det dock SM-åttan från Södertälje Anton Thorstensson som segrade. Gladast av alla var nog Oxelösundstjejen Unn Petersen som efter två race låg sist av Zoom8-seglarna, men avslutade mycket bra och blev tvåa totalt efter mycket bra segling i sista racet.

Efter seglingen blev det stort bullkallas med drygt 200 hembakade bullar på bordet. Alla seglare fick också pris, även de som aldrig kom i mål. Pokalerna delades ut och Nisse Olby representerade Lions Club på plats för att dela ut den åtråvärda pokalen till bästa klubb.
OxSS snuvade NySS på pokalen med endast två poäng. Inför sista racet i de olika klasserna var det NySS som hade pokalen.

Jag gissar att Nyköping redan nu laddar för revanch, och i Trosa har vi målet att ha tillräckligt med deltagare för att kunna vara med i kampen om ”Kannan” nästa år.

32 sörmländska jolleseglare på samma tävling! Det finns hopp för framtiden.

 

Resultat >>>

Fler bilder: © Jim Qvarnström

 

 

 

Här är samtliga bilder >>>

Tyvärr har jag inga bilder från gröna banan.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.