Båtkoll i Trosa hamn 20240707

Regn och åska i natt, och regnet hade precis upphört på morgonen när jag gick min promenad. Men färre båtar än väntat. Men många ”roliga” båtar. Och ”roliga” båtar kan ju vara lite vad som helst egentligen. Sådana jag vill ha med här helt enkelt. Dock blev jag idag tvungen att välja bort båtar, och jag hoppas att några ligger kvar till i morgon.

Först en motorbåt…”världens längsta day cruiser” kanske… eller ”världens största badbåt”. Nu valde jag fel vinkel och den ser inte så stor ut. Men den är 19 meter lång och består mest av ett enormt fördäck att sola på. Sedan detta akterdäck med vita skinnsoffor och en enorm badplatsform. SeaRay 630 Super Sun Sport.

Åter till segelbåtarna… En för mig okänd modell. Stålbåt ser det ut som, kanske 50 fot lång och tyskflaggad. Påminner ju lite om Regina af Vindö.

Ytterligare en okänd däcksalong-båt, troligen i stål och med tysk flagga i aktern.

Och en tredje okänd däcksalong-båt. Lite mindre, 35 fot kanske och jag tror den är svensk-flaggad.

Sedan går vi ner några storlekar till en Sunwind 26. Skulle kunna vara en Sunwind 27 också. Tror för övrigt att jag såg just denna i ett inlägg på Facebook för ett par dagar sedan. Inlägget då handlade om det lilla tältet som står på fördäck, för att kunna ha förpiksluckan öppen även när det regnar. Sunvind 26 är för övrigt designad av Tord Sundén 1978.

Sedan har vi den här lite udda franskbyggda båten. First 32s5. Idén med fönster som går upp på rufftaket höll sig bara några år, och en modell-serie tror jag. Dessutom fick ju även Natur för sig att göra liknande fönster på ett par Swan-båtar.  Tanken var ju att få in mycket ljus i salongen. Design Berret-Racoupeau och Philippe Stark. Och just s i båtens modellnamn står för Stark.

Nederländska flaggan i aktern och modellen är Victoire 1200. Design Dick Koopmans 1985.

Denna känner jag väl igen, sedan åren vi seglade Gotland Runt. Det var alltid ett par sådana här med, och de seglade ofta för snabbt med för långt mättal ;-) Jon 33, eller Jonemeri 33. Design Jorma Nyman och Karl Johan Stråhlman 1979.

Ser ni vad detta är då? Jag såg det inte direkt vid bryggan, utan först när jag kollad in mina bilder på datorn. Att lite färg kan förändra en båt så mycket. Det är en Hallberg Rassy 42 (F) design Germán Frers 1990. Det finns en äldre 42:a också design Enderlein. Och denna 42:a finns i mk I och mk II där den senare har negativ akter med badplattform. Svårt att se om denna är en mk I eller mk II.

Och så avslutar jag dagens inlägg med en ståtlig gammal Swan 47, design Sparkman & Stephens 1975. 14,58 m lång, och drygt 14 ton tung. Seglar nog fantastiskt fint ute på havet på kryss i frisk vind. Lite förvånad dock att den kommer in i hamnen med ett djupgående på 2,4 m.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.