Raymarine 2star 2023 | Startgrupp 1

I morse såg jag att preliminära startlistor var publicerade, så nu blir det snabbt ett inlägg med ”hiss och diss” angående startgrupp 1. Jag har själv suttit på utbildning i sex tinar idag, så hjärnan är lite trött. Och denna startgrupp ser riktigt knepig ut att tippa utgången på. Som vädret. Har just kollat in lite vädersajter och det verkar bli lite sydvästvind vid start, men sedan vrider det hit och dit, och ser ganska lätt ut mest hela tiden. Mycket undanvind ser det också ut att bli. Men, det har man väl lärt sig vid det här laget att det hinner hända mycket med väderprognoser på några dagar.

Det är fortfarande ett antal båtar som saknar mätbrev, en av dessa återfinns i startgrupp 1. Men den tillhör inte favoriterna.

r2s23_grupp1b

Uppdaterad lista 27 maj kl. 13:00

Precis som förra året rankar jag hela startgruppen och markerar vinnarkandidater, pallkandidater och de som inte kommer nära pallen. Grönt, gult och rött i listan.

Som sagt, detta känns svårt. Kanske på grund av att jag är mindre insatt än tidigare.

Christer Björk med Åke Wikström i Dehler 29 Funny är min vinnare i denna grupp. Visst kan även de segla bort sig, men oddsen är låga på seger.

Bakom jagar en hel hög med kandidater för pallen. Nirvana är nästan lika säker på pallen som att Funny vinner. Sju gånger på 13 starter har de varit på pallen, och med längsta båten i gruppen är det väl ingen nackdel med mycket öppna bogar skulle jag tro.

Corby 25 Spider Pig är däremot tävlingens minsta båt, och kanske inte någon favorit till öppna lätta vindar. Men den lär vara lättdriven, och Janne Fogelberg och Ulf Lindner brukar säga med högt upp i listorna. Men det är också en ny båt för dessa herrar.

Bakom följer ett ytterligare ett gäng rutinerade team och båtar. Linjett 33 Alapocas blev tvåa förra året, men brukar andar hamna strax utanför pallen. En frisk kryss skulle väl passa denna båt fint, men det tror jag inte det blir i år.

Dehler 34 DD Doris blev också tvåa förra året, och stämmer allt så kan de absolut vara med och tampas om pallen.

Jag hoppar ner till botten där jag markerat två båtar med rött. Dessa kommer inte att hamna på pallen. Konkurrensen är hårdare i år tror jag och de har en åtta av 16 som bäst.

Sist har jag placerat Dehler 32 Magica. Inget mätbrev ännu skulle kunna tyda på att de inte ens kommer till start. Jag har inte heller så mycket resultat att gå på. Så sistaplatsen på rankingen är given enligt mig.

Lite annan statistik. Det är två båtar i gruppen som har inkasserat vinster tidigare genom åren i 2star. Funny och Nirvana. Sex av båtarna har någon gång varit på pallen.

Bo Djerf och Lennart Jacobsson på Nirvana har startat i alla 2star genom åren.

Två båtar har besättning där ingen har deltagit på 2star tidigare, Magica och Oskyldigt Blå.

Jag lägger inte upp nån röstningsfunktion i år. Det tar för mycket tid. Kommentera gärna.

Uppdaterad 27 maj kl. 13:00 – Atao! Har nytt SRS och hamnar nu i grupp 1.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.