Notstickshällan Race | 8 till start

På lördag kl. 11.00 går starten till den 49:e Notstickshällan Race. Det är åtta båtar anmälda. En rätt skaplig siffra på en tävling som förra året hade fyra startande.

Väderprognosen ser bra ut, sol, hygglig temperatur och sydlig till sydostlig vind på cirka 3 meter. Det borde ju passa oss, men det passar många andra också. Speciellt när sju av åtta är anmälda short handed.

Att segla short handed i 3 m/s med avdrag på SRS-talet är knappast en nackdel. Men det är många manövrar som ska ske på banan, och vi har några händer extra och det måste vi utnyttja.

Det blir svårt att vinna. Mitt tips är att Anders Mathson med Dehler 34 DD Funny Too är favorit. Med sig har han sin ständige gast Niklas Svensson, och är det nån som har koll på vindarna så är det nog han.

Team snart 80, kallar dom sig nu, gubbarna Hasse Lundén och Jan Lindmark med Albin 78 Susanna. De önskar naturligtvis lätta vindar. Två nästan 80-åriga gubbar som kör short handed vill naturligtvis ha det så enkelt som möjligt. Ju hårdare vind, desto tuffare för dom.

X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg och Kalle Widlert gillar ju också när det inte blåser allt för mycket. De vill också precis som vi ha kryss och läns. En fock-båt som X-35 och även Express trivs kanske inte så bra på öppna halvindsbogar.

Dessa tre är favoriter till pallen. Men, med short handed är det lätt att tappa mycket tid om man strular till det. Och det är väll vårt hopp.

På Tango seglar förutom jag och pappa även Eva Simonsson, en gång i tiden vinnare av Byxelkroken i en 606. Det var på den tiden då det var mycket båtar även på den tävlingen. Vi skulle ha haft ytterligare en person ombord, men denne lämnade återbud på grund av sjukdom. Och jag tror inte det spelar så stor roll om vi är tre eller fyra ombord. Blir det vind som prognosen säger så behöver vi knappast vikt på relingen.

Även om vi har oddsen lite mot oss, så ska vi ju inte ge upp. Båten är i gott trim, och jag känner mig pigg. Pappa styrde bra i onsdags och lätta vindar tror jag är bra för honom också. Fast jag tror att han gärna vill ha nån meter till för känslans skull.
I år har vi ju seglat lite innan Notstickshällan, så vi gör nog inte om samma groda som förra året. När spinnakern skulle upp hade jag glömt koppla upphalat till spinnakerbommen. Sedan fastnade spinnakern mellan spridare och storsegel och var knepigt att få loss, och när seglet väl var uppe så satt skotet draget under mantåget. Då tappade vi 2 minuter. Som sagt, tiden rinner iväg när det strular.

Övriga båtar är Athena 34 Vivett, X-332 AppliX och Rival 22 Chivas, alla från Nyköpings SS. Gör vi vårt jobb ska vi slå dessa, men alla är tillräckligt bra seglare för att slå oss.

Väderprognosen är för övrigt förvillande lik vädret på alla seglingar förra året. Och en sak jag brukar fundera på är, blåser det inte sjöbris väldigt sällan nuförtiden?

1 comment for “Notstickshällan Race | 8 till start

  1. 20 maj, 2023 at 21:10

    Jo sjöbrisen kommer underliga tider nuförtiden. Ingen ordning alls längre. Förr gick det att ställa klockan efter sjöbrisen nästan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.