Tvåa på Höstseglingen

Det blev en jobbig segling, inte för att det blåste. Tvärtom, vinden lyste med sin frånvaro i början och det krävdes en hel del koncentration både för trim och vägval.

Väderprognoserna tydde ju alla på lätta vindar och till frukost valde jag tillsammans med den andra delen av seglingskommittén att korta av banan från 15 till 12 Nm. Det var dock helt rätt.

tango220827_01

Strax efter start…

Tio minuter innan start var det i princip bleke, men just då kom lite krusningar på vattnet och vi bestämde att köra. Starten gick och sedan försvann den lilla vind som var. Det drog väl lite eftersom vi seglade, en halv knop typ… Kryss ut mot Svarthälls Fyr. X-35 Sedna drog iväg lite i början, sedan fick Sirena 38 Ellida lite fart och var i kapp X-35. När vi närmade oss Svarthäll efter närmare två timmars guppande såg vi krusningar på vattnet ner mot Oxnö. Vi höll oss en bit söderut för att om möjligt få del av den vinden, och det kom en pust. Plötsligt var vi ikapp och förbi Ellida, och även First 31.7 Scilla. Men bakom stormade den lilla Albin 78an ikapp. När vi rundade Svarthäll för att styra norrut mot Doftskär var alla båtar samlade. X-35 Sedan var bara nån båtlängd före oss, och Albin 78 Susanna ett par längder bakom.

Nå fläktade vinden på lite, kanske 3 meter. Vi länsande upp mot Doftskär. Här skar vi nog lite för mycket. Vi siktade nog lite för mycket mot eventuell mer vind längre ut, och kanske lurades vi även lite av Sedna som gick före oss. Bakom plattlänsade Susanna upp mot Doftskär och var bara nån minut efter oss där.

Men alla andra var efter, First 31.7 Scilla, Sirena 38:an och en NF, bland annat.

Sedan väntade en kryss upp till. Oxnö. Trots stabil vind höll vi Firsten och Sirenan bakom oss hela kryssen. Oväntat, men vi gick nog bra här. Och inte kom de ikapp oss på länsen upp till Doftskär igen. Tvärtom, vi åkte ifrån ordentligt.

Tango220827

Foto: Joakim Lundquist

Väl uppe vid Doftskär var X-35an lång före, men jag klockade och såg att vi var med i matchen här. Dock var Albin 78an fortfarande för nära då de bara var fem minuter bakom vid rundningen. Svårt att segla ifrån så mycket nu när vinden är jämn.

En kort kryss följde mot Svarthäll och sedan en brant halvvind in mot målet.

Vi gick i mål ungefär 30 minuter efter X-35, och det var ju lugnt då vi seglat nästan fyra och en halv timme. Bakom såg vi att alla hade halkat efter mer. Kanske skulle det räcka mot Albin 78an i alla fall…Skulle vi på halva banan hinna segla ifrån den tid vi behövde?

Det blev 16 minuter i mål…det var på håret…

Väl inne med resultatlistan i hand visade det sig att Janne Lindmark och Hasse Lunden i Albin 78an höll undan, med 33 sekunders marginal. Snöpligt!

X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg och Kalle Widlert tog tredjeplatsen, men 14 minuter bakom.

Vid klubbstugan bjöds det på grillade hamburgare med tillbehör.

RESULTAT >>>

Grattis pappa på födelsedagen!

1 comment for “Tvåa på Höstseglingen

  1. 28 augusti, 2022 at 21:01

    Det är så roligt och inspirerande att läsa dina inlägg från tävlingarna. Tack för att du skriver dem!
    Svårt att segla i svag vind förstår jag, men lördagens väder var ju ändå bättre än vad som blev idag söndag på eftermiddagen gissar jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.