Båtkoll i Trosa hamn 20220728

Den här bilden ovan antyder att jag varit och spanat båtar på annat håll idag, och visst är det så. Men på morgonen tog jag naturligtvis min ordinarie promenad förbi Trosa hamn. Sedan bar det av till Nynäshamn, där det brukar finnas lite andra båtar som ju inte tar sig in i lilla Trosa. Fler bilder än vanligt alltså.

 

I Trosa låg det på morgonen hela fyra X-båtar. Och jag tar med alla på bild. Den första är denna X-332, och jag tror den är tysk. X-332 är väl en av mina många favoritbåtar. En båt som kom 1994, men som fortfarande håller på kappseglingbanorna.

Jag gillar ju också att visa små båtar. Mycket för att jag vill visa att det faktiskt går att segla små båtar också. Som denna Folkbåt med tysk flagga. Nu vet jag ju inte om de seglat från Tyskland och hit, eller om de trailat den. Många tyskar har ju också sina båtar ”parkerade” i Sverige för att snabbt kunna ta flyget upp till Skavsta till exempel och sedan ta en sväng i den svenska skärgården.

Så har vi dagens andra X-båt. Och jag fastnade för färgen på denna X-99. Jag tror den är tysk, med namnet Xora.

Och jag kunde ju inte låta bli denna X-99. Gotland Runt-vinnare i klass SRS C med nästan 40 båtar. De blev också fyra totalt. Wet-X heter båten och är från Enköping.

Sedan låg det en hel del träbåtar i hamnen, vilket det även gjorde i Nynäshamn. Denna har jag inte lyckats nosa reda på vad det är för modell. Men jag känner igen den, och säger säkert visst ja, om någon säger vad det är. Enderlein?

Ytterligare en liten träbåt, men denna vet jag vad det är. En Gullkronakryssare, med finsk flagg. Och just denna heter Skua och är byggd 1946. Konstruktör är Jarl Lindblom.

Och så dagens fjärde X-båt. En mörkblå X-362 med namnet Valkyria. Och just Valkyria hänger väl ofta högt upp i resultatlistorna på tävlingarna i Stockholmstrakten.

Nu till Nynäshamn och till att börja med en lite mindre båt. En Classe Mini 6.50. Just denna är tysk och har tidigare deltagit i Mini Transat ett par gånger.

Baltic-båtar, och speciellt de från 80-talet har altid varit bland mina favoriter. Just denna är en Baltic 35 från 1984, design Judel/Vrolijk.

 Den här är det ju skaplig boyta på…Jag tror att det är en Outremer 55 från 1991. Naturligtvis en fransk båtmodell. Design Gerard Danson.

Den här italiensk-byggda skönheten är en Grand Soleil 56, design Philippe Briand 2001.

Ytterligare en blå båt. Denna har Nederländsk flagga och är en J/44 från 1989.

Sedan till de riktigt stora båtarna… Här är Gefion, från Göteborg. Gissar att den är drygt 20 meter lång. Har inte hittat så mycket om denna båt på nätet, så jag vet inte mer än så.

Och till slut denna brittiska 22 meter långa Louise. Design Berret-Racoupeau 2014. HÄR kan man läsa mer om Louise.

 

2 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20220728

  1. 2 augusti, 2022 at 15:47

    Gåtfull träsegelbåt där…hmmm…påminner ju verkligen om Enderlein-båtarna…eller kan det vara Arvid Laurin som ritat? Får googla vidare…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.