Båtkoll i Trosa hamn 20220626

Kanske inte världens bästa seglarväder just nu. Vinden lyser med sin frånvaro, och solen grillar redan vid halvåtta på morgonen. I hamnen har antalet båtar minskat nu när helgen närmar sig slutet, och framförallt är det färre svenska båtar. Men idag låg det en och annan båt värd att uppmärksammas.

Vi börjar med den klart minsta båten i hamnen idag. En gammal Maxi 68, design Pelle Pettersson, som ju för övrigt fyller 90 år om en månad. Maxi 68 tillverkades i runt 1200 ex mellan 1976 och 1981

Lite större, och som många med tysk flagga. En ovanlig Dehler 41 DS från 1996, design Judel/Vrolijk.

På mindre än en vecka har det nu legat två Swan 40 i hamnen. Den är naturligtvis värd att vara med på bild. Design Sparkman & Stephens 1970, Drake Sparkman och Olin Stephens.

Och vi fortsätter väl på stabila gamla kappseglingsbåtar, för här har vi en Baltic 39. I min ungdom var det ju drömmen att få se en Baltic-båt, och i Sandhamn fanns det gott om dessa på Gotland Runt. Men nu syns de inte så ofta. Klickar ni på länken till SailBoatData så är det fel båt på fotot där. Baltic 39 är från 1977 och designad av Kanadensiska C&C yacht design.

Och så avslutar jag med denna monsterbåt. Det är en Nederländsk Trintella 49, design van de Stadt, 1986. 15 meter lång, 4,60 bred och väder runt 17 ton. Båten är byggd i aluminium och har sänkköl.

Som vanligt är alla bilder möjliga att se i större format om du klickar på dem. Men själ inte bilderna. Fråga först!

Kommande vecka jobbar jag morgon-skift, och då blir det knappast några tidiga morgonpromenader. Troligen blir det kvällspromenader, när det är lite svalare och inte så mycket människor…

 

1 comment for “Båtkoll i Trosa hamn 20220626

  1. Anders B
    26 juni, 2022 at 20:47

    Tänk att du missade oss, en regnig frusen em tidigt i juni. Det enda öppna ställe vi hittade var Punchkällaren. Väl så bra! Och båten var torr och varm när vi kom tillbaka. God Bless avfuktare!/Hälsningar från Piano.
    PS. Du envisas med att utnämna Piano till favoriter i diverse kappseglingar. Men jag tror att those days are gone. ORCi i all ära, men utvecklingen har sprungit ifrån en kopia av en 70-tals båt. Moderna båtar eller båtmodifieringar är helt enkelt bättre. Ingen mätregel fångar upp det till 100%. Det har iallafall varit kul i flera år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.