Sista Rycket 2021

På lördagen seglas Sista Rycket utanför Trosa. Fem tappra deltagare gör upp i årets sista kappsegling. Fem deltagare är kanske inte mycket att hurra över, men jag ser det från den ljusa sidan. Det blir race. Det är fler deltagare än på Höstseglingen, och det har ju aldrig hänt tidigare. Det är också en helt ny deltagare på banan, En Scanmar 33 med Mia Turai, som inte varit med och kappseglat tidigare. Det är också första gången på länge som Tango har fyra personer ombord. Förutom jag och pappa har vi Tobias Lindahl ombord, och så även David Littorin. Två seglare som en gång i tiden växte upp i TBKs ungdomssektion, även om det nu är rätt många år sedan. Tobias har varit med på några onsdagar och så ”träningsseglingen” som ersatte Notstickshällan Race i våras. David har deltagit tidigare vid ett par tillfällen med andra båtar.

Tävlingen är enklast möjliga med ”halv jaktstart” och egen tidtagning. Banan är ca 16 Nm och sträcker sig förbi Fifång precis utanför skärgården och in igen över Askö-fjärden. Jag hoppas att det ligger lite sjö kvar därute så det gungar lite, lite havskänsla. Sedan hoppas jag ju att prognoserna slår in med nordvästlig vind, som långsamt avtar under dagen.

Naturligtvis har vi målet att ta hem guldpokalen, men det är det nog fler som har. Och jag tror nog Tobbe Blomberg med sin X-35 Sedna får finna sig i att vara knapp favorit i tävlingen. Jag gissar att han har den renaste bottnen så här års. På banan finns också de gamla rävarna Jan Lindmark och Hans Lundén i Jannes Albin 78 Susanna. De har ju seglat tillsammans så länge man kan minnas…nästan. Jag tror dock pappa och jag har seglat tillsammans längre…

Sedan har vi Nyköpings-seglaren Joakim Lindholm som kommer med sin nyförvärvade X-332 Appli X, och det ska bli intressant att se. Det tar ju alltid en viss tid att lära sig en ny båt.

Och den femte deltagaren är som tidigare nämnts en Scanmar 33 med Mia Turai. Nya deltagare är alltid varmt välkomna, och jag hoppas att de inte blir bortskrämda, utan tycker det är kul och kommer tillbaka. Det är inte lätt att komma in som ny bland alla rutinerade gubbar, för det är just vad det är, en massa gubbar. Fler tjejer och kvinnor vore välkommet.

10:30 går första start vid Lindholmarna utanför Trosa, och vid 14-tiden, gissar jag går första båt i mål.

Sista Rycket >>>

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.