Båtkoll i Trosa hamn 20210818

Åter regn, och ännu kyligare. 13 grader. Jeansen är på för första gången sedan i början på maj. Och jag minns inte när jag hade jeans på mig i augusti senast. Ruggit kallt!
12 båtar med mast i hamnen idag. Helt normalt jämför med tidigare år.

För de som inte varit med från början på min båtkolls-promenad kan jag ju berätta lite hur den uppkommit. Det började när jag för ett par år sedan kände att jag behövde röra på mig lite mer. Jag började gå promenader förbi hamnen, som blev cirka 4 km långa. En dag låg där ett par båtar som såg fina ut, men som jag inte kände igen. Jag tog upp mobilen och fotade och tänkte att jag kan ju använda mig av min hemsida och efterlysa om nån vet, och det blev stort gensvar. Det var då jag kom på att om jag har hamnen som mål för mina promenader så skulle det vara enklare att motivera sig att ta den där promenaden, oavsett väder och tid.
Sedan flöt det på. Första sommaren tog jag bara bilder på enstaka båtar och lade upp på hemsidan, men året efter fick jag nån idé om att jag skulle fota alla båtar. Detta blev dock lite tidskrävande, när det som mest låg närmare 60 segelbåtar i hamnen. Jag registrerade alla båtar i ett kalkylblad och kan därför ha koll på statistik, och även vilka båtar som varit i hamnen tidigare. Lite nördigt, men nu har det blivit lite av ett måste då jag vet att en massa människor sitter där vis dina datorer och väntar på dagens inlägg.
Hur länge jag håller på i sommar återstår att se. Båtarna blir färre, men denna vecka minst blir det i alla fall.

Färre båtar och dessutom färre ”nya” modeller gör att det blir färre bilder publicerade. Inte så kul att lägga ut samma båtar om och om igen. Men Maxi 999 har varit med tidigare och i brist på annat tar vi den igen. En enligt mig lite klumpig båt. Antagligen byggd inifrån och ut, det vill säga med fokus på innerutrummen före utseende. Funderar lite på hur bekvämt det är att sitta på dessa sittbrunns-sargar när man seglar? För på sargen måste man ju sitta för att få bra överblick när man seglar.

Det här är en båt jag gillar. Dufour 34 designad italienaren Umberto Felci 2002. Jag gissar att funktion går före design ibland, då jag stör mig lite på att rutorna på ruffsidan har olika utseende. Med en svart ram runt den bakre rutan hade det sett bättre ut, tror jag.

Dagens största båt tror jag är en Malö 43. Leif Ängemark står för skrovlinjerna, och året var 2001. En stabil båt på 11 ton. I denna bor man nog bekvämt och störs nog inte nämnvärt av det ruggiga vädret.

Ytterligare en Maxi, ingen ovanlig båt, men inte så vanligt med tysk flagga i aktern på en Maxi 84. Och som ni ser i bakgrunden, det finns gott om plats i hamnen.

1700 båtar har idag passerats, vilket är fler än förra året, men jag tror att jag har fler båtkollar i år. Antelet båtmodeller är just nu 494, och därmed sex kvar till den magiska gränsen 500.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20210818

  1. Johan
    19 augusti, 2021 at 10:07

    Vill bara säga att jag verkligen uppskattar Båtkollen varje sommar. Det är en mysig ”sommarlovsmorgon” att kika lite på vad för båtar du lägger upp tillsammans med en kopp kaffe. Tack för det!

  2. 19 augusti, 2021 at 19:46

    Instämmer med föregående kommentar. Tack för alla båtkollinlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.