Inför Askö Runt 2021

I morgon lördag är det dags för Askö Runt, arrangerat av Södertälje BS. Tango är anmäld, och jag har här en preliminär startlista. Preliminär så tillvida att jag fick det via SMS för ett par dagar sedan, och jag vet att fler kommer att anmäla sig.

Startgrupp 1 (kl 12:00)
544 Albin 78 – Jan Lindmark – Trosa BK
Dominant 78 – Mats Lönn – Södertälje BS
126 Albin Alpha – Peter Pierrau – Södertälje BS
20 Omega 34 – Johan Grevald – Södertälje BS
410 Express – Jim Qvarnström – Trosa BK
322 Dehler 29 – Anders Karlsson – Södertälje BS
5 Dehler 29 – Christer Björk – Östertälje BK

Startgrupp 2 (kl 12:20)
6 Wasa 34 – Jonas Sandh – Södertälje BK
31 Facil 35 – Nisse Nyström – Södertälje BS
41 Diva 39 Owe Neidestam – Södertälje BK
9400 Wasa 360 – Nuno Almedia – Södertälje BS
6 Sirena 38 – Hans-Göran Nyhrén – Trosa BK
106 X-35 – Torbjörn Blomberg – Trosa BK
19 Arcona 410 – Johnny Rickman – Södertälje BS

14 båtar totalt, men gissar att en och annan ytterligare tillkommer och att någon drar sig ur. Väderprognosen är ju inte lysande.

Prognoserna tyder på sydvästlig vind runt 8-9 m/s i medelvind. Vindbyar upp mot 14 m/s. Det mulnar på under dagen och på eftermiddagen regn och troligen åska. Vindriktningen ger en medsolsbana, med en lång spinnakerbog genom Bokösundet upp till Djupgrund. Men det lär sätta besättningarna på prov i Bokösundet. Där lär vinden vara byig.

Ska jag utse några favoriter så i klass 1 står det helt klart mellan Johan Grevald i Omega 34 Together och Christer Björk i Dehler 29 Funny.

I klass 2 tror jag Facil 35 Hambo med Nisse Nyström är min favorit. Kanske kan Jonas Sandh med Wasa 34 Ezmeralda utmana tillsammans med Johnny Rickman i Arcona 410 Kharat. Tobbe Blomberg vill ha lättare vindar, och de kör dessutom shorthanded.

Mitt tips är att Johan Grevald står som totalsegrare på lördag kväll. Omegan är en stabil båt som tål lite friska vindar, men nu vet jag ju inte vem eller vilka Grevald har med sig ombord. Mats Lönn brukar vara med, men han seglar ju egen båt, så jag gissar att han har Kalle Hultman med sig och de kan helt klart utmana Christer Björk Dehler 29 Funny.

Vi är som sagt anmälda med Tango, men vädret ser inte så lovande ut. Knappast Express-väder. Vi har för en gångs skull en skapligt tung besättning så det skulle ju vara kul att se vad en gast på 115 kg gör för nytta på relingen. Men den gubben har ju aldrig seglat förr…ja, vi får se om vi tar oss ut på lördag, eller om vi sparar på båt och material till Höstseglingen.

1 comment for “Inför Askö Runt 2021

  1. 14 augusti, 2021 at 10:39

    Hoppas att vindarna är med er och att ni kommer till start och får ett bra race!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.