Öland Runt 91 – 30 år | Del 1

IMG_5080

Akterstagsflaggan från 1991 finns kvar.

Det är 22 juli och två dagar till start på Öland Runt. Ja, för 30 år sedan! På lördag är det exakt 30 år sedan vi startade Öland Runt första gången, ett Öland Runt som skulle bli en succé och ett stort minne. Jag tänkte roa mig, och er med att skriva om det racet. Och allt publiceras på 30-års-dagen. Det vill säga start på lördag och målgång på måndag. Idag blir det några rader inför racet.

Jag tror det var idag för 30 år sedan som vi anlände till Borgholm inför racet. Pappa, mamma och jag seglade ner vår båt, X-95 X-iL från Trosa till Borgholm under några sköna junidagar.

Harald Axling, även han medlem i Trosa Båtklubb hade seglat Öland Runt flera gånger och tjatade på oss att även vi skulle ta oss dit för att deltaga. Han talade ofta om hur trevligt både race och arrangemang var.

Vi hade ju tidigare kört några Gotland Runt, och båten, X-95:an började vi lära oss så smått. Även om det gått lite knackigt under säsongsupptakten, med bland annat en näst sista plats på klubbtävlingen Notstickshällan race, och på den tiden var det 30 båtar med. Men på Gotland Runt flöt det på hyggligt och vi blev nia av drygt 30 i klassen, och tvåa av svenskarna.

Tyvär fick vi inte med oss hela vår ordinarie besättning. Min bror Jesper satt kvar på Gotland där han gjorde lumpen och inte fick ledigt. Johan Ljunggren som också ingick i teamet kunde heller inte vara med. Vi seglade ju ganska mycket under några år, så det var förståeligt att alla inte kunde vara med jämt. Förutom pappa och jag var Magnus Ljunggren med, som ofta, och sedan hade vi fått med Trosa-seglarna Christer Källroos och Thor Rölvåg. Thor hade ju erfarenhet från Gotland Runt och Christer hade vi haft med oss tidigare vilket funkat utmärkt.

Mamma som seglade med oss ner till Borgholm, skulle inte deltaga på racet, utan hade hyrt ett rum i Borgholm så att hon kunde följa oss på nära håll, och sedan semestersegla båten hem.

Vädreprognoserna inför racet såg hoppfulla ut. Solsken och lätta vindar. Många verkade oroliga att det skulle bli för lätt…

Som sagt, det blir ett inlägg varje dag framöver, exakt på respektive 30 års-dag. Förberedelser med besiktning i morgon, start och första delen av seglingen på lördag. Andra delen av seglingen på söndag och målgång och prisutdelning på söndag.

Tyvär har jag ingen resultatlista kvar, och inte heller lyckats hitta någon trots idogt sökande över hela Sverige.

2 comments for “Öland Runt 91 – 30 år | Del 1

  1. 27 juli, 2021 at 10:13

    Familjen Ljunggren minns jag från 70-80talets barndom. De bodde på samma gata som vi. De seglade P28 på den tiden tror jag om jag minns rätt.

    • 27 juli, 2021 at 14:14

      Scanmar 33 hade de sedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.