Båtkoll i Trosa hamn 20210716

Första semesterdagen och då återvänder jag till morgonpromenader. Jag trivs båttre med tidiga morgonpromenader. Då har inte båtfolket vaknat till liv och jag kan promenera lugnt på bryggan och kolla in båtarna. I dag fredag den 16 juli är det rekord. 56 segelbåtar i hamnen. Men det hade nog gått att tränga in en och annan ytterligare. Det blir också ett längre inlägg med elva bilder.Först denna röda nederländska långfärdsbåt. Vet inte vad det är för modell. Den ser nästan lite hembyggd ut, drygt 40 fot gissar jag.

Många är de olika nationaliteterna i hanen idag. En Nederländska båt, och här en tysk Dehler 38. Design Judel/Vrolijk 2013.

Inklämd mellan en stadig Arcona 410 till höger och en Bavaria 36 till vänster ligger denna lite mer långs-smala båt. Jag vet inte vad det är…. 34-35 fot, rattstyrning. Det skulle kunna vara en RB 111.

Och så tar jag med denna båt igen. En Beneteau-båt från 80-talet antar jag, men vilken modell? Jag har sökt på nätet på allt möjligt men inte hittat rätt.

Det här ser jag i alla fall att det är en X-34. Niels Jeppesen 2007.

Och här har vi en båt som syns lite här och där på kappseglingar. För några år sedan i Malmö-trakten, numera i Stockholms-området. Dehler 34 Grynet. Simonis/Voogd står för design och året var 2007.

Det här tror jag är en Mani 34. De kan se lite olika ut. Mitten på 80-talet.

Här är en av dagens minsta båtar, en Sunwind 20 mk II. Tord Sundén ritade denna 1970, men mk II med nytt däck och överbyggnad kom 1980. Båten hette till en början Sagawind 20 och byggdes då i Norge. Sunwindbåtarna byggdes i Finland.

En H-båt av lite större variant, en H-323. Även denna är byggd i Finland. Hans Groop står för design. Början på 80-talet. Det är för övrigt den andra H-323 i hamnen i år, men ännu ingen ”vanlig” H-båt. Däremot låg det en välskött H-35 i hamnen idag.

Ytterligare en mindre båt. Elan 210, design Rob Humphreys 2011.

Vet ni vad detta är då? Det hade inte jag heller koll på, men med lite detektivarbete på nätet fann jag att det är en norskbyggd Willing 31. Jan H. Linge står som konstruktör. Ingen kändis för mig direkt.

 

3 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20210716

 1. Bengt Österman
  16 juli, 2021 at 17:48

  Hur många ”tar” du utan näthjälp?

  • 16 juli, 2021 at 19:25

   Idag var det 55 segelbåtar. Det var väl tre fyra som jag inte kunde alls på bryggan. Sedan är det ju sånna där som Bavaria där det skiljer väldigt lite mellan en Bavaria 37 och en Bavaria 38 till exempel. Och det är alltid svårare nu när det är tajt på bryggan och man bara kan se båtar framifrån. En Arcona 36 och en Arcona 355 kan se väldigt lika ut från bryggan, men från sidan är det stor skillnad på bland annat språnglinjen och aktern. Säg att jag fixar ca 85 % direkt på bryggan.
   Men jag har alltid varit lite nördig på segelbåtar. Minns när jag var ung och seglade med mamma o pappa på semestern. Då räknade vi alla segelbåtar vi mötte…På den tiden var det Maxi 77 som dominerade, med Vega och IF bland annat. Synd att jag inte har dessa statistik-papper kvar. :-)

 2. Christoffer
  24 april, 2022 at 17:01

  Hej Niklas. Såg att du fått med min Mani 38 på bild. Anledningen att jag skriver Mani 38 är att den vart ombyggd och förlängd från 34 till 38 under tidigt 2000 tal.
  Den pågår just nu en omfattande renovering och upprustning då den har vart ståendes i många år och inte blivit så bra omhändertagen av tidigare ägare. Hoppas på att hon ska vara tillbaka i plurret sommaren 2023.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.