Gotland Runt 1979

Det är 41 år sedan, Gotland Runt 1979. Jag minns inte så mycket. Var bara 11-12 år då. Men med lite hjälp av böcker och internet har jag knåpat ihop en del resultat från den tävlingen.

Knappt 400 båtar ska ha deltagit. Jag vet inte om det är inklusive Baltic Race som ju på den tiden seglades på en kortare bana samtidigt med själva huvudtävlingen Gotland Runt.

Ron Holland-designade Midnight Sun tog totalsegern det året och på Baltic Race-banan vann en Accent med namnet Karissa. Skeppare var en B Hallgren. Karissa och Hallgren? I Trosa Båtklubb finns ju en Bengt Hallgren och alla hans båtar har haft namnet Karissa. Jag blev ju tvungen att fråga Bengt om han är samma Hallgren som vann Baltic Race 1979, och visst var det så. Jag hade ingen aning om att TBKs före detta kassör en gång i tiden var en mycket aktiv kappseglare.
Bengt berättade lite om att det blev några år i Accent och sedan även Scampi med goda resultat.

Accenten var för övrigt dominant på Baltic Race under några år. 1979 var det till exempel 7 Accent bland de 10 bästa på totalen.

Nån som minns hur seglingen var det året? Det jag läst och hört var att det blåste bra i början, och sedan blev en del bleken, bland annat efter Hoburgen och naturligtvis innan mål.

Det vore ju kul med en komplett resultatlista, men det är väl ingen som har det kvar?

HÄR är min lista, som synes inte komplett. Gissar att det är ungefär första tredjedelen av resultaten i respektive klass. Sedan har jag med diverse detektivarbete kompletterat med segelnummer och båtmodeller. Är det röd text är det rena gissningar, och väldigt osäkra.

Har ni något att komplettera med så maila gärna niklas@tangosailing.nu

Och råkar nån ha lite gamla resultatlistor liggandes så hör också då av er till mig. Sånt är kul!

Under fliken Statistik o Resultat ovan finns mer…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.