Ezmeralda segrade, Tango bröt

Väderprognosen inför dagens race Höstseglingen var inte direkt någon önskeläsning. Friska, kanske hårda ostliga vindar och regn som kunde bli kraftigt. Ostlig vind föresten. Det är ganska ovanligt med ostliga vindar, men på alla tävlingar vi kört i Trosa i år har det blåst ostlig vind.

På morgonen, just när vi skulle lämna bryggan kom en kraftig regnskur och blåst. Vinden och regnet avtog och vi lämnade bryggan.

Vi strulade lite innan start när jag glömt koppla spinnakerfallet och samtidigt upptäckte att spinnakern var väldigt trasslig. Jag tror det var mindre än fem minuter till start när jag fick upp focken, men vi gjorde en riktigt bra start mitt på linjen.

Vi sträkte ut mot Svarthäll och vinden var mer nordostlig än vad vi hade förutspått och det blev ingen spinnakersegling upp mot Furskär som vi trott. I stället ytterligare en bidevindsbog likt ett dragrace. Vi gick förhållandevis bra, och hänge med de större båtarna bra, men Janne Lindmark och Hasse Lundén i Albin 78:an Susanna jagade oss för nära bakom.

Den stora Arcona 410 Kharat med Johnny Rickman och Johan Karlsson rundade vid Furskär i täten. någon minut före X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg och Kalle Widlert.

IMG_3699

Det ser mörkt ut…

Spinnakrarna fyllde och där var vi snabba i manövrarna. Jag tycker även vi gick bra med kuren mot nästa rundning, Oxnö.Fortfarande var vinden beskedlig och regndropparna höll sig undan. Men himlen var mörk framöver. Närmare Oxnö höll vi ögonen riktade på båtarna framför. Viktigt här att vara beredda på förändringar i vädret. Kharat och Sedna tar ner sina spinnakrar och vi ser tydligt hur seglen skotas hem när vinden vrider mot. Sirena 38 Ellida rullar in sin gennaker och vi förbereder nedtagning av spinnakern. Vi får ned den lugnt och vi ser Lindmark/Lundén bakom oss och gissar att de som vanligt kör så länge det går.

Solo-seglaren Anders Karlsson i sin Dehler 29 Gryffindor får lite trassel och plötsligt kommer skyfallet. Himlen öppnar sig. Och sedan kommer vinden. Vi kan knappt hålla Tango på rätt köl. Vi vill ju inte fladdra för mycket med seglen. Jag släpper lite på fockskotet för att inte behöva släppa storskotet så mycket, vilket kanske inte är så smart. Vi har vatten in i sittbrunnen och båten går mer i sidled än framåt. Vi beslutar att ta ner storen, men eftersom vi seglar shorthanded är det inte helt enkelt att ta hand om ett vilt fladdrande segel. Det blåser naturligtvis överbord och fylls med vatten.

Bakom har förstås Lindmark/Lundén stora problem och får släppa sin spinnaker i sjön när den hårda vinden plötsligt anfaller framifrån. Men någon fisk får de inte ;-)

Inte vi heller. Efter hårt slit får jag upp storseglet i en hög i sittbrunnen. Det blåser fortfarande hårt och med ett segel i sittbrunnen och trassliga tampar strular det vidare. Men vinden brukar avta efter ett tag när en front passerar. Men vi inser snart att det är i princip omöjligt att hissa storseglet igen när det blåser hårt. Vi har ju rep-lik vilket gör att seglet måste träs in i likrännan, ett knepigt jobb med shorthanded-besättning.

Vi väljer att vända om och styra in mot Trosa. Med bara focken uppe blåser vi in i farter närmare 8 knop.

Efter seglingen hör jag att båtarna med vindmätare ombord har sett runt 20 m/s på sina instrument.

Ute på banan seglar de andra vidare. Uppe vid Doftskär får Sedna problem och broachar i en gipp. Det blir ett helt varv innen de är på kurs igen. På kryssen ner mot Svarthälls Fyr väljer flera båtar att reva.

Kharat skär mållinjen först men det blir en något överraskande segrare i from av Wasa 34 Ezmeralda med Jan-Erik och Jonas Sandh. Kharat blir tvåa och Sedna trea.

Anders Karlsson som seglade sin Dehler 29 Gryffindor in på fjärde plats är helt klart värd ett omnämnande.

Komplett resultatlista >>>

Efter detta får jag/vi också gratulera Jan Lindmark till årets klubbmästar-titel. Men att vinna med två näst-sista-placeringar på tre race, visar att det varit lite tunt med deltagare i år.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Ezmeralda segrade, Tango bröt

  1. Lars Reutergårdh
    31 augusti, 2020 at 18:10

    Vad har du på vantet stötdämpare för spinnbom?

  2. Niklas Qvarnström
    31 augusti, 2020 at 20:24

    Nix! Där fäster jag spinnfallet. Det är ett pvc-rör som är uppsågat på längden. Jag trär i det kopplade fallet. När jag hissar så lossar det av sig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.