Båtkoll i Trosa hamn 20200728

En mulen morgon, några droppar regn föll just när jag kom ner till hamnen. Som synes på bilderna finns det gott om plats vid bryggan nu.
I går måndag var vi uten en sväng och det var ju uppenbart åt vilket håll turisterna seglar. Vi var näästan enasmma att segla västerut söder om Askö. Däremot mötte vi nästan 40 segelbåtar på den sträckan. Och det var märkbart att det var ”turister” då bara en av dessa hade svarta segel ;-)
Båten på bilden ovan har varit med tidigare, men då felaktigt angivits som Beneteau Oceanis 34. Det rätta är Beneteau Oceanis 31.

Den här är ju självklar att hamna på bild. En trimaran med tysk flagga, närmare bestämt en Dragonfly 35. Och det funkar uppenbarligen med det fällbara konceptet vilket ju är rätt smart.

Och här är den 31:a Bavaria-modellen i denna hamn. En Bavaria 44 Vision. Den är lätt att känna igen i alla fall.

Facil 355 XO är en båt jag gillar. Nu ser man inte så mycket på denna bild, men jag gillar språnglinjen och den stora svängda aktern. Facilbåtarna byggdes här ute på Oaxen och just denna modell lär det ha blivit 12 byggda innan de gick i konkurs. Den här modellen togs senare över av Arcona och blev Arcona 355.

Även denna är en modell som det knappast vimlar av ute i svenska hamnar. Det är en brittisk modell i form av Moody Eclipse 38, byggd i början på 90-talet.

På tal om Arcona som nämndes tidigare. Här är årets första Arcona 32. Den trodde jag nog skulle synas lite oftare.

För att vara en motorseglare är ju denna riktigt snygg. Tror nog också den seglar rätt skapligt, den är betydligt mer segelbåt än motorbåt. Den har ju faktist mer segelyta än en Linjett 33, men väger nästen ett ton mer. Judel/Vrolijk står för övrigt för skrovdesign. Najad 332.

Och så tar jag med en Maxi-modell som ännu inte fått vara med på bild. Maxi 84 från 1977.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Båtkoll i Trosa hamn 20200728

  1. JohanC
    28 juli, 2020 at 19:25

    Najad är absolut ingen motorseglare (vindrutan till trots) utan en renodlad segelbåt. Den seglar minst lika bra som de franska medelhavspråmarna från Beneteau och Jenneau

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.