Båtkoll i Trosa hamn 20200717

Fredag och det har redan gått en vecka av min semester. Tiden går alldeles för snabbt. Som vanligt tar jag min tre till fyra kilometers gångrunda vid åttatiden på morgonen. Detta för att hinna fånga så många båtar som möjligt på bild innan de lämnar hamnen. Det är också mindre människor i vägen på bryggor och båtar på morgonen. Idag var det 30 segelbåtar i hamnen, lite färre än i går. Och vädret är ju bättre. Gissar att det är trångt vid Fifång, Ringsön, Landsort och så vidare. Jag kan ju se på Marinetraffic att de flesta båtar inte går in till Trosa.

Vi börjar dagens bildsvep med en motorbåt av större modell. Delta 54. Svenskdesignad och prisad båt. Den drar ”bara” 6 liter bränsle per sjömil, tack vare att den är förhållandevis lätt.

Årets hittills största segelbåt i hamnen är denna, en Beneteau First 53f5 från 1990. f:et i modellnamnet står för Farr, och på ett hörn har även Pininfarina varit med. Djup 2,46 för övrigt…gissar att den står på botten. Men det är bara dy…

En annan stor båt är denna Jeanneau-båt. Den låg här även igår och jag skrev in den i min samling som Sun Odyssey 409, men då var det trångt och idag när jag ser hela båten från sidan är den större…Så nu skriver jag in en Sun Odyssey 509.

Linjett 32 har varit med på bild tidigare, men denna var lite speciell. Dels såg jag den komma in i hamnen igår eftermiddag, seglandes spinnaker långt in. Det är inte många som hissar sina undanvindssegel på semestrarna. Sedan är det trä i relingslisten runt hela båten.

En typisk Håkan Södergren-design. Crown 31. Seglar bra. Flyttar man in mätmärket på storbommen lite så blir det en Inferno 31 ;-)

Finskbyggda Nauticat 32. Gick i konkurs för ett par år sedan.

Beason 31 dyker upp lite då och då. Den här ser ju rätt prydlig ut. Många är självbyggda och ser rätt risiga ut. Design Berndt Andersson 1976.

En liten skabbig Amigo 23. Carl Andersson ritade denna 1970. Ett par sådana har seglat i Trosa och deltagit på våra kappseglingar. Ibland vann de, bland kom de sist.

Vindö 45 kom 1981 och är väl en av de senare Vindö-modellerna. Denna ser blank och välskött ut.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20200717

 1. Kenneth Ahlfors
  18 juli, 2020 at 09:18

  Hej, väldigt underhållande att läsa din detaljerade båtkoll i Trosa. Vi är på väg in där i morgon sönd 19/7 och undrar ungefär hur många lediga båtplatser du brukar se?
  Vi befinner oss nu i Fifångs norra vik och där ligger rätt många båtar, i natt låg här 17 båtar på svaj och vi hade också segelskutan Ellen här med en massa ungdomar.
  Seglarhälsningar
  Kenneth
  Linjett 35-an Tango (jo den heter faktiskt så)

  • 18 juli, 2020 at 09:51

   Heter den Tango så måste jag ju försöka få med den på bild :-) Vad gäller plats i hamn tror jag inte det varit helt fullt nån gång hittills. Det brukar alltid finnas nån plats. Sedan finns ju även platser i den inre hamnen som många inte tänker på. Lite grundare och stenkaj, men mysigare kan jag tycka. Och Linjett 35 går ju inte så djupt. Blir det fullt brukar hamnvärdarna fixa in gästande båtar även på ”Baltic-Bryggan” som är den långa bryggan son går ut på östra sidan i hamnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.