Båtkoll i Trosa hamn 20200710

Fredag och jag är nu inne på tredje veckan med promenader, boatspotting. Det är även min första semesterdag idag. Eller, egentligen är det på måndag, men det blev en ledig dag idag med.
Dagens segelbåtsflotta är 21 till antalet. Det är betydligt glesare vid bryggan idag när vädret är lugnare. Fler väljer skärgården. Det är också färre stora båtar.
Dagens bildkavalkad innehåller fler båtar än tidigare dagar. Det var svårt att välja.

Först denna Scanner 391 som uppenbarligen vill vara med på bild. Den har legat här i hamnen en vecka nu. Nils-Eric Olofsson är mannen bakom Scanner-båtarna. Vet inte så mycket om honom, men båtarna ser okej ut och verkar segla väl. 1987 kom denna modell.

Även Maxi-båtar hamnar på bild ibland. Maxi 999, Pelle Pettersson, 1985. 600 sålda båtar.

Bavaria är ju som ni märkt vanligt förekommande i våra farvatten och hamnar. Modellerna är många. På denna står inget, men jag tror att det är en Bavaria 40 Cruiser (år 2000). En riktig cruiser naturligtvis, men tar man bort ”järnskrotet” i aktern så ser den ju rätt okej ut. De mindre bavariabåtarna ser ofta väldigt klumpiga ut, naturligtvis för att få boutrymme.

1976 ritade Tord Sundén den här, Marieholm 26. En efterföljare till IF-båten. Inombordare och lite rymligare.

Fransmannen Daniel Andrieu står för designen på denna Jeanneau Sun Odyssey 43 DS från 1994. DS står för deck saloon. En rätt kaxig båt som jag tror seglar rätt skapligt för att vara en 10-tons sommarstuga. Det är kanske en sån här jag ska ha istället för lägenheten ;-)

Den här förekommer oftare i hamnen än vad jag trodde. Beneteaus cruising-modell Oceanis Clipper 323. 323:an har haft två båtar i hamnen, 343 3 och vid ett tillfälle har även en 331 legat vid bryggan i Trosa.

Kan ni vad detta är då? Jag tror det är en Mistral 33 från 1968, design Olle Enderlein. Något som blivit vanligt är dessa ”brädor” som synes på denna båt, den gula. SUP, Stand Up Paddle board.

Den här motorbåten, eller motoryacht kanske mer rätt är ju värd att vara med här. En av två träbåtar i hamnen idag.

En Håkan Södergren-design i form av en Athena 34. Men jag stör mig lite på att det är mörkblå linjer på skrovet och ljusare blå på ruffsidorna.

Västerås-båten Fröken Himmelsblå. En Banner 30, som faktiskt kom redan 1979 om jag har rätt uppgifter. Den måste ha varit väldigt snabb då jämfört med andra båtar. Niels Jeppesen står förstås för design.

Och så kommer här ett gäng båtar på temat svart. Den kanske man inte känner igen direkt, men det är en Mixer som blivit ordentligt uppdaterad. Prydligt peke också till skillnad från de flesta andra fula standardpeken.

Svart dekor gör sig bra även på en X-99. Ser riktigt kaxig ut. För övrigt en av fyra båtar idag utan rullgenua.

Mer svart. Här i form av en Smaragd vars ägare antagligen är stor fotbollsfantast då det vajar en hammarby-flagga i akterstaget. Lennart Sterner och Einar Ohlson står för design, och under många år tillverkades denna båt i Södertälje. Einar Ohlson som designat bland annat Ohlson 22.

Och det är inte slut på svartmålade båtar. Här är en Rival 22, som ju även den byggdes i Södertälje.

Och till slut ytterligare en långsmal båt i form av en M 30, Mälar 30.

Noterbart i statistiken är att det idag låg ytterligare en Nova i hamnen, vilket gör att det på tre veckor legat åtta olika Novor här. Klar etta på listan.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

5 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20200710

 1. Olof
  10 juli, 2020 at 19:44

  Uppskattar dina rapporter! Antar att ägaren till Athenan målat linjerna då de brukar bli rätt bleka allt eftersom åren går.

  En reflektion, den här stora copyright-texten är kanske inte så snygg på bilderna. Vet inte riktigt om behovet finns, men kanske går den att göra mindre?

  • 10 juli, 2020 at 21:38

   Kanske kan minska och tona ned lite. Men det är lite för många som snor mina bilder utan lov. Inget jag förlorar på direkt. Mer en princip. Mina bilder är mina. Snor nån mina bilder nu så får jag i alla fall lite reklam….

 2. Simo Ryhänen
  10 juli, 2020 at 20:29

  Vi tog en promenad vid 19-tiden idag (fredag) och räknade ihop 49 segelbåtar och 46 motorbåtar. Verkar vara fullt i hamnen…
  Trevligt att läsa dina intryck över Trosa gästhamn.
  Mvh/ Simo

  • 10 juli, 2020 at 21:36

   Då har jag fullt upp på lördagmorgonen… ;-)

  • 11 juli, 2020 at 09:43

   50 fick jag det till nu på morgonen. Men då räknade jag en båt på ”Baltic-bryggan” som jag tror är gästbåt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.