Funny segrade på Notstickshällan Race 2020

Årets första race, och segling avklarad. Notstickshällan Race. Men det blev lite tuffare än jag tänkt mig.

Till slut blev det åtta båtar till start. Fem av dessa valde att köra utan undanvindssegel något som naturligtvis var en fördel med den vindriktningen som förutspåddes.

Det är lite körigt att segla short-handed. Jag minns knappt hur starten gick till. Där var det verkligen fullt upp.
Det var inte givet att spinnakern skulle upp. Brant halvindsstart. Att samtidigt hålla koll på startlinje, startklocka och vind är fullt upp. När vi dessutom fick ”timglas” på spinnakern när vi hissade så hade jag att göra. Att strula när man bara är två ombord är inte bra. Men efter lugnt och metodiskt arbete med att få ut det tvinnade seglet så fick vi bra fart. Jag tror vi gjorde en bra start och hade skaplig gång på båten trots trasslet. När det var löst och jag hade tid att se mig omkring var vi före flera av de på pappret snabbare båtarna.

Spinnakerseglingen blev kortvarig och vid Lindholms-pricken fick vi ta ner och lova upp. Mot svarthäll blev det sedan en sån där bog med typ tio cm släpp på skoten. Där åker då långa båtarna ifrån oss.

Från Svarthäll upp mot Doftskär följde en kryss i fortfarande ganska behaglig vind på fyra fem meter per sekund. Wasa 34 Ezmeralda hade passerade oss, vilket de ju ska göra. Men trots att jag var lite virrig och hade dålig koll på vindvriden så höll vi avstånden till konkurrenterna bra.

Vi rundade Doftskär och nu blev det spinnaker igen, in mot rundningen där vi tidigare hade startat. Naturligtvis snodde sig spinnakern igen, ett varv. Jag vet varför den gör det. Men i stressen är det lätta att missa någon detalj. Jag borde dra hem skoten mer innan hissning. Då fyller den snabbare och man undviker att den snor sig. Men samtidigt, på branta halvvindar är jag lite rädd att den ska fylla för tidigt, för då blir det tufft att få upp den i topp. Jag hissar ju framme vid masten, utan hjälp av winsch.
Den här gången löste det sig dock snabbt och vi jagade Wasa 34 Ezmeralda och Rival 22 Chivas främst.
I täten ångade Tobbe Blomberg på med sin snabba X-35 Sedna. De ska ju vara nästan 15 minuter än oss per timme.
Bakom var det tätare och ganska ovisst om placeringarna.
Men på Sedna strulade man till det och kom inte upp till märket. De fick ta ner spinnakern, samtidigt fick de inte upp focken, så de lunkade fram mot bojen för bara storsegel medan bakomvarande båtar stormade allt närmare.

Precis innan bojen passerar Athena 34 Vivett och tar täten i fältet. De leder också på beräknad tid, men bara med sex sekunder före Dehler 29 Funny.

Vi passerar som fyra. Vi var inte heller så långt efter täten här.

Andra varvet börjar som det första, med en brant halvvind. X-35 Sedna väljer att köra utan spinnakern nu när vinden ökat lite. Vi har förberett, men väljer att avstå. Ibland känns det fel, när vinden vrider bakåt och avtar, men så vrider det framåt och ökar, och då känns det rätt skönt att slippa slita med spinnaker-seglet.
Längst bak i kön ser vi Albin 78 Susanna som tappat mycket. Gubbarna är envisa och försöker köra spinnaker in i det längsta, men det straffar sig och de trasslar ordentligt.

Vi rundar upp ute vid Lindholms-pricken igen och vi ser att X-35 Sedna i täten nu har revat. På Tango har vi inget rev i storseglet så det finns inget att välja på.
Vinden har ökat och på fjärden bort mot Svarthälls fyr har vi det riktigt jobbigt. 8-10 meter per sekund skulle jag gissa att det blåser. Vi seglar med lite släpp i skoten och det är inte denna båts starka sida. Vi tappar ganska mycket här har jag en känsla av. NF Lilla Blå tar in ordentligt på oss, och de framförvarande ökar sitt avstånd.

Efter fyren blir det kryss, och det är mycket bättre för vår lätta båt. Här kan vi utnyttja att den går högt i vind, och på denna korta kryss mot Doftskärs Hällar tycker jag vi går riktigt bra. Jag hade gärna kryssat till Tullgarn….

Efter Doftskärs Hällar faller vi av in mot mål och det blir åter en sådan där brant halvvindsbog där det är gränsfall att bära spinnaker. Just vid Doftskär är vinden lite lättare och funderingarna finns i mitt huvud om att hissa, men snart kommer vi ut i starkare vind och det blir till att hänga på relingen och dra i alla tampar som finns för att minska lutningen på Tango.

Vi passerar pricken Naggen och åter har vinden avtagit och jag bestämmer mig snabbt för att nu ska spinnakern upp. Men som vanligt blir den snodd. Delvis för att jag chansade med en lovarts-hissning, och då är det ju svårt att ta hem på läskotet innan spinnakern hunnit runt förstaget. Och vi har ju inte så många händer ombord. Pappa har fullt upp med att hålla i rodret, storseglet och akterstaget.

Jag ger upp…ner med spinnakern igen. Och lika bra var väl det. För strax efter vred vinden mot och ökade igen.

Vi var vid det här laget väl medvetna om att vi inte var i närheten av nån pallplats. Förhoppningsvis skulle vi undvika sistaplatsen, kanske skulle vi bli bäst av spinnakerbåtarna, och av Trosa-båtarna.

Klockan 12.41.03 skar X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg och Kalle Widlert mållinjen som första båt. Tiden 1.43.03 är också krossat banrekord med 7 minuter. Men den tiden räcker inte för att slå någon annan båt i dagens startfält. Den stora missen innan varvning blev ödesdiger. Jag tror dock det hade blivit svårt för Blomberg/Widlert att nå en topp-placering ändå. X-35:an är ganska lik vår Express vad gäller vindar. De hade behövt mer kryss och mer läns, och kanske lite mindre vindstyrka.

Tvåa i mål är Peter Liedholm och Jan Berglund med Athena 34 Vivett. Men inte heller det räcker till segern. Bakom kommer Christer Björk och Thomas Forslund med Dehler 29 Funny och deras tid räcker för seger. Deras tredje seger på detta race. Eller fjärde är det ju. De vann ju även 2013, då med Forslunds Linjett 33.

Niklas Landin med dagens enda kvinnliga seglare Mari Wolfram tar tredjeplatsen med sin Rival 22 Chivas.

Jan-Erik Sandh och Jonas Sandh med Wasa 34 Ezmeralda blir fyra efter ett starkt andra varv där de seglar upp sig två placringar.

Pappa och jag blir femma med Tango. Och det är nog lite bättre än jag trodde. Jag trodde vi skulle få stryk även av Joakim Lindholm och Jim Lindberg i NF Lilla Blå. Men vår tid räckte för att slå dem.
När jag ser tiderna i resultatlistan så är vi inte heller så långt efter täten som jag trodde. Det var i och för sig ett snabbt race, men lite positivt kan man alltid hitta.

Några sekunder bakom Lilla Blå hamnar Jan Lindmark och Hans Lundén med Albin 78 Susanna och sist blir som jag redan skrivit X-35 Sedna.

Resultatet av detta är ju faktiskt att vi, Tango leder Klubbmästerskapet. Alltid något!

HÄR finns resultat och alla varvtider >>>

På grund av rådande omständigheter med coronan så var klubbens Flaggfest och så även prisutdelningen inställd. Jag har nu tre pokaler stående här som jag vill bli av med. Och ett vandringspris.

Nästa segling är Sörmlandsregattan, eller den har ju ett annat namn nu…Corsa alla Corona. 13 juni. Ett enkelt arrangemang utan anmälningsavgifter och priser. Men en lite längre och kanske tuffare bana, ca 25 Nm.
Shorthanded förstås, och jaktstart. Anmäl dig nu!
Inbjudan och anmälan här >>>

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Funny segrade på Notstickshällan Race 2020

  1. Jonas Sandh
    6 juni, 2020 at 23:59

    Kan rapportera att vi på Ezmeralda tjuvstartade och fick starta om. Därav ganska kasst första varv.
    Fin dag och fin segling.Tack för oss!
    /Jonas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.