Historia | Nostickshällan Race 1995

Om drygt en vecka seglas Notstickshällan Race för 47:e gången i rad. Pappa gör nu sin 34:e start, och jag är nog inte så många efter. Han seglade det första racet 1974.

Under årens lopp har tävlingen bjudit på många minnen. Allt som oftast har det varit måttliga vindar och fritt från regn. Men 1995 är ett år som återkommer i min hjärna. Vi seglade X-95 då. Minns när pappa köpte den båten, kommentarerna vi fick om att ”den går inte att segla i över 7 meters vind” och liknande. Då var det extra kul att bevisa motsatsen. Vi hade med den båten många fina resultat i just hårdare vindar.

Den här maj-dagen 1995 skulle bli en upplevelse. Ett par dagar före start visade väderprognoserna på kulingvindar, upp mot 20 meter per sekund. Jag har för mig att vi var fyra ”gubbar” i besättningen, men brorsan fick i uppdrag att ragga ihop några ytterligare för att ha som barlast. Han lyckades hitta ytterligare tre personer, varav en vägde en bit över 120 kg. Vi var alltså sju man ombord för en liten klubbtävling på drygt två timmar. Dessutom enades vi om på skepparmötet att alla avstå spinnakern.

Om jag minns rätt var vindriktningen sydost och det var ganska mycket kryss i början. På startlistan fanns bland annat vassa Rival 22:an Barbarossa med Helen Svensson (nu Kristiansson). Sigvard Orre och Stefan ”Kecke” Gustafsson seglade X-99 eXtra och Erik Karlsson seglade på den tiden en Maxi Magic med namnet WildCat.

xil_02

SWE 6177 X-iL på Gotland Runt 1995.

Med nästan 700 kilo på relingen gick båten som tåget med full stor och kryssfock. Enligt mina anteckningar blåste det mellan 13 och 18 m/s. X-99:an hade inte en suck utan blev över en minut efter oss, på seglad tid. Kul var naturligtvis att vi också hängde med Rivalen, som förstås körde fulla ställ.

Det måste ha varit ”jaktstart”, för jag minns spurten in mot mål, där vi på läns med genua och full stor forsade förbi WildCat och de betydligt långsammare Maxi 77. 10-12 knop gjorde vi nog, inomskärs.

Vi vann inte, men det var rätt kul ändå att vara snabbast runt banan. Snabbare än en X-99. Helen med Rivalen vann naturligtvis, men inte med så mycket. Vi blev tvåa och WildCat blev trea.

Ni har väl anmält er till årets upplaga av Notstickshällan Race? Tävlingen seglas lördag den 30 maj och sista ordinare anmälningsdag är på tisdag. HÄR >>>

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.