All tävling förbjuden!

Jag skrev redan i går några rader på Facebook om detta. Har ingen möjlighet att uppdatera hemsidan på arbetstid, men nu är jag hemma.

I tisdags skrev jag ju att segling kanske är den optimala sporten i dessa coronatider, speciellt då shorthanded. Vi har ju ingen publik att ta hänsyn till och de tävlande är ofta på behörigt avstånd, aven i lite täta situationer.

Men så igår på folkhälsomyndigheten med nya riktlinjer och nån timme senare hade Svenska Seglarförbundet lagt ut på sin hemsida att ”all tävling är förbjuden”. Då blev jag ju förstås både sur och besviken. Nu har de i och för sig ändrat texten till lite mjukare att ”Från och med 1 april ska alla matcher/tävlingar ställas in, alternativt skjutas upp till senare tillfälle. 
Först och främst är formuleringen ”all tävling” dum tycker jag. E-segling som vissa klubbar har börjat köra är ju också tävling. Stoppas den också nu? ;-)

Jag tycker fortfarande att skärgårdstävlingar som Trosas Notstickshällan Race är en optimal sysselsättning i dessa corona-smittade tider. 10-12 SRS-båtar på en skärgårdsbana. Hur stor är smittspridningen där?

I Trosa BK har vi ännu inte öppnat anmälan och inte fått ut inbjudan ännu. Och nu är det ingen idé, för vem anmäler sig till en tävling som kanske inte blir av. Risken är stor att det för första gången på 47 år inte blir nån Notstickshällan Race. Sörmlandsregattan ligger även den illa till. Trosa Marknad lär meddela att de ställer in inom kort, och Sörmlandsregattan är en tävling mer beroende av det sociala.

Men det är fortfarande tillåtet att träna…den 30 maj är det väl lämpligt att träna lite, just på Notstickshällan-banan….

Jag gissar att både Raymarine2star och Gotland Runt inom kort meddelar att tävlingarna ställs in. Raymarine2star tycker jag borde kunna köras då det knappast är nån smittorisk. Men det finns ju en annan risk med långa race på havet. Nån kan bli sjuk, eller kanske skadad och tvingas då belasta sjukvården i fel region. Stora tävlingar som dessa måste också fatta beslut i god tid.

APNotstickshällan Race skulle vi kunna köra om tävlingsförbudet hävs nån vecka innan start. Det är ingen stor procedur att dra igång. Men än så länge är ”apan” hissad…

Så länge får vi väl ägna oss åt virtuell segling…eller? All tävling är ju förbjuden? Jag seglar i alla fall en del på Sailonline.org (gratis) och ett större alternativ är Virtual Regatta. På Sailonline körs på lördag eftermiddag ett ”sprintrace” som bara bör ta några timmar.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “All tävling förbjuden!

 1. 2 april, 2020 at 11:26

  FMH kommer med nya direktiv kring idrott idag torsdag. Det blev nog lite stelt att ”förbjuda” all tävling….

 2. Fredrik Wallenberg
  2 april, 2020 at 22:13

  I Hamble (England) har man gått ut och bett folk stanna i land. Olyckor kräver resurser av samhället, resurser som redan är ställda på prov i dagsläget. Segling är, de facto, farligare än en promenad i skogen även om vi seglare inte tycker det.

 3. Rikard I
  29 maj, 2020 at 09:51

  Det ser ut som att seniortävlingar blir tillåtna igen från den 14 juni. Kanske ändå ett ljus i tunneln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.