SM i Express på Trälhavet Åkersberga 2020

Just nu planerar vi tillsammans med Trälhavets Båtklubb vid Åkersberga strax norr om Stockholm att anordna Express-SM på Trälhavet under v.35. – Det är en ära och ett härligt arrangemang för oss i TäBK att få ta ansvar för, säger Mats Neyman, kappseglingsansvarig på TäBK.

Start SM

Foto: Daniel Stenholm

Efter 40 års SM-seglingar i Express runt om i landet är det äntligen dags för TäBK att få arrangera SM i Express. Chansen dök upp tack vare att TäBK-medlemmarna Jonas och Staffan Hallberg föreslog för Expressförbundet att Trälhavet skulle passa bra att segla SM på. Bröderna har sina rötter i TäBK ända sedan 60-talet. – Vi seglade vår första kappsegling på seglarskolan i Sätterfjärden 1969, berättar Jonas. Och efter att själva seglat SM i Express över 10 gånger så föreslog man för styrelsen i Expressförbundet att man skulle fråga just TäBK om de kunde tänka sig att arrangera ett SM.   

Förutsättningarna för TäBK är helt perfekta, berättar Mats Neyman. Vi kommer att sjösätta båtarna vid varvet vid Åkerskanal. Där det finns det två mastkranar och en inhyrd kranbil. Sedan är det ju bara några hundra meter ut till Solbrännan via Tunaviken. På vägen ut ligger villorna tätt med familjen Parneviks Tuna säteri som en egen liten sevärdhet. Solbrännan är Österskärs eget havsbad med sandstrand och en restaurang med stort altandäck. Där finns även en brygga som vi kommer att bygga under SM veckan så alla båtarna ska få plats. Kappseglingarna kommer att hållas på Trälhavet som är ett bra vatten att segla på även om det kanske kan bli lite trångt beroende på vindriktningen, berättar Mats.  – Det är ju lite fördel för  Stockholmsseglarna att segla så långt in i skärgården som på Trälhavet.

Klassens stora dominant med 13 SM-segrar är från Mariestad och heter Michael Collberg. De senaste åren har han kunnat vinna i kavaj efter rader med spikar. Men ska man ha någon chans att slå honom så är det väl på en plats som Trälhavet. – Han är helt överlägsen på att hantera mycket vind och sjö. Han bara ångar på helt i en klass för sig, berättar Jonas. Men i lättvind och mycket vrid kan allt hända.

SM-veckan 2020 kommer att seglas fredag 28/8 till söndag 30/8 i v35. Lite senare än vanligt men vi hoppas på att de flesta har kommit hem efter semestrar och är taggade på att vara med. På torsdagen seglas Arnes sprintregatta med 6 korta seglingar för att trimma in besättningarna och för att alla ska få en chans att lära känna förutsättningarna på Trälhavet. Själva SM kommer att avgöras över 9 seglingar.

I TäBK finns fem aktiva Expresser där några redan har hört av sig och vill vara med. – Vi hoppas på att locka fler nya Stockholmare att vara med på ett härligt arrangemang med after sail på Solbrännans efter genomförda kappseglingar med musik, prisutdelningar och några kalla öl. En regattamiddag kommer att hållas på lördag kväll, berättar Mats vidare.

Om ni inte får ihop en egen besättning eller söker en båt att segla på så kontakta Staffan Hallberg på 0708-669700 så mäklar han ihop båtar och besättningar. Det finns även några besättningar som söker båt att hyra så om ni kan tänka er att hyra ut er båt så kontakta Staffan om det också.

Väl mött på Trälhavet i slutet av augusti 2020. Tajtare, närmare och roligare.

Trälhavets Båtklubb >>>

Sveriges Expresseglare >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.