Arkö Runt 19 | Startlistan

Torsdag morgon och det är två dygn kvar till start på årets Arkö Runt. Det såg lite tunt ut på anmälningar ett tag, men det spurtades bra på slutet, och nu har det kommit in ytterligare två. Det innebär att det är 47 båtar på listan mot 46 startande förra året. Och ännu är det inte för sent att anmäla sig. Nån Södertäljebåt ytterligare kanske? Norrköpingsbåtar? Östgötabåtar? Linköping? Nu har ju Östergötland kappsegling i Gryt – Fyrudden samma dag, taskig planering tycker jag. Men ett tips till SBS, Södertälje BS. Det finns en klubbtävling. Där räknas fem resultat, och SBS har just nu tre anmälda. Men NySS-seglaren Peter Ståhl kan seglar för SBS om det behövs.

Väderprognosen ser lite bättre ut än tidigare, ur min synvinkel i alla fall. Lite svagare vindar och mindre regn. SV vridande mot S, 5 ökande till 8 på eftermiddagen, och sedan avtagande igen.

Startlistan har inte publicerats ännu, men jag har hittat den. Men den är preliminär. Den är alltid preliminär för den kan ändras fram till startdagen. HÄR är den >>>  Och HÄR är min startlista med statistik >>>

Tänk på att båda listorna uppdateras manuellt och vissa uppgifter kanske inte helt stämmer med varandra.

Jag tänkte göra en genomgång av klasser, favoriter och lite annat.

Som sagt, 47 anmälda tycker jag är godkänt. Men en ”stor” tävling som denna, med bra kringarrangemang och fina och många priser borde ha ett betydligt större deltagarantal. Det borde vara straffbart att arrangera tävlingar samma dag som denna på 50 sjömils avstånd. 100 startande borde gå att få till.

Om vi börjar med startgrupp 1 så består den av 12 båtar och en klar favorit. Fjolårsvinnaren Roffe ”Plåt” är alltid favorit! Han seglar en gammal One Off designad Larsvall/Bergmark. Räknar man SM-medaljer är nog Roffe fältets mest meriterade seglare. Bakom Roffe är det tajt och det är svårt att ranka. Det kan ju bero på vilka besättningsmedlemmar som finns ombord.
606:orna bör man inte räkna bort. Håkan Karlsson vann ju för två år sedan med 606. Han vann även 2007 och även då med en 606. Då blåste det friskt. Den andra 606 seglas av unge Gustav Lindén, duktig jolleseglare. Storebror Erik seglar dock inte med här.
Clas Ljungdahl är nyligen anmäld med sin Express och precis som förra året kör han shorthanded och utan spinnaker. Då gick det bra med en sjätte plats som resultat totalt. Men blir det en tuff kryss är det svårt att få fart på en Express utan gubbar i lovart. Vikten är viktig.
Linjett 30 Lyrili seglas av Rikard Wallin som totalsegrade i Seapilot2star för några år sedan. Det finns alltså 2 Seapilot-vinnare i denna startgrupp. En Linjett 30 med ett SRS-tal lägre än en Fenix bör vara en topp-båt. Se upp för den!
Hasse Kowallek med M22 M:a brukar alltid hålla sig väl framme och med lite friska vindar borde det här passa bättre än förra året.
Sedan har vi en H-båt där mätbrevet står på Erik Lindén. Båten seglas dock av Magnus Lindén och den personen har jag inte koll på mer än att han är en av fem Lindénare på banan. Och en H-båt bör ju gå fint i frisk vind med mycket kryss.
Och till sist i klass 1 har vi Expressen Tango. Vi blir därmed snabbaste båt i klassen på pappret vilket ofta är en fördel. Utnyttjar vi det seglar vi i fri vind tills de snabbare båtarna kommer i kapp. Men det är ju inte så att vi enkelt ska segla ifrån våra motståndare. Det är en tajt klass, speciellt på kryssen där många båtar går bra.

I klass 2 är det 11 båtar. Även här ser det ut att vara många som fajtas om pallplatserna. Men det finns en klar favorit, och det är Banner 33 Joker med Johan Kindeborg. Bakom jagar två Södertäljebåtar. Facil 35 Hambo med Nisse Nyström och Omega 34 Together med Johan Grevald. Grevald med besättning har tidigare i år totalsegrat på Lidingö Runt och tagit en klass-vinst på Ornö Runt, då med en RJ 91. På Seapilot och Gotland Runt seglade han med Aspect 40 Styv med goda resultat.
Richard Jacobsson med A22 Cassandra slog till med en totalseger på Arkö 2014, men annars har det knappast varit så många topp-placeringar. A22 och även Rivalerna skulle kunna gå bra i de vindar som väntas blåsa på lördag, eller blir det för mycket kryss/läns kanske?

I klass 3 finns just nu 13 båtar. Två båtar har jag ännu inte hittat nått regelrätt SRS-tal på. Bavaria 38 Casa Blanca och Luffe 37.09 Lowa. Casa Blanca lär dock inte ha med täten att göra. Lowa kan ha det.
Favorit bör annars vara Dehler 34 DD Doris med Stefan Kindeborg. På de senaste sex starterna har de en elfte plats som sämst, på totallistan. Ingen av de andra i klassen har slagit Doris på de sju senaste åren.
Bakom är det lika svårtippat som i den andra klasserna. Normalt skulle jag sätta upp Dehler 34 DD Rabalder som tvåa, men om det blåser på ordentligt så kan det bli tufft då Rabalder seglas shorthanded.
Nu måste jag rätta mig lite. Det finns en som slagit Doris, en gång och det är Nordship 360 DS Vojaganta med Burt Adolfson. Vojaganta ska inte räknas bort nu heller. Burt är en rutinerad seglare som ju totaltsegrat 2 gånger i Arkö Runt. Nu kör han gissningsvis med Ylva Lyander, shorthanded och utan spinnaker. Det kan mycket väl gå vägen.
Sedan finns det en del frågetecken i klassen. P O Svensson kommer till start i en ny båt. Han har övergett sin egenkonstruerade Poseye för en Backman 21 och jag har ingen aning om hur den går. I startlistan är han anmäld som 100% familj, kan han ha Micke Lövgren med sig då?
Båten bör gå snabbt på hemvägen från Arkö, mycket snabbt om de ska segla upp till SRS-talet.
Ridas 31 Eldkvarn med Peter Ståhl tippar jag håller sig högt upp.

I klass 4 är det nog tufft om favoritskapet. Dehler 34 DD Funny Too naturligtvis. Med placeringarna 4-4-6-3 på totalen de fyra senaste åren sätter jag Anders Mathson högst upp i rankingen. Men jag tror det finns utmanare.
Från Trosa kommer X-35 Hang Loose med Tobbe Blomberg. Med sig har han (tror jag) Hasse Lundén, Kalle Widlert och Oscar Fällman. Båten är snabb och Tobbe är en duktig och lurig seglare, men det som talar mot är naturligtvis att han ännu inte seglat båten så mycket, och vinden. Lättare vind hade passat bättre.
Linjett 40 Dreamline One med Urban Lagerström, och jag antar större delen av besättningen som skulle seglat Joint Venture. JV var en ungdomssatsning, men på ÅFOR tog det slut med ett masthaveri. De han i alla fall med flera bra resultat innan, och kanske är Linjett 40 en bättre båt i dessa vindar.
Stefan Hultgren har tidigare seglat M 22 med topp-resultat, men i år blir det Cayenne. Och båttypen lär väl inte vara nån nackdel om det blåser och är mycket kryss.
Sedan har vi ytterligare en Lindénare på banan i denna klass. Erik Lindén och Måns Gustafsson seglar med MD 35 Ad Hoc. Jag har ingen som helst koll på denna båt, men det kan vara på sin plats att hålla koll på den.

Det är ännu ett tag kvar så mycket kan hända, inte minst med väderprognoserna. Som det ser ut nu lär det bli medsols, kryss mot Lundarna och undanvind upp genom Arkö- och Gränsösund. Och då hoppas jag att vindarna håller riktningen så att det blir spinnaker från Grässkären mot Vinterklasen också. Vrider det mot så att vi inte kan bära spinnaker på den delen av banan blir det ett jobbigt race.

Startlista >>>

Min starlista >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Arkö Runt 19 | Startlistan

  1. Erik Barkefors
    6 september, 2019 at 20:19

    Nu har Lowa’s mätbrev publicerats. Bara fock och gennaker utan peke.
    http://matbrev.svensksegling.se/ReportViewer/ReportView.aspx?id=4384&rpt=E5577

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.