Båtkoll i Trosa hamn 14/7

Traditionen håller i sig. Även idag blir det ett inlägg med lite båtbilder från Trosa hamn. Solen gassar redan på morgonen från den klarblåa himmlen. Jag tror flera seglare var morgonpigga idag. På marinetraffic.com såg flera båtar ge sig ut från hamnen redan vi sjutiden.

Först några ord om gårdagens sista bild, den röda tyska Trimaranen. Det är en Farrier F32RX. Och tack till Facebookgruppen Svenska flerskrovsvänner som tog tag i frågan.

Idag börjar vi med den här udda skapelsen. En ketchriggad båt av för mig okänt fabrikat. Den är förhållandevis bred i aktern och har även fönster akterut. Ser ut att vara från sena 70-talet.

 

 En av Hallberg Rassys tidiga modeller. Hallberg Rassy 26. Från Olle Enderleins ritbord 1978, och den såldes i nästan 500 exemplar. Antagligen en rätt schysst begagnad-båt i mindre storlek. Jag noterar skenan för självslående fock, redan 1978 alltså.

 

Ett mycket fint exemplar av Albin Nova. De två vattenlinjeränderna gör att båten ser lite lägre och längre ut. Utrustningen på båten tyder även på att det är någon som verkligen seglar båten. Extra skotskenor på rufftaket och ordentlig utväxling på akterstagsträckningen.

 

Det här är hamnens mest raciga rigg idag. Vad sitter den på för båt tror ni? Svaret är en Arcona 36. En framgångsrik kappseglare på i slutet på 80-talet. Bland annat minns jag Rubin som 1987 blev tvåa och 1988 vann Gotland Runt. Arcona 36 SWE 1 Rubin låg för övrigt senare vid Trosa Båtklubbs bryggor under ett antal år.

Den här bilden är lite oskarp. Med mobilkamera är det knepigt med avstånd, men jag tror det syns ändå. Det är Omega 42 i mitten på bilden som är huvudmotivet. Notera riggen, en hög masthead-rigg med dubbla spridarpar. Inte direkt standard tror jag.

 

För några dagar sedan såg jag en båt som jag inte visste vad det var. Bild nedan. Någon kommenterade på Facebook att det kanske är en Two Star 36. Som av en händelse låg det idag en Two Star 36 i hamnen, bilden ovan. Och visst har den vissa likheter med båten nedan? Men övergången mellan skrov och däck är den stora skillnaden.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

4 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 14/7

 1. Erik Barkefors
  14 juli, 2019 at 15:14

  Håkan Södergren ritade en uppdaterad Twostar 36 – som hette något annat och var avsedd för långsegling över haven. Den byggdes i några ex i Finland och sedan var det någon i Finland som försökte sälja formarna för ungefär 15 år sedan. Kommer tyvärr inte ihåg vad båten hette men det skulle eventuellt kunna vara en sådan.

 2. Jonas Sandh
  15 juli, 2019 at 22:34

  Tror det är en Enter 360. Finns två versioner. Det är inte Explicit utan den senare modellen tror jag.

 3. 21 juli, 2019 at 14:56

  Basic 37/SweLine 37 har jag nu listat ut att det är.

  • Peter Sandén
   23 oktober, 2019 at 16:49

   Hej Niklas!
   Du har helt rätt i att det är en Basic 37 för det råkar vara min båt
   Elaiza Gränna båtklubb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.