ÅFOR 2019 | Anmälningar 2 juni

I går lördag var det sista dag för anmälan till ordinarie avgift till ÅF Offshore Race. Totalt har det kommit in 217 anmälningar vilket jag tyckte var lite tunt, men vid vidare efterforskning så ser det ut ungefär som de senaste åren. Det var något fler förra året, och något färre året innan.

Förra året kom 244 båtar till start vilket är en hygglig siffra sett till den senaste tiden. Man kan ju hoppas att det blir runt 250 i år. Ju fler båtar desto roligare tycker jag som sitter på land och följer.

GRanm_190602Anmälningarna i de olika ”klasserna” ser också ganska jämförbara ut. Förra året var det dock fler flerskrovsbåtar och SRS-båtar anmälda. Siffrorna till vänster är alltså när ordinarie anmälningstid gått ut.

Det var ju lite dragit i början förra året och det kan mycket väl ha skrämt bort några deltagare. Så brukar det kunna se ut. Ett blåsigt år, färre deltagare året efter.

Det är många roliga och intressanta båtar, men jag saknar många.

Stora båtar finns det ju gott om, så det lär bli lite trångt i skärgården när till exempel två VO 65 ska ta sig ut genom Oxdjupet. Störst på banan är dock norska CNB 76 EnderPearl. Några andra stora är finska W60 Tokio II och tyska Brenta 60 Almost Nothing. Jag har dock sett om en holländsk W60/VO60 som skall vara på väg till ÅFOR, men den är inte anmäld. Och var har 100-fotaren Hyundai tagit vägen?
Sedan finns ju ett gäng häftiga 40-fotare i form av Niklas Zennströms Fast 40 Rán och Lars Elfverssons Ker 40 Keronimo. Och så finns ju svenska Shogun 50, om de hinner bli klara till start.

För att jämna ut allt snack om stora båtar som seglar runt på en dag (typ) så är årets minsta båt åter Birdie 24 Khadine. Det är också en Express anmäld, SWE594 Falsat från Örnsköldsvik.
I shorthandedklassen finner vi ytterligare några små båtar, First 27.7 Vilma som seglas av Eva Forslund och FarEast 28R Picador med Linn Dismo.

X-yachts är den vanligaste båtfabrikat med 21 anmälda. Dehler som dominerade på Seapilot2star har ”bara” 15 anmälda båtar hittills. Bosse Bäversjö får jobba lite till ;-) Bland de vanligaste båttyperna är det många som delar på förstaplatsen just nu. Bland annat Arcona 400, Mumm 36, X-99 och First 40 har fyra båtar vardera anmälda.

Antalet utlänningar är ungefär som tidigare runt 50. Finska båtar ser ut att vara något färre just nu liksom esterna som bara har en båt anmäld. Polackerna, litauer och britter är fler än tidigare.

Här har jag samlat mer statistik kring alla anmälda, och mer blir det närmare start.

ÅF Offshore Race >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “ÅFOR 2019 | Anmälningar 2 juni

  1. David
    4 juni, 2019 at 21:15

    Hyundai är till salu och varit det sedan i somras, så gissar att satsningen gått i graven. https://se.yachtworld.com/baatar/2001/holland-100-3181128/?refSource=standard%20listing

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.