Seapilot2star 2019 | Startgrupp 1

Så, nu är det äntligen dags för nedräkningen inför årets Seapilot2star. En vecka kvar till start och sju klasser med över hundra båtar ska jag gå igenom och utse favoriter. Inte helt enkelt, men jag brukar ju få in ett och annat rätt. Men jag måste nog säga att jag på senare år har lite mindre koll. Och det beror mycket på nytt arbete där jag dels har betydligt längre resväg och därmed mindre fritid. Men också att jag knappt har nån koll på omvärlden när jag är på jobbet. På ”tryckeriet” kunde jag ju ta varenda ledig minut att surfa ut på nätet och kolla en resultatlista, eller en väderkarta. På ”medicinfabriken” får jag inte ens ha med mig min mobiltelefon in innanför omklädningsrummet. Det finns visserligen datorer på arbetsplatsen, men där hinner vi knappt läsa våra mejl. Men lite koll har jag ändå.

SP2S19_gr1Startgrupp 1 består av 17 båtar. 3 är ”rookies”, det vill säga båda i besättningen har inte deltagit tidigare. Det finns också 3 båtar med delvis kvinnlig besättning.

I år ger jag mig på att ranka alla deltagare i respektive startgrupp. Jag kommer inte att skriva om alla, då blir inläggen så långa att de flesta tröttnar på att läsa. Men på bilden som sammanställer gruppen har jag knappat in rankingsiffror. Inte helt lätt. I grupp 1 känns det väldigt ovisst längre ner i fältet. Ingen given bottenkandidat som det ofta finns.
Däremot anser jag att det finns en given etta i denna grupp. Dehler 29 Funny, tävlandes för Östertälje BK med två mycket rutinerade och kluriga herrar, Christer Björk och Åke Wikström. Christer har tidigare sex pallplatser på tio försök, och på klubbtävlingarna kring Södertälje/Trosa radar han upp segrar. Båda har tidigare SM-medaljer klasser som Rival och M30.
Segling handlar mycket om erfarenhet och rutin, och Christer Björk seglar nog så mycket det går. Lidingö Runt förra helgen där jag tror att han var med på en klass-vinnare. Notstickshällan Race senaste helgen. Snart Seapilot2star, och direkt efter målgång bär det av till västkusten för Marstrand Big Boat Race. På mindre än en månad.

Dehler 29 Funny - Foto: Patrick Fällman

Dehler 29 Funny – Foto: Patrick Fällman

Bakom Funny finns en hel rad kandidater till prispallen, bland annat en besättning som tagit totalsegern tidigare. Bråviken-seglarna Rikard Wallin och Joakim Langner seglade tidigare J/105 Joan väldigt framgångsrikt, men nu är den båten såld. Wallin/Langner kommer nu till start i en för mig okänd Linjett 30 med namnet Lyrili. Även om jag inte sett båten i några resultatlistor tidigare så räknar jag med att de är med och tampas om en topp-placering. De har tidigare fem gruppsegrar på åtta försök, och Joakim Langner har garanterat koll på vädret, som forskningschef på SMHI i Norrköping.

Tre ytterligare båtar ser jag som slåss om pallplatserna, OE 36 Fleur des Neiges (Snöblomma), Facil 35 Hambo och Nova Team Mobline. Ingen av dessa tre har vunnit tidigare, och oftast så håller de sig bland de sex första. Fleur des Neiges med Carl-Johan Sagner och Fredrik Lange har en andraplats från 2017. Team Mobline med Nadine Kugel och Per Lindforss bröt förra året men var med högt upp i början.
Facil 35 Hambo med Nisse Nyström och Martin Jättner har jag bra koll på då de ofta seglar är på vattnen utanför Trosa, och jag tror Nisse vill ha mycket kryss.

Bakom pall-kandidaterna känns det riktigt ovisst och jämnt. Att placera Pluto, Zorro och Umsepuffen på plats 12, 13 och 14 känns fel, men de mellan plats 6 och 14 på min ranking tror jag i princip kan hamna var som helst. Cinzano, Hellevi och Katima tror jag dock får slåss om jumboplatsen.

Banner 30 Fröken Himmelsblå seglas av Anders och Patrik Jakobsson. Jag antar att det är far och son. Nån som vet mer än mig? På 90-talet fanns en Express i Västerås med namnet X-Ray som seglades av en Anders Jakobsson. Samma person? Plats 8 på Express-SM 91 bland annat och då före storseglare som Patrik Forsgren. En liten varning på Banner 30 Fröken Himmelsblå i så fall, speciellt om det blir lite lätta vindar.

Athena 34 Vivett med Peter Liedholm och Mats Andersson, Nyköpings SS, har jag mött många gånger på banan, och förra året stack de upp ett par gånger med riktigt fina seglingar. På Notstickshällan Race i Trosa i lördags ville det sig inte riktigt dock. Plats nio har jag satt Vivett på i min ranking. Går de bra kan de naturligtvis bli några platser högre upp.

Ni får gärna kommentera eller komma med tips och åsikter som jag kanske missat. Jag har ju inte koll på alla resultat som seglarna kört. Och klicka gärna i nedan vem just ni tror vinner denna startgrupp.

Och efter som det i skrivande stund är mer än en vecka till start kan ändringar ske i startgruppen.

Vem vinner grupp 1 - 2019

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “Seapilot2star 2019 | Startgrupp 1

 1. Lars Bergkvist
  19 maj, 2019 at 18:22

  Banner 30 är Anders Jacobsson med son. Det är X-ray Anders, seglar mycket nu också och är väldigt duktig. med lätta vindar så är de med i toppen, tror jag!

  • Jan Fogelberg
   21 maj, 2019 at 18:01

   Lättvind. ja då vinner denna båt med Anders som superkoncentrerad rorsman. Minns ett öland rund för många år sedan i en Farr 31. Det var stiltje och alla båtar stod still utom vår som kanske gjorde 0.3-0.5 knop med Anders styrandes….

 2. 21 maj, 2019 at 08:00

  Årets S2S blir nog tufft att placera sig i med tanke på alla duktiga deltagare. I startgrupp 1 hoppas jag verkligen på klubbkamraten Fleur des Neiges som jag vet toppat inför säsongen med nytt segelställ. Blir det öppna vindar i mellanregistret kan det gå hela vägen. Skall man tippa med hjärnan och inte med hjärtat får det nog bli Funny som kniper detta. Banner 30:an får man nog också se upp med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.