Seapilot2star 2019 | Startgrupp 2

Turen har nu kommit till startgrupp 2, en grupp som i skrivande stund innehåller 14 båtar. Här finns ett par rookie-båtar, två kvinnliga seglare och en ungdoms-seglare. Här finns också en besättning där båda startat i samtliga Watski/Seapilot2star-tävlingar.

Först kikar vi lite på vädret, kanske inte så mycket för deltagarna, de har nog koll. Jag skriver nog lite mer för andra som inte har koll. Just nu ser det ut att bli riktigt svaga växlande vindar på måndagen. Tisdag och onsdag sydligt 6-11 m/s. Det verkar kunna bli regn, speciellt under onsdagen, och det blir varmare under seglingens gång.

SP2S19_gr2Jag har i min lista markerat sex båtar som möjliga pallkandidater. Det är ganska många med tanke på att det bara är 14 i gruppen. Men egentligen är det tre som känns rätt givna.

Hansson 31 Piano, där två Piano-seglare nu samsas på samma Piano är min favorit. Anders Bergmark har med sin Piano inte varit sämre än trea tidigare. Lurige Roffe ”Plåt” Erixon har tidigare seglat sin lilla One Off-båt Piano till bra placeringar. Men ännu ingen seger. Jag tror Bergmark och Erixon kompletterar varandra bra.

X-332 Lady X med Mikael Algvere och Per Lindell har heller inte varit sämre än trea tidigare, de gånger de tagit sig i mål förstås. Vid två tillfällen har det blivit dnf i protokollet.

Förra årets gruppvinnare, Eloge 38 Nirvana har jag bara rankad som trea. Men det känns väldigt jämt mellan dessa tre, blir det lite tuffare väder sjunker oddsen för Nirvana. Västerviksseglarna Bo Djerf och Lennart Jacobsson tillhör det rutinerade lilla gäng som har startat i alla 2star-race sedan 2008. Första åren med en S-30 och 2008 blev de tvåa totalt om jag minns rätt. Sedan har det blivit ytterligare två gruppsegrar, senast förra året då.

Bakom ovanstående topp-trio jagar X-332 Inga G med Henric Lundblad och Magnus Nilsson, och just fjärde plats är väl en plats de känner sig hemma på. Tre gånger på sex starter har Inga G slutat på just plats fyra. Jag har också svårt att se att de ska knipa nån av mina tre toppkandidater. Det har inte gjort det förut. Störst chans att är väl om det blir lätta vindar och mycket kryss. Det känns också som de är ganska ohotade bakifrån.

Anders Svensson såg vi ju förra året i en DS 37, den gamla match racing-båten som använts bland annat i Marstrand tidigare. Tanken var att det skulle fixas till för att passa shorthanded på havet, men det arbetet är inte klart och Anders kommer i stället till start med sin X-99 Falken. Med sig nu har han min bror Jesper Qvarnström som tidigare seglat med Claes Falk på bland annat X-35 Xperia. Jag vet ju vad min bror kan, och jag har ju även seglat med Anders, och många gånger mot honom. 2014 tog han en andraplats med en Bavaria 49, annars är resultaten blygsamma. Med lite flyt och om allt funkar ombord så borde de kunna utmana i alla fall Inga G. Men X-99 är väl en båt som inte bör ha för mycket vind. Speciellt när det seglas shorthanded. De fyra högre rankade är lite mer allroundbetonade båtar.

Från Strömstad kommer en annan utmanare. Lars Sjöström och Oscar Jönsson med Pacer 27 Sport Aplicator Group. Den vill man nog inte segla i om det blir kryss i 12 sekundmeter. Då är det kallt och blött i denna båt. Däremot så trivs nog båttypen fint på en frisk slör, och blir det mycket av den varan och mindre kryssbogar så finns en chans till bra placering. Sjöström har tidigare varit tvåa en gång, då före Nirvana och Inga G. Men på min ranking får de nöja sig med plats 6.

Seapilot2starLängre ner finns tre Seascape 27, men ingen har väl direkt visat några resultat som tyder på att det här ska bli pokaler. Men jag nämner ändå Hammerscape där Joakim Hammersland har med sig Jenny Hammersland, dotter och mycket duktig jolleseglare med bland annat ett JSM-guld i Laser 4.7.

 

Vem vinner grupp 2 - 2019

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Seapilot2star 2019 | Startgrupp 2

  1. 26 maj, 2019 at 15:36

    X-332 Inga G startar inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.