Gotland Runt 1988

Gotland Runt 1988 är nu den senaste i min samling Gotland Runt-resultat. Just -88 var ett resultat jag saknade i en rad av årgångar. Men efter lite efterlysning via nätet dök det för nån vecka sedan upp ett mail med bilder från gamla artiklar ur Svenska Dagbladet. SvD har, liksom många tidningar ett digitalt arkiv och där finns en hel del att läsa. Men man ska ju vara prenumerant också.
Under ett antal år publicerade SvD kompletta start- och resultatlistor i sin papperstidning. Tyvärr upphörde det samma år som jag seglade mitt senaste GR, och de år jag seglade har jag ju start- och resultatlistor från. Det är lite som släktforskning. Med internets hjälp går det nästan att få ihop en resultatlista genom att söka och läsa olika artiklar. Från 1993 har ju KSSS ett resultatarkiv, men resultatlistorna saknar en del information, men med Googles hjälp och lite uteslutningsmetod går det att komplettera dessa listor, vilket jag roar mig med på lediga stunder.

Vinnaren 1988

1988 ja. Då seglade jag inte GR. Jag fick inte. Jag låg då i lumpen och fick inte vara ledig för att segla GR. Jag försökte få ledigt, men fick till svar att runt Gotland kan man segla när som helst…Mina lumpar-polare fick dock ledigt kors och tvärs för både det ena och andra.
1988 års Gotland runt har jag för mig var ganska varmt och förhållandevis lätta vindar. Roger Nilson hade chartrat belgiska Whitbreadbåten Cote d’or och seglade med namnet Classic Harmoni. Naturligtvis var de först i mål, men på handikapp vann den danska Buksesnedkeren kampen bland de stora båtarna.

Lite kul är det att läsa artiklarna i SvD där de skriver om det då nya handikappsystemet IMS. ”Systemet går att använda på alla båtar och Lennart Ohlsson, mätchef i Sandhamn sade att regeln är så perfekt att det nu blir bästa bottenfärgen eller seglen som blir avgörande.” Och det fortsätter med, ”Till skillnad från andra handikappregler har IMS inga kryphål.” Ja, det kanske man trodde då, men kryphåll finns i alla handikappregler. Förr eller senare hittar någon dessa.

Totalsegrare 1988 blev för övrigt X-3/4-ton Early Bird med Johan Juhlin vid rodret. Då var det fortfarande IOR på stora banan som räknades i kampen om totalsegern.
Noterbart är att i klass IOR III blev det kvinnlig seger genom Gambler 37 GPI med Margaretha Fagerlin och Britt Nyhlén. Tre kvinnliga skeppare hittar jag i resultatlisorna från det året, det fanns sådana även på den tiden.

Resultatlistorna här är inte helt kompletta. Bland de båtar som inte gått i mål framgår inte vilka som brutit och vilka som inte startat.

Gotland Runt 1988 >>>

Nu är jag på jakt efter resultat 1986 och tidigare och 1996 och senare. Gärna både resultat- och startlistor. Och Öland Runt 1991 ligger högt på listan.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

6 comments for “Gotland Runt 1988

 1. Olof T
  19 januari, 2019 at 15:02

  Roligt att läsa och perfekt att grotta ner sig i nu när vintern är som värst!

  Tyvärr är ju bevakningen av GR hos tidningarna inte längre speciellt omfattande, seglingssporten har väl aldrig varit så stor i media (med lite undantag för vissa VOR).

  • 19 januari, 2019 at 15:10

   SvD var ju ganska aktiva under några år. Har för mig att Dagens Industri hakade på några år, även med startlistor och sådant. Men jag har varit inne i DIs digitala arkiv och inte hittat så mycket.

 2. Classe
  19 januari, 2019 at 16:16
  • 19 januari, 2019 at 16:24

   Japp! Som jag skrev, KSSS har resultaten på nätet från år 1993, men dessa är inte kompletta. fram till typ 2010 saknas skeppare/rorsman bland annat.

 3. Classe
  19 januari, 2019 at 16:20

  Som sagt finns många år på nätet Bråviken i topp 1997 http://race.ksss.se/en/AFOR1/Advanced-Results/?raceId=71&class=IMS+2-4+GR

 4. Classe
  19 januari, 2019 at 16:56

  HHmmm okej så var det ju. 1995 i IMS klassen. Gateau Luffe 40 Norrköpings båt, skeppare Björn Lindahl. De körde ju 1996 också. Dessa år körde ju Blåskägg och Fiona Joiner båda år. Skeppare på dessa IMX38 var Bosse Ekerling och Lars Erik Sylvin. Båda BråSS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.