ÅFOR 2018 | SRS

Nu är det dags att försöka ute några favoriter bland de 162 deltagarna i de tre SRS-klasserna. Men först en snabbt titt på vindarna. Nordliga vindar är det fortfarande som gäller, och det ser rätt säkert ut, i alla fall under söndagen. Cirka sju åtta meter ute på havet. Mindre i skärgården naturligtvis. Och vad händer om det blir kryss i Oxdjupet? Bryter man tävlingen och startar i Sandhamn då? Det återstår att se. Men för oss åskådare vore det ju kul med hyggliga vindar i starten i alla fall.

I klass SRS C, de mindre båtarna är det 49 deltagare. Förra årets segrare, Scampin Boj-Boj måste naturligtvis tas med som en av huvudkandidaterna. Topp-fem-placeringar de fem senaste åren. Om det nu dessutom blir mycket kryss och läns så missgynnar det knappast en Scampi.
Det finns dock många som vill vara med i kampen i dessa klasser.

En annan het båt just nu är 33-fotaren Mithril. En One Off-båt designad Leif Ängemark och uppenbarligen en väldigt lyckad konstruktion. Topp-placeringarna avlöser varandra, både med förra ägaren och den nuvarande. Åtta i klassen förra året. I topp på Sandhamn Open och totalseger på Seapilot2star. Mithril är naturligtvis en given kandidat för pallen i klass C.
Mithril är också en av de snabbaste i klassen enligt SRS. Det kan ha sina fördelar, men också nackdelar. Det samma gäller Boj-boj som är den långsammaste båten i klassen.

Comfortina 38 Adeline med Lars Karlöf är en båt som för mig smugit lite bakom. Men med de senaste årens resultat så bör Adeline vara en av favoriterna i klassen. Trea och fyra de senaste åren och även trea på Sandhamn Open 2017.

Finngulf 33 La Dolce Vita hade några riktigt bra år runt 2012 då de vann Gotland Runt, Watski2star, Lidingö Runt, Ornö Runt och så vidare. Fortfarande är de högt upp, men inte lika mycket segrar. ”Bara” tolva på förra årets ÅFOR. La Dloce Vita kan vara en av de som utmanar topp-båtarna.

X-332 Xplorer är en annan som alltid håller hög klass och kan blanda sig i topp-striden. Men topp-tre kan bli svårt.

Andra utmanare i Klass C är till exempel Linjett 33:orna och Dehler 34 DD.

Topp-tre SRS C: Scampi Boj-Boj – One Off Mithril – Comfortina 32 Adeline

Bläddrar vi över till SRS B så kan det mycket väl bli en kamp mellan två Arcona 340. Södertälje-båten Tiki Minos har resultaten fyra åtta tre de senaste åren och det är väl dags för segern nu. Jag känner ju denna båt mycket väl och blir inte alls förvånad om de står överst på pallen på onsdagkväll.
En annan Arcona 340 är Poa Sana med Pia Skoglund som skeppare. De slutade ”bara” på plats 14 förra året, men jag tror att de har högre mål än så.
Det finns gott om rutinerade seglare i besättningen. Lennart Persson seglade Solig på OS 1988 i Seoul och Magnus Lundgren deltog i Barcelona-OS 1992 i klass 470. Och som Express-seglare nämner jag gärna att Lennart Persson varit svensk mästare på 80-talet i just Express-klassen.
Tiki Minos och Poa Sana är två givna utmanare i kampen om segern.

Ytterligare en Arcona 340 finns på min lista, nämligen Mizar som haft goda Gotland Runt-resultat tidigare år. Sjua 2016 bland annat. Men på Sandhamn Open tidigare i år hade de flera riktigt fina resultat, bland annat seger på söndagens bansegling, före Mithril. En liten varning för Västerås-båten Mizar.

En annan Västerås-båt är Dehler 36 Shakira. Tionde plats förra året är bra, men ändå en av de sämre resultaten för Shakira de senaste åren. Jag räknar med att de är med och slåss om pallplatserna i år.

En annan som naturligtvis inte får glömmas är Grand Soleil 37 Amarone med Jonas Wiström. Även här är det idel tio-i-topp, även om det förra året slutade med en DNF. Amarone är naturligtvis med i kampen om pallen, men jag har bara tre platser…Jag väljer Shakira före Amarone.

Några andra tänkbara utmanare är bland annat First 34.7 Slaghöken, First 36.7 Gotcha och kanske Farr 31 Sarah.

Mina topp-tre-platser i SRS B går till Arcona 340 Tiki Minos – Arcona 340 Poa Sana – Dehler 36 SQ Shakira

Så till de större båtarna i SRS A.
Arcona 430 L’Arc Bianchi med Johan Karlberg ser jag som favorit i klassen. De vann ju 2016 och blev tvåa 2015.
Elliot 44 Matador med Jonas Grandér skulle kunna vara en utmanare. Grandér har placerat sig bra tidigare, men på Marstrand Big Boat Race i våras gick det inget vidare. Jag tvekar lite här…
Mumm 36:orna Shogun och K.Yote är pålitliga högt upp i resultaten, och nån borde slå till med en pallplats.

Estniska båtar som deltar på ÅFOR brukar i regel placera sig bra, så även Salona 38 Reval Café. En trea och en femma tidigare, och flera bra resultat på internationella mästerskap.
Det känns svårtippat i SRS A, och jag har inte riktigt bestämt mig ännu hur jag ska ranka båtarna. Jag har några rader på mig…

Rickard Göransson är ett namn som känns igen. I alla fall för oss som har koll på lite internationella resultat. Hans Inga-båtar syns lite här och där. Bland annat i Melges-klasserna. Och var inte Göransson med på förra årets segrare Furiosa (Big Boat)?
Här seglar han en Sparkman & Stephens 46, Inga VII. Kanske en kandidat för pallen?

MC 38 Carbonara är också en tänkbar favorit, liksom Aspect 40 Styv som gått riktigt bra i år.
Holländska J/122 Maas bör vi nog också hålla ett öga på. Femma förra året och J-båtar brukar gå bra.

En hel del Arcona-båtar har blivit omnämnda tidigare som favoriter, och förra årets totalsegrare var en Arcona 380. Nu ska jag nämna ytterligare en Arcona, nämligen Arcona 465 Flyt med Patrik Brandin. Det är för mig ett helt okänt ekipage, men i besättningen återfinns bland annat ”vädergurun” Langner som framgångsrikt seglat Seapilot2star flera år med totalseger 2017. Med finns också Mikael Olesen, UK Sailmakers. Olesen var väl föresten med och vann förra året?

Topp-tre i SRS A blir följande: Arcona 465 Flyt – Arcona 430 L’Arc Bianci – Salona 38 Reval Café

Inte helt lätt det här….


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.