Mithril vann Seapilot2star 2018

Klockan 02.37.37 gick första båt i mål i Oxelösund. Ice 52:an Nirvana blev naturligtvis snabbast runt banan på seglad tid. Deras seglade tid 31.22.31 är den tredje snabbaste genom tiderna och den näst snabbaste av en kölbåt.

Men kampen om totalsegern på handikapp stog mellan två andra båtar. One Off-båten Mithril och Dehler 34 DD Funny Too. Med 20 Nm kvar till Oxelösund ledde enligt uppgift Funny Too, men när båtarna skar mållinjen i Oxelösunds hamn var det fördel Mithril. Marginalen blev endast fem minuter och 16 sekunder.

Mithril seglas av Rickard Isby och Mats Jadesköld, Gustavsbergs BK och Funny Too seglas av Anders Mathsson och Niklas Svensson, Trosa BK.

Trea blev Aspect 40 Styv med Kalle Hultman och Johan Grevald tävlandes för Oaxens BK.

Förra årets totalsegrare J/105 Joan slutar fyra.

Som Trosa-seglare är det kul att se de två Trosa-båtarna bland de 12 bästa. Kjell Enbom och Thor Rölvåg blir nämligen tolva med Dehler 34 DD Rabalder.

Sista etappen bjöd på lite kryss efter passeringen av Blå Jungfrun, men fram på dagen vred vinden över mer mot ost och det kunde slackas på skoten. Således blev det ganska mycket öppna bogar och inte så mycket kryss.
Årets tävling måste väl ha varit en av de behagligaste seglingarna genom åren. Sol, hygglig värme och hygglig vind mest hela tiden. Det var vid målgången till Oskarshamn som det blekte ur ordentligt annars var det väl runt fyra till sju meter hela tiden.

Klassvis blev det som följer…

Stargrupp 1.
Dehler 29 Funny med Christer Björk och Tomas Forslund från Östertälje BK vinner programenligt. Men det var inte föränn på sista etappen som de gick upp i täten.
Pogo 8.50 Pogong med Per och Claes Svahn var för mig en överraskning då de slutade tvåa. De har dock varit med högt upp tidigare då de seglade J/80.
Södertälje-båten Hambo, Facil 35, med Nisse Nyström och Martin Jättner tar tredjeplatsen. Inte så oväntat. Hambo brukar alltid vara med högt upp, men jag trodde att de skulle få svårt att hänga med när de inte har genua i mätbrevet.
Den lilla One Off-båten Piano med Roffe ”Plåt” Erixon och Magnus Gustafsson hamnar strax utanför pallen på fjärde plats.
Novan team Mobline med Pär Lindforss och Nadine Kugel tvingades bryta på sista etappen med roder-problem.

Startgrupp 2.
Eloge 38 Nirvana med Bo Djerf och Lennart Jacobsson spurtade starkt på sista etappen och tog segern i grupp två. Min förhandsfavorit Hansson 31 Piano slutar trea.
Andraplatsen tas av Nyköpingsbåten Doris, Dehler 34 DD med Stefan Kindeborg och Björn Hultgren. Kul! De har kört många år men aldrig riktigt lyckats på denna tävling. Sexa som bäst tidigare, nu en silverpokal.
X-332 Inga G, också Nyköping, blir fyra efter en snabb sista sträcka.
Z31 Zorro som låg i topp efter två etapper fick det svårt när det blev mer motvind på sista etappen. De slutade sjua.

Startgrupp 3.
Här återfinns både totalettan Mithril och totaltvåan Funny Too. Trea i klassen blir First 36.7 Ruby som smög med lite i skuggan av den stora duellen.
X-362 Valkyria tappade medaljerna på etapp två där de bara blev sjua. Fjärde plats blev det till slut.

Startgrupp 4.
regerande mästare J/105 Joan tog här hem segern till slut. Elan 37 SolidSport jagade och blev tvåa. Lite överraskande blev det Dehler 38 Juninatt med Bernt Eklund och Claes Åke Johansson från Nyköping som tar tredjeplatsen.
Ungdomarna med FarEast 28R Young Gunns blir fyra, bara några minuter från pallen. Starkt seglat ändå. Och kul med ungdomar som utmanar gubbarna.

UPPDATERING: julinatt fick tidsstraff och därmed kom Young Guns trea!

Startgrupp 5.
Arcona 340 Tiki Minos från Södertälje BS vinner för fjärde gången i rad. Favoritseger.
Archambault 35 Krut tar andraplatsen. Inte helt oväntat tycker jag. Då är Hanse 400 Cassis från Södertälje mer oväntat då de tar fjärdeplatsen.
Förra årets uppstickare Bavaria 38 match Mathilda slutade bara på plats 13.

Startgrupp 6.
Här höll alla favoriter. Sunfast 3600 Groovie tog segern, igen före FarEast 31 Kuái. Beneteau Figaro II Tutalör! blev trea. Det skiljde för övrigt bara fem minuter mellan ettan och tvåan.
Farr 30 Wet DreamZ trodde jag skulle komma högre upp liksom Dehler 38 Zoe.

Startgrupp 7.
Att Aspect 40-båtarna skulle vara med högt upp var inte oväntat. Vindarna passar dessa långa slanka skrov alldeles utmärkt. Men att Styv från Oaxens BK skulle ta segern i gruppen var ändå lite oväntat för mig.
J/122 Joule från Västerås tar andraplatsen och Aspect 40 Perfect blir trea.
Arcona 430 Pingu vann sista etappen, men det räckte bara till plats fem.
IMX 40 FoXy Lady trivdes uppenbarligen inte alls i dessa öppna vindar, men jag trodde nog ändå att de skulle komma lite högre upp än sjua. Ett tag var de nere på tionde plats.

www.seapilot2star.se

Mer siffror kommer då jag ju måste reda ut hur det gick med mitt tips.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

4 comments for “Mithril vann Seapilot2star 2018

 1. Tomas
  31 maj, 2018 at 12:24

  Bra sammanfattat. Med det väder seglarna haft önskar man att man hade varit med.

  • 31 maj, 2018 at 12:30

   Ja, det var ju i år man skulle ha varit med, även om jag gärna skulle ha mer kryss än vad som blev utfallet.

 2. 31 maj, 2018 at 22:43

  Uppdatering: I. Grupp 4 fick Juninatt tidsstraff och därmed blev Young Guns trea.

 3. Anders
  1 juni, 2018 at 13:19

  Vi som körde på Ice 52:an hade gärna haft mer kryss vi också. Nu var det ju ingen hemlighet att vi var tvungna att vara först i mål med riktigt god marginal för att ens ha en chans på pallen. Några misstag kostade oss lite för mycket tid (man kan notera att en dålig segelmanöver på en stor båt är dyyyyyrt och grymt jobbigt!). Förvånansvärt varmt på havet även sista natten, det tackar vi för! Bra arr och riktigt fin segling :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.