Seapilot2star | Mål Visby

Alla båtar har kommit till Visby, nästan. I skrivande stund är First 40.7 Just Go! på väg in i lätta vindar.
Att skriva att det varit sol känns nästan onödigt vid det här laget. Det är alltid sol, varje dag.
Vinden däremot varierar dag för dag. Och det blev väl lite mer vind än många väntat sig, i alla fall till en början. Ju närmare kvällen, och ju närmare Visby, desto svagare blev den ostliga vinden. Nu på kvällen varierar riktningen ganska mycket.
Vad jag förstått av kommentarer och filmer så har det varit en vindriktning som gjort att man kunnat segla med lite släpp på skoten från Gustaf Dahlén mot Visby.

Första båt till Visby blev Ice 52:an Nirvana som skar mållinjen strax efter klockan 19. Inte helt oväntat med det höga SRS-talet 1,303.

Några kommentarer klass för klass.

Startgrupp 1.
Pogo 850 Pogong vinner etappen med över 20 minuter till godo på Nova Team Mobline. Dehler 29 Funny Trea. Pogong är en överraskning för mig. Kanske hade det gått sämre om vinden varit 20 grader mer mot och det varit kryss.
Funny ”bara” trea. De ledde rätt stort strax efter starten, men tappade från Gustaf till Visby, även om de, som jag såg på trackern, hämtade upp lite på slutet igen.

Startgrupp 2.
Hansson 31 Piano tar etappsegern före Dehler 34 Doris och Eloge 38 Nirvana. Kul att Doris fick till det, inte helt oväntat för mig dock. Z31 Zorro på fjärde plats är för mig den stora överraskningen i denna klass.
X-332 Inga G ”bara” sexa.
Contrast 36 Lydia hade trassel i starten med rullgenuan.
Bara 48 minuter mellan första och sista båt tyder på förhållandevis jämna vindar, och ganska små variationsmöjligheter i vägval.

Startgrupp 3.
Dehler 34 DD Funny Too vinner före Mithril. X-362 Valkyria trea. Den trion ger väl knappt pengarna tillbaks på oddsett…
Mithril hade motorproblem i Oxelösund, och skadade rorkulten tidigt, men båda problemen löste sig under resan mot Visby.

Startgrupp 4.
J/105 Joan vinner programenligt, men att Dehler 38 Juninatt är tvåa är lite mer oväntat. Elan 37 SolidSport seglar in som trea och Johan Lundkvist firar sin födelsedag i Visby.
Juniorerna i FarEast 28 Young Guns ligger på nionde plats vilket är rätt okej.

Startgrupp 5.
Dehler 38 Yoda leder här före Hanse 400 Cassis. Cassis är väl en liten knall här. Arcona 340 Tiki Minos är trea.
Kul att tjejerna i Figaro II Williwaw seglar in på fjärde plats. De gjorde en snygg start, men tappade sedan och var rätt långt bak i fältet ett tag.
X-362 Matilde var bra med i början, men tappade under resans gång.

Startgrupp 6.
Figaro II Tutalör! Tar etappsegern före Sun Fast 3600 Groovie och FarEast 31 Kuai på tredje plats. Rätt väntat.
Att Dehler 39 Kottika är sexa är för mig lite överraskande. Och Farr 30 Wet DreamZ bara på plats 12, men det var nog ingen favoritbog för en Farr 30.
Bavaria 38 Ricki-Ticki som var över 15 minuter sen i starten passerar två båtar på sin väg mot Visby.

Startgrupp 7.
Aspect 40 Styv vinner före Arcona 430 Pingu och Ice 52 Nirvana trea. Att killarna på Styv kan segla vet jag. Jag har ju seglat med dem. Men det är starkt att vinna.
Nirvana trea hade jag inte heller trott, men en lite öppen bog kanske passar den båten bra, och lite fördel hade de nog av att vinden avtog på kvällen.
IMX 40 FoXy Lady är bara på nionde plats i gruppen, med över 30 minuter upp till pallen.

På tisdagen väntas svagare vindar. Vid starten lär det vara ostlig vind runt 2 m/s. Vindriktningen under dagen är dock lite mer osäker. Vissa prognoser visar en riktning som drar mer mot norr, och andra prognoser visar mer syd. Dock är risken stor att det blir riktigt lätt.

Etapp två är kortad då rundningen vid Västerviks angöring utgår.
Första start är planerad till klockan 8.00.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Seapilot2star | Mål Visby

  1. 29 maj, 2018 at 07:20

    Ställningen i tipsrundan efter etapp 1 är rafflande. Bland möjliga 21 rätt på pallplatserna är ställningen 13-13. Klass 3 och 6 var lätta då vi båda hade alla rätt men i övrigt klart mer svårtippat, speciellt i klass 7 där Ice gick som ett skott! Idag blir det om än ännu svårare med de mycket lätta vindarna som väntar. Det kommer att bli tålamodsprövande och kräva starka solglasögon, solskyddsfaktor 50 och mycket vätska…

  2. Classe
    29 maj, 2018 at 11:23

    Pratade med Bergqvist nu och det blåste 6-8 meter igår från sidan. De körde med S0 spinnkaer i början efter Gustav Dalén fyren sedan bytte de till reacher. Detta är IMX 40 sämsta bog faktiskt. Lite tråkig sträcka där vinden var väldigt jämn hela vägen förutom till kvällen då det dog ut mycket för sista grupperna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.