Tango 2:a på Notstickshällan Race

För 45:e gången avgjordes på lördagen Trosa BKs Notstickshällan Race.
Väderprognosen inför tävlingen såg lite knepig ut. Lätt nordlig vind som skulle vrida till syd och under eftermiddagen öka något. Enligt de väderkartor jag kollat på skulle vindvridet ske nån gång mellan klockan tio och elva. Starten på tävlingen gick klockan tio.

Tango i starten. Foto: Patrick Fällman

Tango i starten. Foto: Patrick Fällman

När starten gick blåste det en svag sydostlig vind och vi kunde sträcka ut mot första rundningen, Doftskärshällarna. Vi kom iväg rätt okej högst upp vid startbåten och fick fritt spår.
Ganska snart efter start började vinden sakta lätta ur, och växla en hel del i riktning. Spinnakern sattes och ibland höll vi knappt styrfart. De båtarna som höll ett lite nordligare spår, underbåge, tycktes ha en aning bättre vind då fler av de som nådde Doftskärs Hällar först valt det norra spåret.
Kul att notera här är att vi TVÅ gånger lyckades slå med spinnakern uppe….

Lättvind. Foto: Niklas Q

Lättvind. Foto: Niklas Q

När vi passerat Doftskärshällarna, efter drygt 2 Nm hade klockan väl passerat en timme. Under 2 knop i snittfart alltså. Överaskande låg Athena 34 Vivett i täten tillsammans med Rabalder och Funny Too, två snabba Dehler 34:or. Expressen Exter låg också långt fram.
En bit bakom jagade vi tillsammans med Rivalen Chivas och Dehler 29 Gryffindor.

Söder ut mot Svarthälls Fyr blev det en kort kryss, och utåt Askö-fjärden skymtade vi glitter på vattnet som tydde på att vinden var på väg. Vinden närmade sig snabbt och vi släppte lite på skoten för att snabbare nå den nya vinden. Precis när det var dags att slå i höjd med fyren nåddes vi av sydvind. kanske runt fyra meter per sekund.
Det här var naturligtvis bra för oss. De båtar som låg närmast rundningen nåddes av den nya vinden först. Med den nya vinden fick alla båtar betydligt högre farter och trots att vi nu seglat en bra bit över en timme skilde nu bara några minuter mellan alla båtar.

Färden bar nu åter av in på Fågelöfjärden där vi tidigare startat. Startbojen skulle rundas och det ställde till en del problem för vissa som tydligen inte läst på ordentligt i banbeskrivningen.
Mellantider togs vid bojen och Exter hade täten före oss och Athena 34:an Vivett som trea.

Foto: Patrick Fällman

Tätbåtarna vid rundning på Fågelöfjärden. Foto: Patrick Fällman

Andra varvet på banan är liknande det första, men går lite mer norrut för att runda Doftskär i stället för Doftskärshällarna. Här öppnade vinden lite, men vi tvekade länge innan vi hissade spinnakern. Ingen annan hissade, och det var en anledning till vår tvekan, men det funkade utan större missöden trots ganska brant halvvind. Helt klart knaprade vi in några sekunder på den andra Expressen.

Efter Doftskär följde nu en riktig kryss söder ut mot Svarthälls fyr. Här fortsatte vi att knapra in sekunder på Exter. Från Svarhäll in mot mål följde sedan en öppen bidevindsbog. Kanske tog vi ytterligare några sekunder, men för få. På Exter seglade de dessutom shorthanded vilket vi inte gjorde. Det betydde att de hade något lägre SRS och vi skulle då behöva vara en bit före i mål, vilket vi ju inte va.

Funny Too kom först i mål, knappt före Rabalder. Ytterligare några sekunder bakom skar X-332 Axile mållinjen som tredje båt. Dessa tre hade dock ingen chans idag mot de bakomvarande båtarna.
Exter tog segern med drygt tre minuter före oss. Ytterligare ett par minuter bakom tog Athena 34 Vivett bronspokalen.

Knepiga lite chansartade vindar i början och stabila sköna vindar på slutet. Solen sken och shortsen satt på hela seglingen. En mcyekt skön dag på sjön.
På Tango är vi nöjda med dagen. Vi gjorde väl några mindre misstag, men seglade annars bra.
Besättningen den här gången bestog av Jim, Jesper och Niklas Qvarnström.

RESULTAT >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.