Deltagarantal 2017 Sörmland

Som tävlingsarrangör är jag ju lite avundsjuk när jag ser deltagarsiffror från tävlingar i Stockholms Skärgård. Över 100 båtar, kanske närmare 200 på vissa tävlingar. Dessa siffror är vi inte i närheten av i Sörmland, och kommer inte att nå heller. Undantaget är förståss Seapilot2star som är en tävling som till och med lockar deltagande från utlandet.deltagare_sormland_17Det finns helt enkelt inte tillräckligt med seglare här i området. Ser man på Trosa Båtklubbs medlemsförteckning så är vi ungefär 350 medlemmar. Av dessa hittar jag 30 segelbåtar, och då räknar jag alla båtar med mast, som Nauti-Cat och Adagio och sådant.
Ungefär lika är det i Södertälje BS. De är ungefär dubbelt så många medlemmar som i Trosa BK och borde väl då kunna samla dubbelt så många seglare.

2017 års deltagarantal på de sörmländska seglingarna är inga direkta succéer. För TBKs del så deltog tio båtar på Notstickshällan Race vilket är ungefär som de senaste åren. Höstseglingen däremot var ett riktigt dåligt år med bara sex startande. En förklaring är naturligtvis den ovanligt sena tidpunkten för tävlingen som i sin tur berodde på att Arkö Runt flyttade sin tävling till den helg vi brukar ha.
I höst hoppas jag vi kan få till Höstseglingen på ett tidigare datum, och då redan 25 augusti. Förhoppningsvis kan vi nå runt 15 deltagare.
Ljuset i mörkret för vår del är Sörmlandsregattan som TBK arrangerar tillsammans med Södertälje BS och Östertälje BK. Här ökade deltagarantalet en aning, och det kom även en och annan båt från klubbar som Oxelösund och Nyköping.

Södertäljes Askö Runt samlade 17 deltagare vilket ju är ett steg i rätt riktning jämfört med de senaste åren. Men jag tror att många är bekväma här. Tävlingen har ön Fifång som bas, och då tar det extra tid att ”transportera” båten till och från tävlingen.

En tävling som jag personligen tycker borde samla fler deltagare är Örsbaken Doublehanded. En mycket trevlig doublehanded-tävling som seglas dagarna innan Seapilot2star. Men det är väl samma problem här som på Askö Runt. Basen är på en ö, här Broken, och då måste man transportera sig ut i god tid, och besättningen ska helt med på transporten efter som det inte går att åka bil ända fram till bryggan.

I Oxelösund jobbar man hårt för att öka deltagandet på Arkö Runt. 2017 blev i alla fall en liten vändning och det var fyra fler startande än året innan. Även Arkö är en tävling som borde kunna får fler deltagare. Det är en av mina favoritrace, men jag brukar inte riktigt tycka som alla andra.

Nävekvarns Båtklubb har ju lämnat SSF. Här i Trosas närhet har vi fler klubbar som inte är anslutna till SSF. Detta gör det förstås svårt att locka deltagare från dessa klubbar. I Trosa finns Tureholmsvikens Båtklubb. Strax utanför Trosa hittar vi Kolbryggans BK med en hel del segelbåtar vid sina bryggor. Neråt Sävsundet finns uppenbarligen seglare efter som det ordnas en väldigt lokal tävling där i form av Sävö Runt. Men det går ju inte att jaga upp dessa seglare till Trosa efter som det krävs att de är medlemmar i en klubb ansluten till SSF.

Några sjömil från Trosa finns tre klubbar, Sorunda BK, Grödinge BK och Rangsta BK. Ingen av dessa är anslutna till SSF. Men de ordnar egna seglingar, men seglar inte på tävlingarna i Trosa- eller Södertälje-området.
Jag brukar tipsa dessa seglare om vilka klubbar som man kan bli medlem i. Oxelösunds SS till exempel har 350 kr i årsavgift och ingen inträdesavgift och jag förstått rätt. Trosa BK, är däremot kanske inte lämplig om man bara behöver en klubb för att vara medlem i för att kunna kappsegla. Här finns krav på boende inom kommunen samt 5000 kr i inträdesavgift.

Min samlade lista ovan innefattar inte samtliga tävlingar, och det saknas även några uppgifter från det senaste året.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Deltagarantal 2017 Sörmland

  1. Peter
    14 januari, 2018 at 01:13

    det finns ju inga krav att man måste ha kontakt med en klubb där man är medlem i. det finns en del klubbar i landet som har låga medlemsavgifter om man inte behöver båtplats eller dyligt och pengarna hamnar i ungdomsverksamhet. Boxvike SS har medlemsavgift på låga 100 sek (200 familj) och är ansluten till SSF. pengarna går i första hand till deras ungdomsverksamhet.
    http://www.boxvikess.se

    men så finns säkerligen fler klubbar som skulle passa om man behöver en anslutning till SSF.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.