Fyra på Höstseglingen

Det blir en väldigt kort rapport idag. Dagens tävling, Höstseglingen i Trosa drog ut på tiden och jag är lite sliten här på kvällen.
Det blev en konstig och jobbig segling. Vinden var väldigt svag och varierade lurigt.

Väderprognoserna talade om ostvind, 5-6 m/s. Ostlig vind är dock inte det bästa för tävlingen bana då det blir mycket halvvindar fram och tillbaka.
Sex båtar kom till start. Fyra betydligt snabbare än oss och en Maxi 77 utan spinnaker, så Tango skulle på segla ensam banan runt antog vi.

Väl ute vid start krusade det lite på vattnet i alla fall, från ost, vilket betydde krysstart. Vi tajmade starten nästan perfekt och jag höll ett öga på startbåten och förväntade mig nästan en återkallelse, men den kom aldrig. Kanon! Men snart kom de större båtarna och blåste förbi i lovart.
Vi sträckte precis ut till Svarthälls fyr och kampen i täten var hård mellan X-332 Axile med Harald Axling och Torbjörn Blomberg samt Dehler 34 DD Funny Too med Anders Mathson och Niklas Svensson.
Jag tycket vi hängde med bra och hade Sirena 38 Ellida strax framför.

Vi styrde norrut mot Furskär och vi hade en öppen bidevindsbog där vinden varierade en del. Men fortfarande väldigt svag. Vi häll väl runt tre knops fart hela vägen till Furskär. De tre i täten tycktes försvinna före oss, X-332 Axile, Dehler 34 DD Funny Too och Dehler 29 Funny. Sirena 38 Ellida hade vi dock kontakt med.
Bakom kämpade en Maxi 77 som var rookie på tävlingen. Antaglingen med en hel fotbollsplan på botten. Det gick väldigt långsamt där.
När de tre i täten rundat Furskär vred vinden mer mot norr och vi fick göra några slag för att nå upp till rundningen.

Efter Furskär blev den en lååång trist läns/slör ner till Oxnö. Täten var nu så långt före att vi inte kunde se vem som var vem.

Vi rundade runt Oxnö och vips var de tre borta. Vinden ökade nån meter och de fick förstås vinden först. De rundade Dofskär nästan innan vi var runt Oxnö. 1,5 Nm före oss. Maxin var dock flera sjömil bakom. De ger nog upp snart antog vi.

Täten rundade vid Doftskär och länsade ner mot Svarthälls fyr. När vi nådde Doftskär valde vi att skära ut en bit innan gipp, vilket skulle visa sig riktigt dumt. Snart efter gippen vred vinden hastigt 60 grader mot och vi kunde inte ens bära spinnakern ner mot Svarthälls fyr. Vinden ökade också och det blev lite strul. Jag fick släppa lä-gajen helt för att få spinnbomen från förstaget, och för att kunna hissa focken. Ner med spinnaren, i lovart på halvvind. Pust!
Några minuter senare rundade vi Svarthäll och spinnakerns skulle upp igen. Trasslet fortsatte med trasliga tampar både här och där.
Från Svarthäll in mot mål hade täten brant halvvind och vi hade läns…
Efter att ha rett ut tamparna och lyckats med en bra gipp så fick vi upp farten igen. Men täten var ju utom synhåll. Vi skulle slå Maxin som vi inte såg bakom oss, och vi slog nog Sirena 38 som bara var några minuter före. Fjärde plats alltså.

Väl i mål så blev jag lite överraskad över att vi bara var fyra minuter från Funny Too och tredjelatsen.

Christer Björk och Åke Wikström med Dehler 29 Funny vann med sju minuter före X-332 Axile.

Slutresultat >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *