Många svenskar på Fastnet Race

rolex-fastnet-race-logo

På söndag startar Fastnet Race för 47:e gången. Det ser ut att vara sju svenska team till start på det 608 Nm långa klassiska racet. Svenskarna har ju genom åren lyckats väl och tagit en hel del segrar.
Redan 1959 van den numera klassiska havkryssaren Anitra med Sven Hansen, och enligt Wikipedia så tog Ludde Ingvalls Nicorette totalsegern 1995 och 1997 spikade Gunnar Ekdahl och Royal Blue totalsegern.
2009 och 2011 segrade Niklas Zennström med Rán II, men under brittisk flagg.
Flera klass-segrar har även tagits av svenskar, och den jag känner till bäst är då förstås Harald Axling som 1997 vann sin klass med First 32 Asile.

I år är det ett rekordstort startfält med 384 anmälda båtar. Startplatserna gick för övrigt åt på 4 minuter och 24 sekunder. På den tiden han sju svenska team få in sina anmälningar. Möjligen var det åtta, för jag har för mig att Anitra var anmäld, men hon finns inte med på startlistan nu.

Jonas Grandér Matador Elliott 44
Nya Matador inköptes i Australien i höstas och där seglades även Sydney Hobart Race med gott resultat. Matador har sedan fraktats upp till England för deltagandet i Fastnet Race. Som många andra värmer de upp med tävlande i Cowes Week. I besättningen ingår bland annat meteorologen Magnus Baltchefsky.

Rickard Bergqvist FoXy Lady IMX 40
FoXy Lady har seglats ner till England och är i skrivande stund ute på Engelska Kanalen, nära Southampton. FoXy Lady tog tidigare i år SM-silver bakom Pro4u.
I besättningen ingår bland andra Claes Falk, Joakim Marklund och Joakim Langner.

Delta Control (Sfida) Peter Westlund First 40 Hallstaviks SS
Peter Westlund och hans Hallstaviks-gång har seglat Fastnet flera gånger. De hyr båt precis som i år. I år seglar de en First 40 so egentligen heter Sfida. I besättningen finns bland annat Pär Lindforss, Hans Allan Eliason och Juha Korvenniemi.

Håkan Grönvall Archambault 35 Krut
Krut brukar ofta ses på Seapilot2star och ÅF Offshore Race med goda placeringar. På Fastnet får de möta flera A35:or än de mött under många år här i Sverige. I besättningen ingår bland annat Leif Grönvall och Ulf Zschüttig.

Staffan Wincrantz Arcona 465 Salt 2.0
Arcona 465 är en ganska ny båt, men teamet har redan uppdaterat båten med bland annat ny köl och nytt roder. Resultaten har väl inte varit strålande under året, men det kan ta sin tid att hitta farten i en ny båt.
I besättningen finns bland annat Pelle Nihlmark, Johan Aneros och Jakob Heide.

Johan A. Gustavsson Ker 39 Vencom
Vencom brukar hålla till högt upp i resultatlistorna, men på ÅF Offshore Race blev det ingen höjdarplacering, i år. Ett meriterat team som bör kunna vara med högt upp och vindarna är med dem. Ombord finns förstås Martin Nilsson och bland andra Henrik Ottosson.

Mikael Ryking Class 40 Talanta
Micke Ryking ”glider” runt världen och deltar i kappseglingar lite här och där. Nu har turen kommit till Southampton och Fastnet Race. Tidigare i år slog han rekord över Atlanten på sträckan Bermuda till Plymouth. Class 40 har egen klass och samlar 31 båtar, mest fransoser förstås.

Förutom dessa svenskar seglar ju även svensk-finsk-australiern Ludde Ingvall med sin 100-fotare CQS. Målsättningen för hans del är naturligtvis att vara först i mål, vilket han var även 1995 med Nicorette.

Största båt är annars brittiska Nikata. 115 fot lång Judel/Vrolijk-design.
Amerikanska Rambler 88 är annars den som möjligen skulle kunna utmana CQS om att vara först till målet i Portsmouth.

Volvo Ocean Race-båtarna gör i samband med Fastnet Race tävlingsdebut. Sju team är officiella och finns med på startlistan. Det finns en åttonde båt, men ännu inget officiellt åttonde team. Blir det ett åttonde team innan Fastnet-starten? Jag har ju för mig att Fastnet Race är en obligatorisk tävling för VOR-båtarna.
Något svensk deltagande finns inte, ännu, varken båt eller besättninsgmedlemmar.

I övrigt finns det en hel del båtar som vi känner igen från ÅF Offshore Race. Finska VO 60 Tokio II, tyska Ker 56 Varuna och tyska Haspa Hamburg bland annat.

På http://www.rolexfastnetrace.com/ följer man enklast seglarna. Starten sänds live, tror jag, på söndag, och sedan finns en utmärkt trackingsida och slutresultaten brukar dyka upp snabbt efter målgång.

De svenska teamen ovan har jag länkat till respektive Facebook-sida där det möjligen dyker upp rapporter under tävlingens gång. Krut har jag dock inte hittat nån sida för.

 

5 comments for “Många svenskar på Fastnet Race

 1. Classe
  1 augusti, 2017 at 12:56

  Foxy Ladys besättning är följande. Rickard Bergqvist, Joakim Marklund(1 st Sydney Hobart, 1 st fastnet), Joakim langner(2 fastnet), Rickard Wallin(3 st fastnet), Claes Falk, Jan Aspdahl, Dan Eriksson, Lars Svanström och Mattias Knutsson. Alla har seglat massor med ÅF-Race, 3-5 st EM, VM i ORCi med Foxy Lady sedan 2012. Bra rutin i båten alltså. Får se vad det räcker till.

  • Elizabeth Vermaat
   6 augusti, 2017 at 13:15

   Rättelse i besättningens uppgifter: Rikard Wallin har kört 6 Fastnet Race och 1 Sydney Hobart

 2. Anders
  2 augusti, 2017 at 09:47

  Antar att Krut uppdaterar sin FB-sida; https://www.facebook.com/A35-Krut-1055208947882759/?fref=ts

  Önskar alla svenskbåtar stort lycka till! :)

  • 3 augusti, 2017 at 09:00

   Tack för länken!

 3. 4 augusti, 2017 at 19:46

  Hej Niklas
  Övriga i besättningen är Johan Tuvstedt, Axel Boberg och Daniel Borg Krit och
  Vi uppdaterar kontinuerligt på Facebook sidan. A35 Krut och Leif Grönvalls FB sida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.