Gotland Runt 1989

Minns ni Gotland Runt 1989? Jag har roat mig med att knappa in resultaten på nätet. Lite pyssel, bokstav för bokstav och siffra för siffra. Dessutom saknas ju en hel del uppgifter i den officiella resultatlistan. Segelnummer till exempel. Men jag har hittat en hel del.

Resultat 1989 >>>

Hör gärna av er om ni kan bidra med något som just saknade segelnummer, kompletta namn och båttyper i vissa fall.

467 båtar deltog, och minns jag rätt så var det ett riktigt varierande väder. Eller vind kanske är mer rätt. För solen sken mest hela vägen.
Kollar man in resultatlistorna ser man klart att vinden påverkat. Jag seglade med pappa och min bror, bland andra på Albin Alpha Gob-Stopper. Vi slutade 25:a av 52. Mellan plats 20 och 21 skiljer hela fem timmar. Gissa om det blev bleke? Det var flera omstarter på det racet.

Gob-stopper_web

Alpha nr 26 som vi seglade 1985-1989

Vi startade i frisk nordlig vind minns jag. Spinnaker söderut, nästan hela vägen till Hoburgen. Minns att vi gippade mitt i natten i höjd med Fårö. Det gick undan värre. Tätbåtarna i vår klass, DH B4 rundade Hoburgen vid lunch på måndagen. Mindre än 24 timmar efter start. Inferno 31 Stella, en finsk båt var först. Men jag minns att vi inte var långt efter. Vi såg täten när de rundade den gul-svarta bojen. Men när vi närmade oss Hoburgen dog vinden. Vi gled runt bojen, men sedan var det tvärstopp. Vi låg där hela eftermiddagen och guppade, och bakom oss fylldes det på med nya båtar som kom med full fart i nordvinden mot rundningen. De flesta parkerade hos oss. Tätbåtarna försvann dock framför. Minns att vi ett tag drev baklänges, och att vi funderade på att droppa ankare.

Upp till Gotska Sandön tog det mer än ett dygn. Täten passerade sent på tisdagkvällen, medan vi passerade först på onsdag förmiddag. Då var vi hela 13 timmar efter täten. Den tät som vi hade sett vid Hoburgen. Lasse Bergkvist, SS Svearna, som nu seglar en Grand Soleil 42 seglade då en Möre 30. Han låg sjua vid Hoburgen, men var en av de som drabbades värst av bleket och tappade 14 timmar och 27 placeringar till Visby.

Sedan minns jag inte exakt, men det var säkert något mer bleke på vägen. Vi var dock en av de snabbaste från Sandön till Sandhamn då vi tog in tre timmar på täten.

Vi slutade till slut på en hygglig 25:e plats. Lasse Bergkvist blev 34. Vann gjorde Gunnar Straume med Facil 30 Vindfaxe. Jag noterar att Vindfaxe hade 6,25 i mättal (DH). Vi med Alphan hade 6,40.

För övrigt tror jag att det är vi som har den bästa placeringen i Gotland Runt med en Albin Alpha. Kanske ingen merit då jag tror att vi är de enda som startat med den båttypen genom åren.

Två klasser, både DH-A4 och IMS 3 vanns av X-95:or det året. Kanske var det just därför vår Alpha såldes och en X-95 inköptes hösten 1989.

1989 var också det året som den svenska Whitbread-båten The Card satte fören i sidan på Puls strax innan start. Och på den tiden fanns ju inget internet, så vi visste inget föränn vi kom i land och läste tidningen.

Jag undrar om det var 1989 som det blev ”ubåts-jakt” mitt i Gotland Runt utanför Visby? Ett u-båts-periskåp dök upp mitt i tävlingsfältet utanför Visby. Och det var säkert 100 båtar i området just där. Solen sken och vinden var relativt svag. Men jag antar att u-båts-besättningen hade kul där under vattnet.
På VHF:en hörde vi förstås en av deltagarna som kontaktade Aftonbladet som genast skickade ut en reporter med helikopter. Reportern flögs ut och släpptes ner på segelbåten för en intervju med skepparen.

”U-båt nära ramma kappseglare”, eller något sådant stog det på löpsedeln på Sandhamnskiosken när vi kom i land. Jag tror det var 1989 som detta inträffade. Jag minns nämligen vilken båt det var som ringde Aftonbladet…och den båten finns med i resultatlistan.

Resultat 1989 >>>

Någon som har resultaten från 1988? Jag saknar även från 1986 och tidigare.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Gotland Runt 1989

 1. Ray
  23 februari, 2018 at 22:57

  Var gast på puls vilket jäkla infermo att ha Sveriges stolthet card i styrbordsidan
  Jäklar vad vi jobbade för att inte sjunka

 2. Carl Hallstrom
  19 januari, 2019 at 15:52

  1989 var vi tvåa i klass 5, med en halvtonare i ceder som vi köpte av Hans Wang i Norge med namn Chapfoot.

  Vi döpte om båten till ”Glädleflickan” och med den seglade vi Gotland -89.

  //Carl Hallström.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.