Tango trea på Sörmlandsregattan

I går lördag seglades Sörmlandsregattan här i Trosa skärgård. Jag hade fullt upp med arrangemang och segling och skrivandet fick vänta till söndagen.

Startfältet samlade 21 båtar vilket är en bra siffra jämför med de senaste åren. Förhoppningsvis är seglarna nöjda med årets arrangemang och återkommer nästa år. Vi fick en hel del positiva kommentarer och att det var bra ordning och trevligt arrangemang.

Väderprognoserna veckan innan seglingen har varierat. Tidigt talades det om regn och friska vindar, och kallt. Men ju närmare lördagen vi kom desto bättre blev prognoserna. Sydost cirka fyra, vridande mot syd och avtagande. Molningt men troligen inget regn. Cirka 20 grader. Så lörd min prognos på lördag morgon efter att ha studerat ett antal kartor. Det passade oss på Tango bra, men det skulle bli trixigare än vad jag anade.

Tävlingen seglas i två klasser med så kallat startfönster där deltagarna har tio minuter på sig att starta. Tiden tas från respektive båts start. Tanken är förstås att försöka locka de kappseglare som är ovana och tycker det är trångt och bökigt med gemensam start. Nu har det inte blivit så mycket fler ovana och nya seglare. Det verkar svårt att nå ut till just den skaran av seglare.
För oss vana kappseglare finns det dock lite taktik och strategi att tänka på med denna start. I alla fall tänker vi på Tango väldigt mycket på när vi ska starta i förhållande till väder och motståndare.
För dagen var jag och pappa ense om att starta tidigt. Vinden skulle ju avta under dagen och det gällde att ta tillvara på den vind som fanns. Sedan, som alltid ska man ju undvika vissa båtar och då gärna starta före dessa. Vi valde att starta nästan på signalen.

Bana >>>

Vinden blåste närmare ost än sydost och växlade lite i styrka men vi fick nog till det ganska bra på kryssen ut mot den första passeringen vid pricken Knytnäven. Vi hade sällskap av Dehler 29 Gryffindor och Omega 34 Together som vi höll jämna steg med. Bakom oss såg vi hur fältet spred ut sig på kryssen och det kändes som vi höll undan för bakomvarande. Bland annat startade Albin 78 Susanna strax efter oss och Express Exter några minuter bakom, men avståndet drogs ut märkbart.

Dehler_gryffindor

Dehler 29 Gryffindor på första kryssen.

Vi föll av efter den röda pricken och styrde mot Pipskär i nordostlig riktning. Det blev lite släpp i seglen, TWA 60 ungefär och här brukar vi gå förhållandevis bra. Ingen favoritbog för båten dock. En genua skulle sitta bra. Det gäller att skota ut focken i relingen och vara väldigt aktiv. Även här hängde vi med Gryffindor och Omegan oväntat bra. Bra för oss var att dessa två låg nära varandra och därmed ”bråkade” lite om vem som skulle gå i lovart.

Bakom närmade sig ytterligare en Dehler 29, den mycket snabba och välseglande Funny med Christer Björk och Thomas Forslund. De har tidigare i år vunnit Notstickshällan Race och startgruppen på Seapilot2star. Vi skymtade även ett par spinnakrar akterut. Naturligtvis var det gubbarna på Susanna, Hasse Lundén och Janne Lindmark som hissat. Även Kalle och Magnus Widlert satte spinnaker på Expressen. Frågan var dock om det var lönsamt. Vinden, hos oss, var för om tvärs. Vi chansade inte.

Omega34_together

Omega 24 Together där någon filmar/fotar oss med en iPad.

Väl vid Pipskär såg vi hur det läade ordentligt och vi valde en ordentlig båge runt ön för att få bra vind. Kanske tog vi ut svängen lite för mycket. En kryss väntade nu söderut och till en början blåste det mer än vad jag trodde. Trim och häng på relingen för att hålla Tango upprätt.
Vinden skulle ju vrida mer mot syd och därmed hade jag tänkt att vi skulle hålla oss på styrbordskanten på denna kryss. Men det vi inte upptäckte i tid var att det blåste betydligt mer på andra kanten på fjärden. Först tyckte jag att Omegan och Dehlern Gryffindor seglade galet när de gick ut på barbordskanten men snart såg vi att de hade ökat avståndet ordentligt. Men då var det lite sent för oss att dra österut. Det var bara att bita ihop. Vi höll ändå hyggligt jämt med Dehler 29 Funny ner längs Grönsö.
Vi passerade nära den lite lömska grynnan Grönsögrund där många tog ut svängen ordentligt.

Vid Korsholmen skulle spinnakern upp, samtidigt kom Arcona 340 Tiki Minos ikapp från startgrupp två. De låg klart före sina motstnådare.
Vid vår spinnakersättning strulade det lite. Fallet gick trögt. Troligen trassel med fockfallet, i masten. När jag släppte focken så gick det lättare att hissa spinnakern. Seglet kom upp, men jag föll…På väg ner till sittbrunnen föll jag pladask efter att ha halkat på en tamp på däck. Det kunde ha gått illa, men gick bra. Men det fanns ingen tid att fundera på det utan spinnakern skulle skotas. Vi skulle jaga Gryffindor och Omegan, som jag inte minns namnet på.
Vinden hade avtagit en aning och det blev en lätt läns bort mot Södertäljeleden. Där gippade Tiki Minos lite oväntat tyckte jag. Och några minuter senare vred vinden mot syd och det blev lite brant på vår väg mot Djupgrund där vi dessutom skulle lova mer mot syd.
Framförvarande båtar hade till en början stora problem, men vi valde ändå att köra på. Det gick. Vinden var svag och med vår fock hade det nog knappast gått snabbare. Vi skulle ju dessutom falla av nere vid Knytnävens prick.

Strax efter att vi passerat Knytnäven vred vinden ytterligare mot, eller kanske var det med fartvind då det även avtog mer. Ett tag hade vi i princip ingen vind alls och det började kännas lite frustrerande att anna bakomvarande båtars framfart. Jag tidade inte bakåt från Knytnäven tills vi gått i mål.
Till en början tog vi in på Gryffindor men snart fick täten en liten lätt bris och drog iväg mot mål. Funny och Tiki Minos gick i mål en bra bit före oss, och även Omegan var en bit före.

När vi gick i mål såg vi den vita spinnakern på Expressen Exter närma sig i god fart, men klockan tickade på och vi var säkra på att de var förpassade till en plats bakom oss i resultatlistan.
Det är lite svårt att uppskatta placeringar när man startar på valfri tid.
Pappa och jag tyckte i alla fall att vi seglat rätt okej. Och självklart var pappa glad över att få segla igen. Det var ju hans första tur på sjön efter den omfattande operationen i våras, och allt funkade väl.

Slutresultatet blev positivt för vår del. Vi slutade trea i klassen, endast en futtig sekund bakom Omega 34 med Johan Grevald. Dehler 29 Funny fullkomligt krossade oss andra och vann med 16 minuter tillgodo på Omegan. Gryffindor med Anders Karlsson blev fyra och våra viktigaste motståndare Albin 78 Susanna och Expressen Exter hamnade en bra bit efter oss.
I klass två segrade Arcona Tiki Minos med Johan Karlsson lika överlägset som Funny. Dehler 34 Funny Too med Anders Mathson tog andraplatsen och Diva 355 Åsali II med Johan Ek från Nyköping tog tredjeplatsen.

Räknar vi totalt så vann Funny med fem minuter före Tiki Minos och vi slutade fyra av 21 deltagare. Det känns riktigt bra!
Det kändes som att båten går bra, både fartmässigt och höjdmässigt på kryssen. Pappa skötte sig väl och det märktes inte mycket av ringrost eller krämpor. Vägvalet kunde ha varit bättre på kryssen från Pipskär, men som en medtävlare sa, ”det är enklare att se var man ska segla när man har fler båtar framför sig”.

Som arrangör hoppas jag förstås att alla seglare är nöjda med arrangemanget. Speciellt de som kommer från andra klubbar. Vi vill ju ha tillbaka dem, och gärna några ytterligare. Kan vi närma oss 25 startande nästa år är jag nöjd.

 

Resultat >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *