Blött och kallt på TBK

img_0961

Blött!

Det har blåst i natt, och blåser fortfarande friskt ute på havet. Landsort rapporterade i morse 33 m/s i byvind och 28 m/s i medelvind. Nu vet jag att man ska ta den stationen med en liten nypa salt då vindgivaren sitter högt upp jämfört med andra rapporteringsstationer.

Vattenståndet steg också ordentligt, som det brukar vid sådana här oväder. På morgonen var vattennivån +70 cm vilket betyder att det är rejält blött kring båtarna på Trosa Båtklubb.

När jag vid lunchtid tog mig ner till klubben hade vattenståndet sjunkit till +50. Att köra bil fram till klubben kändes riskabelt så det fick bli parkering vid vandrarhemmet 100 meter från klubbgrinden.
Sjöstövlar och försiktighet är att rekommendera om man ska ta sig fram i vattnet så här. Efter som det är kallt så fryser ju vattnet och det blir riktigt besvärligt att promenera fram. Isen brister och fötterna plumsar ner i vattnet, och inte sällan skvätter det kalla vattnet ner i stövlarna. Och man vet inte riktigt hur djupt det är heller. Rätt som det är rinner vattnet över stövelskaften.

Väl inne på klubben såg det dock förvånansvärt okej ut. Alla båtar, som jag såg, stog upprätt, och de flesta presseningar satt kvar.

Men det var riktigt kallt om öronen ute på bryggan när nordvinden blåste i, trots en varm vintermössa på huvudet.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “Blött och kallt på TBK

 1. Martin
  5 januari, 2017 at 00:20

  +70 cm det är mycket det! Hur fort sjunker det undan? Har min båt i Sätra Mälaren o där är vattenståndet lågt nu (o båten torr o fin iaf på nyårsafton)…

  • 5 januari, 2017 at 09:52

   Ja, +70 cm är mycket. Det är bland det högsta jag varit med om här i Trosa. Runt +50 brukar det vara nån gång om året. Nu på torsdagen är det +40 ungefär.

   Det kan både stiga och sjunka snabbt. Jag har själv varit nere på klubben och med blotta ögat sett när vattnet ”rinner” in på området. I går mitt på dagen sjönk det 5 cm i timmen, men det kan gå snabbare. I Kalmarsundsområdet i går så steg vattennivåerna med mer än 10 cm i timmen. Som mest var det där över 130 cm högvatten.

 2. Martin
  5 januari, 2017 at 22:15

  Intressant! Vi har en äldre medlem i vår klubb som studerat Mälarens vattennivåer hela sitt liv och han är 83 år. Han har skrivit en artikel om hur Slussen nästan rasade samman i mitten av 1700 talet tror jag det var pga av hög vattennivå i Mälaren. Det har också varit låga vattenivåer i Mälaren och senaste 100 åren har det diffat totalt ca 2m mellan högsta o lägsta nivå. Ska se om jag kan fota av artikeln eller skriva av den. Mvh Martin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.