ÅFOR | Årets race är över

Årets race är över. Endast någon enstaka båt kvar på banan, som förståss inte ska glömmas bort. Jag tror att det är två båtar kvar på banan. Stålbåten Rambler är kvar och kanske också Sheena, en Gib Sea 312 som jag inte ser någon mål-tid på.
Enadast tre båtar har brutit tävlingen och det är det lägsta jag har varit med om. Och då har jag full statistik sedan 1989. Det visar ju en del om tävlingens svårighetsgrad. Det var förhållandevis enkelt i år. Ingen kuling, inte speciellt mycket regn, och inte var det isande kallt.
Naturligtvis hade racet sina svårigheter och jobbiga partier. För många var det ganska jobbigt på kryssen mellan Östergarn och Hoburgen. Det blir ju lätt ganska krabb sjö där nere.
Några mindre insidenter har också hänt. Nån har haft strul med fall. Några segel har säkert gått sönder. En Diva 39 hade stora problem med styrningen och fick söka skydd för reparation, men de tog sig i mål.

Hela resan har bjudit på hygglig vind, i stort sett. Ett mindre område med bleke inträffade vid Östergarn på måndagen. Lite lättare vindar var det också nära Fårö på måndagmorgonen. Annars har västvinden blåst på mellan fem och tio meter per sekund. Tillfälligt har det kanske varit något mer.

På alla bilder jag sett från racet har solen lyst. Nu vet jag att det har kommit några regnstänk på sina håll, men de flesta har nog blivit mer blöta av havsvatten än av regnvatten.

För mig som åskådare känns det dock som allt är över lite för snabbt. Inte bara seglarna har laddat i veckor för den här tävlingen. Det har jag också. Sedan är det över på två dygn ungefär.
Jag har ju alltid tyckt att banan ska vara lite längre. 350 Nm är den väl nu. Det var den på 90-talet också när jag seglade, och det var då den korta banan med båtar som var så långsamma att de knappt är med nuförtiden.
Men det finns ju också år då vinden är svag och mot hela racet, och då är kanske 350 sjömil långt.

Vinnarna och pallplatserna har jag redovisat tidigare så jag låter det vara i detta inlägg. Men tänkte notera några målgångar under natten.
I Doublehanded-klassen gick den lilla Maxi 77:an Any Day i mål strax före tre i natt. En prestation bara att segla en sådan liten båt nu för tiden. De seglade bra också och slutade på tionde plats. Bra jobbat, och det visar ju att man inte måste ha en ny modern stor båt för att segla ÅF Offshore Race. Fram för fler småbåtar.

I SRS C spurtade Scampin Boj Boj i mål halvelva i natt. Det blev en riktigt bra placering, femma. Och Boj Boj fortsätter att leverera topp-tioresultat på ÅFOR.
Irländska Hot Pants passerade mållinjen nu på morgonen vid halvnio. Tävlingens minsta båt, 7, 09 m kort. De hamnar rätt långt ner i listan, men låg hyggligt till i början. Kanske rätt tufft att segla en sån liten båt. De är ju dessutom fem personer i besättningen, trångt.

Då är det ett år kvar till nästa års race, och förhoppningsvis blir det fler båtar då. Årets race har väl knappast skrämt bort så många.
Själv är jag grymt sugen på att vara med, men jag har ingen båt att segla med. Jag har inga tankar på att segla min Express. Lite större och bekvämare bör det vara. Nån som har en båt över? ;-)

niklas@tangosailing.nu

Resultat med mera på ÅF Offshore Race >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.