ÅFOR | Starten har gått

Det är tomt i hamnen på Skeppsholmen. Alla 220 båtar har lämnat och är nu på väg ut genom skärgården, mot havet.
Det var ganska odramatiska starter, men den växlande vinden nedanför Stadsgården satta seglarna på prov. Ibland var det läge för undanvindssegel och ibland var det kryss.
Uppifrån Fjällgatan såg man var det blåste. Oftast var det lite bättre vind närmare Kastellholmen. Det var där alla borde startat. En och annan fastnade utan vind uppe i lovart.

Foto: Jim Qvarnström

I första start, SRS C grupp 1 blåste vinden mot ganska mycket. Inga undanvindssegel här, till att börja med. Snabbast iväg var den gamla 1-tonnaren Agnes följd av First 36.7 Svenerik och Dehler 34 DD Tjajka. Vinden vred bakåt och fler spinnakrar kom upp.

I SRS C grupp 2 var det en ganska samlad start i lite mer akterlig vind. Här åkte spinnakrarna upp redan innan skottet och många båtar låg i bredd. De två finska Finnflyer 31:orna kom iväg bra liksom Linjett 33 Akleja.

I SRS Doublehanded var Mumm 36 Shogun lite för het och var över linjen när startskottet small. Dehler 39 Ithaka var först över linjen, men Pac-Man, J/111 Blur och Sun Fast 3600 Groovie kom snabbt och blåste förbi. Pac-Man och Blur ryckte snabbt åt sig ett ordentligt försprång och jagade varandra ut mot Lidingölandet.

I SRS B grupp 1 var det åter lite mer motvind och undanvindsseglen lyste med sin frånvaro när starten gick. Först över var finska Sanna 4, en Mannerberg 34. Men Corby 33 Team Harken/Gransegel och J/109 Matador kom bakifrån med god fart och tog snart över i täten.
Nu hade vinden ökat något och det var lite mer action i startområdet.

Foto: Jim Qvarnström

I SRS B grupp 2 var vinden åter lite mer akterlig och spinnakrarna hissades före startlinjen. X-332 Boxer och Fisrt 36.7 Gotcha var här först över linjen. Men vinden strulade och det blev mer eller mindre stopp för båtarna, med hängande segel. Till slut kom det en pust och en Scanner och en annan First 36.7 gled i väg först, medan Gotcha låg kvar och guppade vid lovartsbojen.

I klass ORCi Ba var det betydligt trängre på linjen än i SRS-klasserna. Estniska Reval café var snabb öi starten liksom finska X-40 Exquisite. X-35 Valdemarsvik hade bra fart med sitt code-segel och kom fram bra och hängde på i täten. Finngulf 41 Speculator dök upp bakifrån och gled förbi alla och var plötsligt först ut vid Beckholmen.

Till ORCi A hade vinden ökat igen och det blåste på rätt okej. Sydney 40 Ruch tog starten före en grupp med bland annat DataCom och X-41 Magic Mix. Ryssarna startade högt uppe i lovart och hade väldigt svårt att få fart. De låg länge sist i gruppen innan de längre ut fick tag på vinden och tog några båtar.

I SRS A grupp 1 tog Arcona 420 Etoile de Mer täten och Grand Soleil 42 Wonderboo hängde på. Farr 38 Pandion och GP 42 Altus Power följde strax efter. Tjejerna på Finnflyer 42 Avantime hade problem med ett försegel just i starten och kom över sent.

I SRS A grupp 2 var det gott om X-35:or i täten när skottet small av. Segel & Kapell tog täten tillsammans med Finnflyer Blue Café och Xp 38 Snubbler. I lä smet dock Farr 30 Happy Yachting förbi enkelt och tog kommandot ut mot Lidingö.

I Big Boat-starten var det helsvarta holländska Tonnerre 4 som var snabbast iväg. Finska Tokio och svenska Hyundai skuggade nära.

I Classic-klassen var Ballad först på startlinjen, men skärgårdskryssarna Britt-Marie och Gerdny utnyttjade vindpustarna bättre och gled snabbt i väg.

Genom skärgården har det varit sydliga vindar och till att börja med undanvind. Norr om Värmdölandet och ut på Kanholmsfjärden blev det mer motvind. Vindstyrkan har varierat, runt fem meter.

I skrivande stund har de första med Pac-man i täten just passerat ute vid Sandhamn. Tonnerre och Datacom följer.
Hyundai ser ut att ha vänt, och något kanske har hänt där ute på havet.
Även Estniska 50-fotaren Furiosa har redan brutit racet.

Tyvärr är det några båtar där AIS:en inte verkar funka. Bland annat går det för tillfället inte att följa Valdemarsvik och Funny Too.

Vinden friskar i rätt bra. Runt åtta meter per sekund från syd. Så när båtarna passerat Almagrundet blir det kryss söderut på Gotland.
Gotska Sandön får passeras på valfri sida.

Vinden kommer under kvällen och natten att vrida mot väst och och avtar. Jag tror att flera av båtarna i täten väljer att slå efter passeringen av Almagrundet. Detta för att möta vindvridet. Under måndagen kan vinriktningen variera en del med lite mer nordvästligt norr om Gotland och mer sydvästligt längre söderut. Kanske kan det bli nått slag för de första efter Östergarn.

KSSS hemsida kan man se resultaten ”live”. Tänk dock bara på att denna lista kan halta lite då signalerna från AIS-sändarna inte alltid går fram.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “ÅFOR | Starten har gått

  1. Arto
    3 juli, 2016 at 18:13

    Furiosa från Estland har brutit efter storseger gått sönder ,pga av kontakt med annan båt.

    • 3 juli, 2016 at 18:46

      Tack för infon, Arto.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.