Seapilot 2star | Startgrupp 1 2016

Tiden går fort och det är bara en vecka drygt kvar till starten på årets upplaga av Seapilot 2star. Startlistorna, preliminära dock, är publicerade och det är dags för lite försnack inför racet. Vem vinner? Vem försvinner?

Först en liten koll på vädret. Det verkar som det blir lite stabilare väder lagom till tävlingen. Något varmare och måttliga vindar. Men det är långt kvar och mycket kan hända. Anar att seglarna själva redan har börjat kolla på hur vädret ser ut. Lätta nordliga vindar på måndag. Kan det passa?

SP2s_grupp1_16I startgrupp ett har vi 13 båtar på listan. Sju deltog förra året. Tre är helt nya, rookies. Två har tidigare vunnit sina startgrupper.
Naturligtvis hör de tidigare vinnarna till årets favoriter.
Ett team som seglat mycket tillsammans är Thomas Forlsund och Christer Björk. Sju gånger har de startat i Seapilot/Watski-tävlingen med Thomas Linjett 33 Wild. Fyra pallplatser och två segrar. Nu har de bytt båt. Christer har köpt Anders Mathsons gamla Dehler 29 Funny och det är den båten de ska segla i år. Att Funny är en snabb båt vet vi. Anders Matson tog tre gruppsegrar med den båten.
Björk/Forslund vann i helgen stort på Notstickshällan race i Trosa, och de slog bland annat just Anders Mathson.
Största utmanarna till Östertäljeseglarna Björk/Forslund kan vara en annan Dehler 29. Citrus med Per Ovrén och Viktor Planting Bergloo har i sina starter alltid varit med högt upp. Dock ingen seger ännu. Citrus blev tvåa på doublehanded-klassen på ÅF Offshore Race förra året.
En annan utmanare borde vara Dominant 95 Eländet med Sandor Moldovan och Darius Trakanavicius. Moldovan tog en gruppseger 2011, då tillsammans med Jonas Claesson och för två år sedan blev det en andraplats i klassen.

Det finns för övrigt rätt många i den här gruppen som borde kunna vara med och hugga om pallplatserna. Det är nog bara tre båtar jag räknar bort helt från täten.

Segelmakare Pär Lindforss har till i år valt en lite mindre båttyp än den tidigare Prima 38. I år blir det H-35 tillsammans med Nadine Kugel. Kul med fler tjejer på banan. Ett tag var det tio tjejer anmälda till racet. Just nu är det sju och Team Mobline Med Per och Nadine bör vara en het kandidat för att ta hem priset för bästa mixed-besättning. Med Pers rutin och koll på segel så tror jag nog de kan blanda sig i kampen om pallplatserna i klassen också. Men H-35:an vill gärna ha lite frisk vind. Det är väl en fockbåt.

En av de äldsta båtarna på banan är One Off-båten Piano som seglas av Roffe ”Plåt” Erixon och Magnus Gustafsson. Roffe har minst 16 SM-guld i olika klasser och även Magnus har samlat en del medaljer genom åren.
Seapilot 2star har de ännu inte vunnit, men de är alltid med i toppen och bör räknas med som en av förhandstipsen.

En sjätte båt som man bör hålla ett öga på är OE 36 Fleur des Neiges (Snöblomma?) med Carl Johan Sagner och Fredrik Lange. Med drygt 11 meters skrovlängd bör den båten rinna på rätt bra på lite öppna bogar. Har för mig att de ledde racet 2014 när de tvingades bryta med riggproblem.

I startgruppen finns för tillfället tre ”rookiesar”, nykomlingar där ingen i besättningen seglat detta race tidigare.
Albin Nova Mumle med Lars och Kajsa Malm är för mig helt okänd, även efter sökning på nätet. Ingen båt att räkna med då antar jag.

Finn-Flyer 31 Lotus med Michael Wahlroos och Christian Sundman är från Finland, Wasa närmare bestämt. Och bara det att man seglar hela vägen från Wasa för att köra Seapilot 2star i Oxelösund i maj tycker jag är en bedrift. Lotus brukar dessutom placera sig rätt bra på de lokala racen hemma i Wasa, så en skaplig placering bör de hamna på.

Och appropå Wasa så är den tredje rookien i sammanhanget en Wasa 34, Ezmeralda från Södertälje med Jan-Erik och Jonas Sand. Även de duktiga seglare som brukar hänga med rätt bra på de lokala racen. Jag tror dock inte de har med toppen att göra. Men värt att notera är ändå att Wasan är en av de större båtarna i gruppen och det kan vara en fördel i vissa lägen.

Jag brukar utnämna tre favoriter i varje startgrupp och så även i år.

I grupp ett är min topp-tre följande (utan inbördes ordning)
Funny – Dehler 29, Eländet – Dominant 95, Citrus – Dehler 29

”Rösta” gärna på vem ni tror vinner.

Vem vinner grupp 1 - 2016

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Seapilot 2star | Startgrupp 1 2016

  1. 23 maj, 2016 at 11:36

    Team Mobline har tydligen många fans ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.