Årets första segeltur

I lördags kom vi äntligen ut på sjön igen efter en lång och tråkig vinter. Solen sken och på land visade termometern nästan 20 grader. Vinden blåste runt sju meter från syd.

Vi seglade en runda ut på Askö-fjärden för att få kryssa några slag. Det är märkbart att man är lite ringrostig så här i början på säsongen. Dålig balans och man snubblar på allt som ligger i vägen, och att sätta segel tar längre tid än vanligt.

Vinden var ganska byig, som den brukar vara så här års när det är kallt i vattnet och varmt i luften. Efter ett tag satt dock trimmet hyggligt och trots byarna så höll vi båten med någorlunda lite lutning.

Vi såg en hel del segelbåtar ute i skärgården. Bland annat hade vi en IF-båt som kryssade efter oss ut mellan Korpen och Oxnö. Mycket möjligt att det var Trosa-seglaren Felix Brodin som var ute och testade inför Lidingö Runt som han ska segla om ett par veckor.

Om två veckor är det kappseglingspremiär för våran del. Då med hemmatävlingen Notstickshällan Race där vi är regerande mästare.
Vi och båten känns vara i bättre trim än på många år. Lite bättre puts och ett och annat nytt ”snöre”. Bland annat har jag nu kostat på två barberhaul för focken. Tidigare har vi bara haft ett vilket medfört att jag fått koppla om vart efter vi bytt bog. Det kan ju bli lite körigt då vi seglar en hel del shorthanded.

Kul också att våra tio år gamla Ottosson-segel håller fortfarande. Att rulla ihop focken själv är fortfarande inga problem. Är man rädd om seglen och behandlar dem varsamt så håller de många år.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.