ÅFOR | Anmälningar

Offshore_RaceDet är dags att kika lite på anmälningsläget för ÅF Offshore Race, ÅFOR. I skrivande stund har det kommit in 113 anmälningar att jämföra med 106 vid samma tidpunkt förra året. Då var det en väldigt låg siffra. Året innan, 2014 var det 130 anmälda vid samma tidpunkt.

Noterbart är att det är ganska skapligt med utländska båtar på listan. Just nu är det 23 båtar anmälda från andra länder än Sverige. Och framför allt är det tyskarna som är på hugget med tio båtar vilket redan nu är fler än de som startade i fjol.

När det gäller de olika ”klasserna” så ser det ut enligt följande: SRS 70 anmälda, ORCi 20, shorthanded 13, Classic 9 och multihull 1.

Shorthanded ser ju ut att nå upp till de 15 båtar som arrangören kräver för att de ska få egen klass, och jag är säker på att det kommer att droppa in några till. Bland annat vet jag att Dehler 34 DD Funny Too ska segla, och då blir de ju dessutom tre Dehler 34 DD i just shorthandedklassen.

Flerskrovsklassen ser lite tunn ut, än så länge. Där är det ett krav på fem anmälda. Jag har sett ett rykte om en finsk 50-fots-katamaran som planerat att deltaga.

ORCi-klassen ser rätt okej ut med tanke på att ett mästerskap seglas i Köpenhamn bara en dryg vecka efter ÅFORs målgång. Jag har en viss förståelse om vissa hoppar över ÅFOR för att koncentrera sig på Köpenhamn.

Vanligaste båttyper just nu är Arcona 400 och X-35 och de största båtarna är de klassiska båtarna Baccant, Refanut och Ballad.

Den mista är just nu en Hunter 707, från Irland! En liten båt på drygt sju meters längd.

210 båtar kom till start förra året. Den lägsta siffran i ”modern” tid. Det kan väl inte bli lägre i alla fall?


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “ÅFOR | Anmälningar

 1. kurt
  29 november, 2016 at 21:41

  var anmäler jag mig till Åfor 2017 hittar ej anmälningsidan??

  • 30 november, 2016 at 08:08

   Nä, det finns nog ingen anmälan till 2017 ännu. Det brukar dyka upp runt jul/nyår…

   • kurt
    30 november, 2016 at 08:55

    Förstår tack för svaret (:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.