• Trixiga vindar på Tureholmsviken

Trosas delsegling i Sörmlandscupen brukar vara den som samlar flest deltagare. I år blev det inte riktigt så. Det var visserligen 24 optimister anmälda. vilket var det bästa sedan 1994, men flera lämnade återbud i sista stund. Det blev i alla fall 19 deltagare vilket är ganska bra. Strängnäs hade förra helgen några fler på sin regatta.

De 19 optimistseglarna fick verkligen visa sina kunskaper i tålamod när seglingarna startade i dag. Det blåste en svag nordvästvind som vred och avtog. Mitt i andra seglingen blev det i princip helt lugnt några minuter och bland de gröna seglarna hördes kommentarer som ”när är det fika” och ”det blåser ju inget”. Men vinden kom tillbaka men nu från sydväst.
Flera av seglarna på den gröna banan hade aldrig kappseglat förr. En veckas seglarskola var allt, men jag blev faktist lite imponerad av hur duktiga de var. När starten gick var alla åtta i gruppen samlad bara några meter från linjen. Och de flesta satt rätt i båten och när det blåste så hade de bra koll på vinden. Däremot var regelkunskaperna inge vidare. Men de hade kul.
Klar segrare i den gröna klassen blev nyköpingstjejen Josefin Enockson. Hon vann tre av fyra race och var ibland långt före sina konkurrenter.
Tvåa och stundtals mycket snabb var hemmaseglaren Isak Tibbling. Han var fler gånger uppe och jagade Josefin, och med några race till i kroppen kan han bli riktigt bra.
Bland våra gäster från Lidingö var det Anton Anderén som seglade bäst och fixade till slut en tredjeplats.
Oskar Fällman var en av de yngsta på banan, född 2003. Stundtals hade han bra fart på sin båt som han lånat av klubben. En veckas seglarskola med Therese Antman och Hanna Klinga samt träning i går med Per Gustafsson och man hänger med bra på tävling. För Oskar blev det fyra fyror i resultaraden, och lite oturligt hamnade han då på femte plats totalt.

I den blå gruppenbörjade Måns Gustafsson, Strängnäs, starkt med två spikar i den trixiga vinden. Sedan när vinden ökade började de andra knappa in på Måns. Segling tre spikades av Nävekvarnsseglaren Gustav Lindén. I race fyra var det storebror Lindén, Erik som tog spiken. Måns höll i bra och totalsegern var trots allt ganska säker. Erik blev tvåa och för mig överaskande Axel Tibbling trea. Hemmaseglaren blev förra året fyra i gröna gruppen, slagen av tre andra Trosa-seglare. Idag lämnade han de andra hemmaseglarna bakom sig. Kul!

Om två veckor är det Sörmlandscup i Nyköping. Jag hoppas att några av Trosas duktiga seglare har möjlighet att segla där.

Noterbart är att Oxelösund inte hade en enda deltagare på plats. När hände det senast?

Resultat finns här >>>

Nedan, bilder mest från den gröna banan.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “• Trixiga vindar på Tureholmsviken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.