• Strängnäs tog tre DM-guld

I helgen har det varit avslutning på jollarnas Sörmlandscup. Tävlingarna hölls i Oxelösund och det har även där tävlats om DM-medaljer. Tre guld gick till Strängnäs SS och ett guld till Nyköping. Glädjande också att en silvermedalj hamnade i Trosa. Sedan kan man ju undra hur länge man är ”grön” optimistseglare? Det här var väl tredje Sörmlandscupseglingen i år för Linus och om jag minns rätt så har han seglat minst två tidigare. Sedan undrar jag också om man verkligen kan göra denna indelning på ett DM.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

11 comments for “• Strängnäs tog tre DM-guld

 1. Mattias
  19 september, 2010 at 22:51

  Man seglar i grön grupp så länge det känns bra. Grön grupp har succesivt seglat svårare banor för varje delsegling i sörmlandscupen. Om du vill veta mer om färgindelningen så kan du kanske gå in på seglarförbundets hemsida och läsa om färgpyramiden. Om du hade sätt glädjen hos BARNEN på prisutdelningen så hade du kanske låtit bli att ifrågasätta riktigheten i att dela ut DM-medaljer till framtidens kappseglare i sörmland.
  /Mattias

  • 20 september, 2010 at 19:12

   Så här står det på SSFs sida: ”Som nybörjare i idrotten segling tränar och tävlar du företrädesvis hemma i klubben (grön nivå). Ju mer kunskap och färdighet du skaffar dig desto mer mogen är du att delta i träning och tävling på lokal- och regionalnivå (blå nivå).”

   När det gäller DM och andra mästerskap finns det regler för i vilka klasser det ska delas ut mästerskapstecken, och jag är mycket tveksam till att färgpyramidsindelningen är riktig att göra på ett mästerskap. Jag säger inte att det var fel, utan det var en fundering så jag på SSFs hemsida inte hittat information om DM-klasser, mer än att SSF ska godkänna DM-klasser.

   Jag har sökt på nätet och kollat andra Distrikts jolletävlingar och inte funnit nån där man seglat DM efter färgpyramiden. I Sthlm seglar man Stockholmscupen efter färgpyramiden, men DM-medaljerna delades ut i pojk- respektive flickklasser.

 2. 20 september, 2010 at 19:13

  Och så var det ju två tjejer med i E-jolleklassen, borde inte dom också få räknas med i DM-resultaten? Man delar väl inte på tjejer och killar om dom är för få?

 3. Mattias
  20 september, 2010 at 21:29

  Har lite svårt att se vad som kan ta skada av att dela ut medaljer till grön grupp. Oavsett om det är rätt eller fel så har uppdelningen enligt färgpyramiden fungerat bättre än den tidigare med opti-yngre/äldre.
  /Mattias

 4. Jim Q
  21 september, 2010 at 10:44

  Färgpyramidindelningen gäller inte i DM. ”Man seglar i grön grupp så länge det känns bra” skriver Mattias. Skulle man då ha en grön grupp i DM innebär det att seglare godtyckligt och kanske av taktiska skäl väljer att segla som grön för att man bedömer att där är det lättare att vinna. Det är absolut inte sportsligt riktigt att på DM ha en klassindelning som baseras på godtycke och seglarnas egna önskemål.
  Dela gärna ut medaljer av alla möjliga slag till alla barn som deltar i tävlingar på olika nivåer men tumma inte på reglerna för DM. Det devalverar DM-statusen och gagnar varken seglingen eller barnen.
  När det gäller det här aktuella fallet kan vi naturligtvis inte ta tillbaka några medaljer från barnen. Gjort är gjort och vuxnas misstag får inte gå ut över barnen. Däremot tycker jag att de två tjejerna i E-jolle absolut ska räknas med i DM-resultaten. Det bör man kunna rätta till i efterhand utan att det skadar någon.

  Jim Qvarnström
  Ordförande i Södermanlands Seglarförbund

  • Jesper
   21 september, 2010 at 17:05

   Tur man slutat segla jolle… inte lätt när man är färgblind med dessa indelningar ;))

 5. Mattias
  21 september, 2010 at 21:31

  Jim, du kan lika gärna ta tillbaka medaljerna eftersom du nu har meddelat att barnen har fått dom av misstag. Ni måste börja förstå att barn använder internet och kan läsa vad ni skriver.
  /Mattias

  • 22 september, 2010 at 06:42

   Vad dina barn läser på nätet är nog ditt ansvar. Grejen med en blogg ar ju just att det skrivs och uttrycks vad man tycker och tänker så länge man håller sig inom lagens gränser.
   Barnen ska naturligtvis ha både resultat och medaljer kvar. Dom har ju inte gjort nått fel.
   Det kan ju även vara bra för barn att lära sig att vuxna gör fel då och då och att världen inte är perfekt.
   Jag är för uttrycksfrihet och att man får tycka, tänka och skriva vad man vill. Är nån rädd för det så ska man nog hålla sig undan internet.

   Jag tycker också det är viktigt att få ut information när saker och ting blir fel så att så många som möjligt lär sig. Det är naturligtvis inte för att hänga ut och anklaga enskilda personer. Min förhoppning från början med detta inlägg var ju att försöka hitta nån som verkligen kunde reglerna och kunnde komma med svar då jag genom mina instruktionsböker och SSFs sida inte fått svar på mina funderingar.

  • Jim Q
   22 september, 2010 at 10:23

   Mattias, nu har du fört in diskussionen på ett helt annat spår. Du tycks tillhöra de som tycker att man ska hyckla, hymla, sopa rent och undanhålla verkligheten för barn. Ska vi låta bli att diskutera på nätet bara för risken att barn kan få ta del av det som sägs? Det är ju helt absurt. Jag tror definitivt inte det är ett bra sätt att förhålla sig till barn. Förr eller senare får de ändå reda på sanningen. Tror du att det är kul att få reda på att man blivit förd bakom ljuset och lurad? Så lär vi ut ”hyckleriets ädla konst”. Att tillrättalägga verkligheten och som vuxna inte stå för vad vi tycker är hyckleri och att nedvärdera barnen. Det är att göra dem en björntjänst. Så skapas barns misstro mot vuxenvärlden. Barn kräver ärlighet och öppenhet från oss vuxna. Barn kan hantera det. Det är att visa dem respekt. Det får dem att växa.

   Hälsningar
   Jim

   PS. Jag fortsätter gärna diskussionen om vuxnas förhållningssätt till barn men då kanske vi ska göra det på en sida där det hör hemma. DS

 6. Mattias
  22 september, 2010 at 12:34

  Jag tycker fortfarande att det är taskigt att tala om i efterhand att man inte borde ha fått medalj. Sen får du tycka att jag är en hycklare om du vill.
  /Mattias

 7. Ola Lindén
  22 september, 2010 at 13:04

  Hej!

  Har följt debatten och kan bara konstatera att ni inte vet så mycket om barnidrott så som ni resonerar om priser och annat. De 20 tal optimistjolleseglare vi har måste vi vara mycket rädda om, och inte hålla på och tramsa så här.
  Det blir nog fler Ostcupseglingar i Östergötland för familjen Lindén i så fall.
  mvh
  Ola Lindén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.