• Tufft på Arkö Runt

Det blev tuffa förhållanden på årets Arkö Runt. Ett tiotal båtar bröt, många med skörade segel, några med masthaverier. En blev tvungen att bryta racet bara några distans efter starten var TBKs Kjell Enbom med utrustningsproblem.

Min bror Jesper seglade på Diva 35:an Hägring. 23:e plats blev det för dem, klart godkänt trots diverse problem. På halvvinden ”hemmåt” över Bråviken gav kicken vika, och ett par gubbar till på relingen hade inte skadat berättar Jesper. På Hägring var de för dagen bara fyra i besättningen, och med tanke på att det blåste i upp mot 18 meter i byarna så skulle det nog varit bra med lite mer fläsk i lovart.

Banan började med en halvvind ut mot Vinterklasen för att sedan vika av inåt Bråviken med en tuff kryss. Många valde att slå in mot land för att söka sjölä. Sjön var ordentligt grov en bit ut på Bråviken. Nere vid Arkösund försökte sig några på att hissa spinnakern. De flesta av dem misslyckades. Bland annat showade Torbjörn Blomberg ordentligt med både broachar och gippar utanför Arkösund, det slutade med en ordentlig trålning. Numera går Torbjörn under namnet ”Tobbe Trålkarl” ;-) Trots strulet försökte de sig på att sätta spinnakern igen vid ett senare tillfälle. Enligt vissa källor försökte sig dock besättningen på att säga att det var enn reva i spinnakern för att slippa hissa igen… Tobbe slutade till slut 29:a.

Segrare i detta blåsiga race blev en av de mindre båtarna. En 606 med Håkan Karlsson som rorsman, tävlandes för Nävekvarns BK. Tvåa blev ytterligare en 606, med Micke Lövgren. Sedan följde ett koppellångsmala historier; M30, Svea, Sk 55 och två Rival 22. Torbjörn Blomberg blev för övrigt bästa Trosabåt på sin 29:e plats. På 31:a plats, bara 30 sekunder efter Tobbe kom Janne ”Limpan” Lindmark med sin Albin 78. Forsätter vi neråt i listan i jakten på Trosabåtar hittar vi på 41:a plats, Anders Kristiansson med en Lady Helmsman och 45:a slutade Jose Paavola i sin nyinköpta First 35S5.

56 båtar kom i mål. 66 startade. Trisst med så lågt deltagande. Noterbart är att Bråvikens Expresseglare körde DM på några sjömil söderut med säkert 15 Expresser på startlinjen. Det är dax att klubbar och arrangörer sammarbeter för att höja deltagarantalet i stället för att konkurrera med varandra.

Och klassindelningen… visst e det kul med en klass med fyra Rival 22 och en Express. Man borde dela in klasser mer efter båttyp än bara efter LYS-tal.

Resultat >>>

Var det någon som lyckades knäppa några bilder under tävlingen så lägger jag gärna upp några på min sida: Mail


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.