• Inför Gotland Runt.

Så var det dags igen för Gotland Runt. Det är i år 70 år sedan tävlingen arrangerades första gången. Sedan dess, 1937 har det hänt en hel del. 42 båtar kom till start då, varav 30 var utländska. Banan gick då motsols runt Gotland med start och mål i Visby. Sven Sahlén vann med sin båt Havsörnen.
I början på nittiotalet var deltagandet så stort att KSSS tvingades begränsa deltagarantalet för att alla båtar skulle få plats i Sandhamn. 1987 när jag seglade första gången var det 437 båtar. Segrare då blev Royal Blue. Ja, inte samma Royal Blue som seglar i år. Royal Blue 1987 var, om jag inte minns fel, en 50-fots IOR-racer, designad av fransmannen Phillippe Briand.
Det finns faktist några båtar, och en hel del ”gubbar” med i år som deltog redan 1987. Wasa 410:an Maggie kom sist 1987 i IOR I. Samma båt seglar i år i ORC Club 1. Sherin, en Jeanneau 38 var med 1987 och även i år. Stress, Norlin 34, seglar med samma skeppare, lika så Magnum, Wasa 38.
1987 var vanligaste båten Ballad, 19 startande. I år, 2007, är det X-35 som är den vanligaste båttypen.
Nio gånger har jag själv seglat Gotland Runt, och fler blir det hoppas jag. Dock inte i år.
Trosa Båtklubb har ingen större tradition på Gotland Runt. Först runt Gotland seglandes för Trosa BK var Thor Rölvåg 1986, med en Facil 30. Det fanns flera som seglade innan Thor, men jag vet inte om de tävlade för TBK då. Folke Andersson med Shipman 28:an Fröken Grön, Hans Lundén med bland annat Murena och Comfort 30, Harald Axling, Erik Karlsson m.fl.
I år representeras TBK av Kjell Enbom med Dehler 34:an Rabalder.

Här på Tangosailing.nu kommer jag att följa årets tävling från start till mål. Förhoppningsvis får jag lite rapporter och bilder från några båtar ute på havet så att det inte bara blir en massa fakta från resultalistorna. Förhoppningsvis finns jag även på plats på Sandhamn under lördagen för att spana in lite kul båtar.

Vem vinner då? Ja, med de stora klasserna som är nu i tävlingen beror det mycket på vädret. När snabbaste båt gott i mål i sin klass kan den långsammaste ha många timmar kvar och helt andra förutsättningar. Den väder prognos jag just nu har framför mina ögon visar på lite knepiga förhållanden. Mycket svag sydlig vind på söndag. Sedan ökar vinden allt eftersom dagarna går och fram mot onsdag blir det nordligt runt 12 meter.
Trots förutsättningarna tänkte jag ge mig på att rabbla upp några tänkbara segrare, samt lokala båtar som jag ska hålla koll på under de närmaste dagarna.
ORC Classic
Här samlas tio klassiska båtar som Refanut, Britt-Marie och Ballad. Förra årets segrare Anahita ligger nog bra till att vinna även i år.
Grand Open
Holländska ABN Amro One med Sebastien Josse bör väl knäcka Ericsson med Thomas Blixt. Bertil Söderbergs Hyundai är störst med sina 100 fot. För en del är ju det viktigaste att vara först i mål… Klinger One, f.d. Essex Girl har goda chanser om vädret är med dem.
IMS 1
HQ bank, med Gutta Johansson, Data Communication med Ralf Aspholm och Imprint/Albatross är helt klar tre segerkandidater i denna klass. Finska Alfa Romeo kan säkert blanda sig i toppstriden.
IMS 2
Estländska Silva blev tvåa förra året, klart de kommer att slåss om segern här. Matrisen är en annan som har potential att nå första platsen. Det finns många…
Axile med Harald Axling har jag sett att någon nämde på en annan seglingsblogg.
Harald är en duktig seglare. Han vann för ett antal år sedan Fastnet race. Jag tror inte att han kommer i topp. Men eftersom han är medlem i Trosa Båtklubb så kommer Tangosailing.nu att hålla ögonen på honom.
J80
Blir det blåsigt skulle inte jag vilja sitta i en J80 ute på havet! Jag tycker det är en prestation bara att ta sig runt i en sådan båt.
Björn Wennerström med Björnsnabben har vunnit förr och har rutin. han tar det.
Susanne Askesten kommer jag att ha lite koll på då hon en gång i tiden seglade jolle i Nyköping. I Optimist gick det inge vidare. I Laser gick det bättre. Ska bli kul att se vad hon kan göra ute på havet i en J80.
LYS 1
LYS infördes i Gotland Runt till i år för att locka flera nya seglare, och flera familjeseglare, samt även lite flera små båtar.
En båt som jag tyckt har lite väl högt LYS-tal är Mumm 36, men Gunnar Straume visade ju på Sandhamn Open att det går att segla upp till det LYS-talet. För 20 år sedan seglade han Facil 30 och blev åtta i sin klass. Tror sedan att han vann någon eller några gånger innan han bytte båt. Han är en favorit i år. En utmanare borde kunna vara Johan Gustavsson i en Linjett 40. Linjettbåtar med Rosätra Varvets besättning brukar placera sig bra.
LYS 2
Största klassen med hela 71 båtar i skrivande stund. En salig blandnin gav båtar från en Grinde till First 36.7. Om jag hade svårt att hitta vinnare i LYS 1 så finns det desto fler kandidater här. Noctiluca, Novan med Per Lindfors är nog min hetaste kandidat, men han utmanas av ett gäng ”småbåtar” Maxi 95:orna brukar seglas väl liksom Scampibåtarna. Sedan finns det en Cumulus med Peter Svanberg. Enligt uppgift så ska Rickard Svanberg finnas ombord, och som Expresseglare vet jag ju vad han kan. Tror även han seglat ett antal Gotland Runt förut.
Kjell Enbom vann Landsort race med sin Dehler 34, skulle inte förvåna mig om han hänger bra med, speciellt om det blir lättvind.
Linjett 33:an Flamman ska man nog se upp för också.
Några lokala båtar som jag håller koll på är Södertäljebåtarna Daquiri, Skidbladner och Eldkvarn. På Skidbladner finns Expresseglaren Kalle Widlert som lovat att skicka bilder och rapport från havet och vädret och mobilmottagningen tillåter.
Multi 30 Open.
Audi med Calle Hennix bör väl åka ifrån de andra ordentligt.
Multi 60 Open.
HiQ! De andra är väl med bara för att fylla upp klassen….
ORC Club 1
Arcona 400 är en snabb båt. Dessutom rätt fin att se på tycker jag. UK Syversen hade nog inte gett mycket på Oddsett som en vinnare.
Blådåren och Prima är närmsta utmanare, om nu UKS skulle haverera eller nått sånt…
ORC Club 2
Blir det blåsigt och mycket kryss är den blå Walenna II farlig. Såg just att den vann förra året. Jag har lite dålig koll på dessa båtar… Eminenta med Håkan Södergren kan säkert vara en utmanare.

Glömde visst en klass. Inte vilken klass som helst utan X-35.
Finnarna blir nog farliga. Och Manixen tror jag på. Lite extra publicitet har Sune Carlsson och Audi fixat genom att alpina landslaget seglar på två båtar. Audi R8 och Audi R10. Den ena med tre slalomtjejer och den andra med tre slalomkillar ombord. Kul grej, men flera av dem har aldrig seglat förr. Hur går det om det blir hård kryss?

Följer Gotland Runt gör man på bäst på Gotland Runts hemsida.

Ett antal tävlande båtar har egna bloggar:

Sony Ericsson 1 (X-35)
Lakota (Multi 60)
S/Y Anitra i (One Off ”classic”)
White Lady (X-37)
Condevor (Grand Soleil 43)

och så naturligtvis www.tangosailing.nu


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.