Gotland Runt 2024 | Tisdag morgon

Det senaste dygnet har ju inte varit så händelserikt. En båt har brutit, skånebåten CAP. Vinden blåser från väst och nu sydväst cirka 4m/s nu på morgonen. Vinden kan nog öka lite under dagen för att sedan avta igen i kväll.

Det är stor fördel för de båtar som gått i mål eller ligger långt fram i fältet. Dels för att många av dessa slapp kryssa till Svenska Högarna, men också nu när vinden har avtagit lite.

Gårdagens stora händelse var ju att VO 70 Tschuss 2 seglade in och kapade banrekordet med en halv knop. Det nya rekordet lyder på 13,57 knop. Banrekord räknas ju i snittfart eftersom banan inte alltid är den samma.
Förutsättningarna för rekord var ju bra. Bra vind och öppna bogar. Men jag hade ”glömt” banrekordet lite efter att Revenger brutit. Det var ju de som skulle ta rekordet.
Lite kul att KSSS först annonserade chansen att Tschuss skulle nå rekordet med att skriva fel tid. Och jag hade koll och rättade dem. ;-)

VO 70 Tschuss 2 ser också ut att ta hem totalsegern, och klassegern en del tack vare den avtagande vinden. Figaro 3 Tutalör! Låg ett tag med och hotade om totalsegern men ser ut att bli trea. Även Rán hamnar före.

Ser man på listorna är det fördel snabba båtar och undanvindsbåtar. Men så är det. Segling är ju som bekant en sport som påverkas av vädret, och nästa år kan det vara fördel för små kryssbåtar.

Tar vi läget klass för klass så börjar jag med Visby-banan där Classic är avgjord. Lite överraskande för mig att Beatrice Aurore knep segern, några minuter före Refanut.
Circe och Ballad bröt, och tyska tolvan Anita ser ut att ha lagt till i Visby äbem om det inte står DNF på henne ännu.

I Spirit of Tradition vann Swan 55 Luna då enda motståndaren Amoress bröt tidigt med ett havererat akterstag.

Gotland Runt-banan börjar jag med Double handed. Figaro 3 Tutalör med Anna Drougge och Martin Angsell går i mål i skrivande sund och har så stor marginal att de är ganska säkra på segern. Just nu ser det ut att vara över tre timmar AlmaVida (JPK1030) och Groovie (SunFast 3600).
På sjätte plats just nu ligger J/99 Vitesse som i det hårda vädret fick en reva i storen och fick ta ner och reparera. Sådant tar tid med bara två personers besättning.
Favoriterna håller sig väl framme. Kanske att Team Mobline ligger lite längre ner än väntat på 16e plats just nu.

I ORCi A har nästan alla gått i mål och tyska Elliot 52 Rafale knep segen före Estniska MAT 1220 Nola och finska Infiniti 52 Tulikettu Redkik Racing. Katima som jag trodde på hamnade bara på åttonde plats. Och Denna tia.

I ORCi B Har svenska JPK 1180 Garm gått i mål och ser ut att vinna. X-41:orna Imagine och Magic Mix har passerat Alma men är för sena. Pallen blir det nog. Team Pro4u seglar mot fjärdeplatsen och Madonna och Oxygen slåss som femteplats. Favoriterna håller och det är väl bara daska X-one som inte gick så bra som jag trodde.

I SRS C väntas de första i mål ikväll där leder vid Visby en finsk J/92 Jacutsi. Ingen båt jag har så bra koll på. Tvåa ligger Omega 42 Oriole med bland annat Göran Bobeck ombord. Gammal Storseglare från Express-klassen.
Linjett 37 Alina är med och tampas om pallen liksom Mithril. X-332:orna som jag tippade högt ligger lite längre ner och de hade säkert gärna haft lite mer kryss, och mindre halvvindar. Sidekicks ligger runt plats åtta och Xplorer runt plats tio.

I SRS B är Pogo 36 Boxer på upploppet och har goda chanser till segern. Gissar att Victorin är nöjd med förutsättningarna, för öppna bogar är väl perfekt för denna båttyp.
Mina favoriter, J/111 Valentina och CAG tampas om pallen, men är nog för långt efter för att nå Boxer.
Även Figaro 2 Who Walley med 19-årige Olof Holmberg har chans på pallen. Mumm 36orna skuggar på platserna fem till åtta, men avstånden ser för stora ut.
Södertäljebåten Tiki Minos ligger runt plats tio och har möjlighet att klättra lite. Vet att de haft en del strul under resan, men det har många. Grand Soleil 37 Amarone som brukar ligga högt upp är just nu bara runt 17:e plats.

widlert240702

Foto: Kalle Widlert

Dehler 36 Dehlerium med bland annat Kalle Widlert ombord kämpar på och har på morgonen rundat vid Visby i solsken. Det var en fin kryss runt Hoburgen skriver Kalle i ett SMS. 31a vid Visby.

SRS A är ju avgjord och Tschuss 2 vann ju klart före Niklas Zennströms Carkeek 52 Rán och Cookson 50 Privateer. Förra årets segrare Wetjob är nästan nio timmar efter på sjätte plats. Många kvar på banan i klassen, men tiden är ute för att hota toppen.

Sydvästvindar och solsken väntas under dagen, så båtarna lär droppa in i strid ström i Sandhamn. Under kvällen ser vinden ut att avta igen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.