Raymarine 2star 2024 | Startgrupp 5

Och så tar vi då till slut startgrupp 5 med de snabbaste båtarna. Kan det vara här vi hittar totalvinnaren? Vindarna har ju en tendens till att dö ut mot kvällen, just när båtarna anländer till Visby och Oskarshamn. Då har de snabbaste redan gått i mål och det är snabbseglat. Jag, och en hel del andra tycker att det skulle vara lite längre tid mellan starterna. 2star24_grupp5I denna grupp är det 9 båtar om man går efter anmälningslistan på Sailarena. Jag misstänker dock att Black Lily inte kommer till start då hon inte finns med på den lista jag fått av arrangören. Sedan finns en mycket intressant deltagare i form av den klassiska R12:an Princess Svanevit, byggd 1930. 23 ton tung. 22 meter lång. Men deras undanvindssegel, en A2 är inte så stor. Den är till exempel mindre än Carmas största undanvindssegel. Trots en rutinerad besättning med Gustaf Dyrssen som totalsegrar två gånger och Anders Lewander som seglad Ocean race tror jag inte Svanevit har med täten att göra.

Mina favoriter är J/121 Jolene med Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt. De vann klassen förra året och blev trea totalt. Båten är lätt och har gott om undanvindssegel så jag tror besättningen tycker väderprognosen ser rätt bra ut.

Arcona 435 Carma med Kalle Hultman, och Johan Grevald? Bör vara med i matchen på pallen. Jag gissar att även de trivs med mycket öppna bogar, men tror att de vill ha lite mera vind. Carma är ju 4 ton tyngre än Jolene, men också större segel.

J/111 Prim och Arcona 410 Kharat får tampas om tredjeplatsen.

Staffan Ljung med J/120 Calluna har även han roat sig med att ta ut lite favoriter inför söndagens start. Läs mer här >>> I många fall ser det ganska lika ut. Han ser också Farr 30 Concensus Sailing Team som favorit till totalsegern. och då säger jag att J/121 Jolene tar segern i år. Med Groovie på andra plats ….

Starten i morgon streamas nånstans…Gissar att det blir på Raymarine 2star Facebooksida. Det ska även gå att följa båtarna via TracTrac som ju också finns som app till bärbara enheter.

I mån av tid skriver jag förstås här på min hemsida, och ibland korta notiser bara på Facebook.

Klockan 08.00 är planen att starten ska gå. Ni som bor i närheten, tar er ut till hamnen på Femöre i Oxelösund. Det är i allra högsta grad publikvänligt. Sedan blir det kanske inte så mycket action med lätt undanvindsstart.

 

3 comments for “Raymarine 2star 2024 | Startgrupp 5

 1. Jim Qvarnström
  25 maj, 2024 at 16:21

  Jag tycker att det är tråkigt att så många inte namnger också den andre personen ombord. Att tala om ”skeppare” och ”gast” i detta sammanhang när det i hög grad handlar om ett samspel mellan de två ombord tycker jag känns lite fel. Att den ene äger båten är ganska ointressant. Vid det här laget borde det ändå vara klart med besättningarna. Förhoppningsvis namnger man båda i resp båt i resultatlistan.

  • 25 maj, 2024 at 18:36

   Det är ett ”buggigt” Sailarena som är problemet. Vissa har svårt att komma in och registrera sig i systemet och då skiter man hellre i det. Finns en anledning till att vi i Trosa inte använder Sailarena för anmälningarna ännu.

 2. 25 maj, 2024 at 19:40

  Nya startlistor har publicerats på arrangörens sida. Några båtar har bytt startgrupp. Matilda och Nirvana från grupp 1 till grupp 2, och Alina från grupp 2 till 3.
  Detta påverkar inte mina topp-3 i rankingen.

  Några SRS-tal har tydligen ändrats, men jag utgår från att de som finns publicerade på SSFs sida är de korrekta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.