Snabb Höstsegling

Fem båtar var anmälda till Höstseglingen i vår hemmaklubb Trosa. Väderprognosen såg sådär ut. Grått med risk för regn, och friska vindar, och en vindriktning som kanske inte passar banan så bra. Det blev ett halvvindsrace fram och tillbaka i princip.

Men, kvartöver sju fick jag SMS från min far och rorsman att han inte kan segla. Han har ju haft problem med en armmuskel en tid och det verkar vara svårläkt.
Jahaja…det var ju tråkigt. Men hans hälsa går förstås före en klubbtävling med fem båtar.
Jag drog snabbt iväg ett SMS till Tobias som skulle sköta startbåten idag att Tango inte seglar och att jag därmed troligen kan hjälpa till där. Kvart över åtta svarade Tobias, ”men kan dom inte sköta starten själva så seglar jag med dig?” Kul tanke, men jag kunde ju inte bestämma det själv just där och då.
Strax före nio samlades ett antal seglare på båtklubben och vi diskuterade bana och väder. Och jag nämnde att pappa inte är bra i armen så jag skulle åka med startbåten. Sedan nämnde jag att Tobias kommit med idén att köra utan funktionärsbåt så han kunde kliva ombord på Tango.

Inga problem tyckte nog alla. En båt mer på banan är viktigare än en start och målbåt.
Och jag som redan skrivit DNS på Tango i resultatlistan…

Utan startbåt fick vi sköta startproceduren själva. Lägga ut startlinje och ge startsignaler, samtidigt som vi skulle segla. Men det gick bra.

Vi såg till att vara ute i riktigt god tid så att vi fick testa och öva lite. Med pappa vid rodret vet vi båda vad som ska göras och vem som gör vad. Men med en ny person ombord vid shorthanded-segling är det helt nya förutsättningar.
Vi han köra lite innan start, både där Tobias fick styra och där hamn fick skota.

I starten fick Tobias styra. Det passade bäst. Jag tog hand om strategin, klockan, startsignalerna och alla annat…
Jag fick iväg startsignalerna på rätt tidpunkt. Men vi startade ganska illa. Vi var först lite tidiga mot linjen och beslöt att göra ett ”stopp” form av ett dubbelslag. Men manövern tog längre tid än tänkt och vi blev sena till linjen i stället. Det tre större båtarna, Sirena 38, X-35 och Dehler 34 drog iväg, och lika bra var väl det. Då var vi av med dessa. Albin 78an Susanna med snart 80-åringarna Janne Lindmark och Hans Lundén gjorde också en dålig start, så vi var inte ensamma där i kön.

Vi sträckte ut mod röda pricken vid Hållvastö och vinden blåste väl drygt fem meter från ost. Ordenligt byig, vilket kanske inte är så typiskt för ostvindar. Det är för övrigt inte alls vanligt med ostliga vindar så här års.

Vi hade oväntat svårt att bli av med Albin 78an i lovart. Men när vu rundat pricken och börjat kryssa skulle vi ju gå ifrån…
Men de hängde envist kvar några båtlängder upp i lovart. Jag tog över som rorsman på kryssen, men det gick inte bättre för det. Det var rätt knepigt att styra. Skvallpig sjö och byig frisk vind som nu ökat lite. Och så glömde jag förstås bort att dra i akterstaget. En ganska viktig sak på kryss i denna vind på en Express.

Vi närmade oss layline upp mot Svarthälls fyr. Och här drog jag till med lite gambling. Vi slog tidigt, och passerade just akter om Albin 78an. Och vi nådde precis upp till det lilla skäret. Äntligen blev vi av med Albin 78an.

Vi fick falla några grader och släppa på seglen mot nästa rundning, Furskär. Med byig öppen bidevind och utan tung besättning på relingen blir det hårt jobb för att inte luta för mycket.
Tobias fick åter ta rodret, och jag slet i varenda tamp ombord tror jag, även akterstaget. Och naturligtvis var focken nu skotad i relingen. Något väldigt många missar på öppna bogar.

Avståndet bakåt till Albin 78an ökade oväntat snabbt med tanke på hur svårt vi hade mot de på kryssen. Framförvarande båtar var långt fram och vi hade ingen större koll på dessa.

Vi rundade Furskär och förberedde för spinnaker. Men vinden blev för brant och dessutom ökade det långsamt.

Det blev åter en slitsam bidevindsbog (nästan halvvind) ner mot Oxnö. Det var fortsatt hårt jobb med framförallt storskot för att parera vindbyar.
Det kändes ändå som det gick hyggligt. Gubbarna på Albin 78an fick heller inte upp nån spinnaker och halkade längre och längre bak.

En bra bit före såg vi X-35 Sedna i täten före Dehler 34 Funny Too och Sirena 38 Ellida.

Vid rundning av Oxnö höll vi först ut ordentligt för att undvika lä på västsidan. Sedan blev det en kort med tuff kryss söder om ön. Vi tajmade perfekt och tog oss genom den smala passagen mellan Oxnö och Bergholmen rätt hyggligt. Vinden hade ökat ytterligare och det blev till att tajta hem i de flesta tampar ombord. Det lutade ändå för mycket.
Sedan fortsatte vi upp mot Bergholmarna vid Norra Fifång och sedan vidare till Doftskär. Öppna bogar och ut med focken i relingen igen, och ut med all vikt på relingen…Men det är inte ofta jag hinner sitta lugnt på relingen. Vid var enda vindvrid måste både storskot och fock skot korrigeras. Vid varje vindby måste storskot alternativt skrotvagnen släppas.

Vi rundade Doftskär och styrde ner mot Svarthäll på ytterligare en öppenbidevindsbog. Nu klockade vi att Albin 78an var cirka 8 minuter bakom, och det är tajt. Vi kanske kan slå nån båt i alla fall.

Vi runder vid Svarthäll och nu följer en läns in mot målet på Fågelöfjärden. Vi tvekar med spinnakern. Kanske efter gippen. Vi håller först ut en bit med vinden från babord innan vi gippar med bra skärning upp mot Krogskär. Vinden är nu uppe i runt tio meter, och GPSen toppar på nio knop vid några vågor. Jag tror vi skiter ia tt sätta spinnakern. Det är drygt tio minuter till mål. Vad kan vi tjäna på att hissa den? Nån minut kanske. Och vad kan vi tappa om det strular? Flera minuter.
Vi håller stadigt mellan sju och åtta knop.
Bakom ser vi att inte heller gubbarna på Albin 78an satt nån spinnaker. De brukar ju chansa ibland.

Vi för före en gipp till för att nå målet, som vi passerar klockan 13.40. Bakom ser det ut som vi ökat avståndet till Albin 78an, och det finns hopp om att slå dem på omräknad tid.

I klubbstugan väntar ordförande Bengt med tunnbrödsrullar och öl. Inte alls fel. Tvärtom riktigt gott!

Resultatet är klart och Anders Mathson och Niklas Svensson tar segern med Dehler 34 DD Funny Too. Torbjörn Blomberg som seglat med sin dotter Angelica blir tvåa.
Tango blir faktiskt trea, men det var på håret. Marginalen till Janne och Hasse i Albin 78an blir EN sekund. Och till ensamseglaren Hans Göran Nyhrén med sin Sirena 38 är det bara 18 sekunder. Det är ju skönt med sekunderna på sin sida…

Vi är dock nöjda med vår segling. Tobias lärde sig mycket mellan start och mål. Det var första gången han seglade en shorthanded-kappsegling, och första gången han styrde på tävling. Troligen inte sista. Och det är ju skönt att veta att det finns nån annan som kan styra om pappa tvingas stå över nån mer gång.

Med minimalt med kryss, och frisk vind gick det undan idag. Dagens snabbaste båt, X-35 Sedna satte nytt banrekord på seglad tid på denna bana. 2 timmar och 15 minuter tog det för Blomberg att ta sig runt den 15 sjömil långa banan. 6,6 knop i snittfart ungefär.

Nästa lördag är det Arkö Runt. Då hoppas jag att pappa mår lite bättre i sin arm. Jag hoppas också det rasar in lite fler anmälningar till tävlingen. Det är lite tunt än så länge.

RESULTAT Höstseglingen >>>

Anmäl dig till Arkö Runt HÄR >>>

1 comment for “Snabb Höstsegling

  1. 30 augusti, 2023 at 21:25

    Spännande att läsa om racet. Så bra att alla båtar kunde segla till slut. Tycker att ni tog rätt beslut att sköta starten själva. Gratulerar till pallplatsen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.