Båtkoll i Trosa hamn 20230518

 

Båtkollen är tillbaka :-D Jag vet att många väntat och tycker om att följa dessa inlägg. Men så här på försäsongen blir det inte regelbundet. Det finns ju helt enkelt inte tillräckligt med intressanta båtar i hamnen att skriva om. Men nu är det långhelg och uppenbarligen en och annan som väljer Trosa som resmål. Tre segelbåtar idag, och ungefär lika många båtar utan mast.
I ån ligger denna Forgus 31. En 70-talsbåt från västkusten. Hugo Samuelsson står som konstruktör på vissa sidor, och på andra sidor står Lars Hedberg som konstruktör. Båda är säkert inblandade på ett eller annat sätt.

Bavaria-båtar syns ju ofta, men det är så många olika modeller så att det är ett kapitel för sig. I mitt eget register över Bavaria-modeller har jag lyckats samla nästan 90 olika båtar. Denna på bilden ovan är en Bavaria 30 cruiser från 2005. Bavaria 30 känns igen på den lilla kanten, eller steget upptill på överbyggnaden. Och alla modeller kring 2005 och senare har dessa större rutor.

Sedan har vi en stor bekväm och stabil seglare. En Hallberg Rassy 38. Design Olle Enderlein 1977. HR 38 är för övrigt den första HR-båten med den numera välkända blå linjen.

Som båtspanare funderar jag ofta över varför turisterna väljer båtplatser så långt ut i hamnen. För det lär ju vara lugnare och mindre blåsigt längre in, och framförallt Bavarian går ju inte så djupt så den bör ju kunna lägga till långt in i hamnen.

2 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20230518

 1. Lars
  19 maj, 2023 at 22:14

  När vi var i trosa för ett par veckor sedan var det tvärkört att ens fundera på att komma längre in än den rödmarkerde biten. Försökte på andra sidan och kom inte ens på rätt sida av bojarna med 1.9.
  Lågt vattenstånd men hur sjösätter ni egentligen?

  • 20 maj, 2023 at 07:40

   I slutet på april var det extremt lågt vatten, 30 cm under. Men det har varit under medelvatten hela våren. Och grunt i ån och hamnen. Botten i området är lös dy vilket gör att det slammar igen på grund av strömmarna. Just vid sjösättningsrampen är det lite djupare, men större båtar går på botten i ån, och segelbåtar med plats i ån står på botten. Även i infarten mot hamnen finns det dy-bankar. Tråkigt, men svårt att göra något. Det muddrades ordentligt i hamnen förra året, men som sagt, det slammar igen snabbt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.